Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přišel čas realizovat zisky?

František Mašek
František Mašek
18. 8. 2009

Zatímco český akciový index PX posílil minulý týden o 2,6 %, tedy víc než polský nebo maďarský trh, americké i západoevropské akcie mírně ztrácely. Počátek tohoto týdne se ovšem nese na sestupné vlně. Není divu. Řada investorů po růstu akcií od března vybírá zisky. Zůstává otázkou, jak dlouho, a zda tedy nejde o začátek dlouho očekávané korekce.

Přišel čas realizovat zisky?

Optimistů na trhu sice opticky přibylo, leckterého investora ovšem straší právě strach z korekce či větší ztráty trhů. Pokles červencových maloobchodních tržeb v USA, stejně jako některé varovné signály z Japonska, totiž znejistily investory, kteří věří v silnější oživení obou ekonomik. Výsledky většiny firem, tvořících americký akciový index indexu S&P 500, sice za 2. čtvrtletí překonaly očekávání analytiků, na překonání obav z rychlého růstu akcií od března je to ale málo. Blíží se také září a říjen, které na burzách nepatří mezi nejlepší měsíce.

Problematické impulzy

Nic na tom nemění ani jisté povzbuzení – nečekaný, leč mírný - růst německé a francouzské, či české ekonomiky ve 2. čtvrtletí. Řada analytiků zůstává opatrná. Někteří dokonce soudí, že v cenách akcií jsou již zahrnuty budoucí pozitivní zprávy. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg zvedli v průměru odhady růstu amerického hospodářství ve třetím čtvrtletí z 1,2 na 2,2 %. Jenže v USA zatím dosud ani nebyl oficiálně ohlášen konec recese.

Optimistů jako americká banka JP Morgan, která věří v oživení ekonomiky USA typu V, tedy, že povýrazném propadu přijde naopak prudký růst, na trhu až tolik není. Nebo mlčí.

Velký skeptický je David Tice z firmy Federated Investors, zaměřený na medvědí trhy. Americké akcie jsou podle něj silně nadhodnoceněny. Nevylučuje proto, že index S&P 500 klesne až ke 400 bodům (aktuálně činí necelých tisíc bodů). Fond The Federated Prudent Bear založeným Ticem loni vydělal 27 %, zatímco americký akciový index S&P 500 klesl o 38 %, nejvíce od roku 1937.

Některé americké banky přijímají nové zaměstnance, 150 z nich má ale podle Bloombergu v bilancích pět i více procent toxických aktiv, což prý může vést k jejich kolapsu.

Penzijní fondy snižují podíl akcií

Povzbudivě nepůsobí ani informace, že největší penzijní fondy, které jsou zpravidla největšími hráči na trhu, ztrácejí důvěru v akcie jako v nejlepší dlouhodobou investici a omezují jejich podíl v portfoliu nebo nechaly po největší rally akcií od 30. let jejich podíl beze změny.

Týká se to Calpers a Calsters, dvou kalifornských penzijních fondů pro státní zaměstnance, penzijního fondu nizozemské vlády, privátního fondu zaměstnanců v (jiho)korejském průmyslu, ale i řady dalších obdobných institucí, třeba britských penzijních fondů. Preferují naopak instrumenty s pevným výnosem, komodity a některé deriváty.

Roční výnosy akcií dosáhly podle dat London Business School a Crédit Suisse v letech 1900-1999 v průměru 12,91 %, zatímco u dluhopisů 4,69 %. Od začátku nového tisíciletí ovšem dluhopisy vydělaly za rok 6,36 %, zatímco akcie ztratily 2,27 %.

Penzijní fondy zatím podle senior partnera Andyho Maguireho z poradenské firmy Boston Consulting Group nezvyšují podíl akcií na předchozí úroveň. Výjimkou je Norský státní ropný fond (Norway Oil Fund) investující příjmy z produkce ropy do různých instrumentů. Ten si uchoval zhruba 60% podíl v akciích.

Fondy mají z akcií obavy, přestože podíl ceny akcií k ziskům společností z globálního akciového indexu MSCI World činil loni v listopadu 9,4. Byly tak nejlevnější od roku 1995. Podobně jako individuální investoři i manažeři podléhají emocím, konstatuje Neil Hennessy, řídící stejnojmennou společnost, jehož Focus 30 porazil v posledních pěti letech 99 percent rivalů.

Vanguard zavřel fondy

Trochu jiné starosti má největší americký správce akciových a podílových fondů Vanguard Group, který omezil investice do tří akciových fondů Primecap Core Fund, Primecap Fund a Capital Opportunity Fund pro nové investory. Vanguard navíc v červnu uzavřel i Convertible Securities Fund pro nové investory. Objem investic do těchto fondů totiž vzrostl o 60 % a ty je třeba nejprve investovat.

Vývoj akciových trhů tedy vyvolává řadu obav. Kdo ale investuje pravidelně, měl by se držet své strategie. Jednorázové investice do akcií mohou ovšem být s ohledem na prudký růst jejich cen a kolísání trhů rizikové. A je dobré zvážit, zda s dalšími investicemi nyní nepočkat.

Po předchozím prudkém růstu akcií může být současné vybírání zisků podle analytika Atlantiku Finanční trhy Patrika Vyroubala spojeno s větší korekcí. „Akcie předjímají budoucí vývoj ekonomiky a ta může mít dvojí dno. Efekt přijatých stimulačních balíčků je zatím problematický, a tak může dojít k falešnému zotavení ekonomiky, což naznačuje i pokles spotřebitelské poptávky v USA. Všelék nepředstavuje ani šrotovné. Jde o pouhý přesun spotřeby z budoucna do současnosti,“ dodal Vyroubal.

Pražské burze pomohl výše příliv zahraničního kapitálu. Zahraniční investoři se z ní ovšem nyní stahují. Investor by měl proto podle Vyroubala realizovat zisk a pokud chce znovu nakupovat, vyčkat na příhodnější ceny akcií.

Pesimistická zůstává ve své předpovědi dánská Saxo Bank. Vyplývá z ní, že koncem roku by se mohl index PX obchodovat na úrovni kolem 990 bodů (nyní činí 1171,40 bodu). Současné oživení na akciových trzích není podle banky obecně udržitelné. Svůj názor opírá o budoucí návratnost akciových trhů, negativní růstu hrubého domácího produktu a také předpoklad, že oživení ekonomiky nebude mít tvar V. Takže nelze čekat růst akcií.

S ohledem na tento vývoj doporučuje Saxo Bank věnovat pozornost spíše defenzivním titulům. Lépe by na tom měli být výrobci materiálů, běžného spotřebního zboží a sektor zdravotnictví či telekomunikace nebo podniky veřejné služby (utility), hůře hodnotí vyhlídky energetických firem, průmyslových odvětví a technologických společností, které mohou doplatit na různá úsporná opatření.

PIMCO doporučuje bankovní dluhopisy

Pokud jde o instrumenty s pevným výnosem, správce největšího dluhopisového fondu na světě PIMCO doporučuje kupovat dluhopisy velkých bank a finančních institucí, firem poskytujících veřejné služby a některých energetických společností investičního stupně. Jejich výnosy se podle Bloombergu vrátily na úroveň před loňským zářijovým kolapsem Lehman Brothers. A jsou historicky relativně vysoko. PIMCO doporučuje obligace rozvíjejících se trhů, jako jsou Brazílie a Čína, které nezápasí s finanční nerovnováhou a stabilitou.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo