Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Cenné papíry budou mít depozitář

František Mašek
František Mašek
20. 8. 2009

Dceřiná společnost pražské burzy UNIVYC pro vypořádání obchodů s cennými papíry získala po čtyřech a půl letech od ČNB licenci k vytvoření Centrálního depozitáře. Ten má zjednodušit a zlevnit vypořádání obchodů s cennými papíry a nabídnout investorům i jiné služby, než pouze evidenci a vypořádání transakcí.

Cenné papíry budou mít depozitář

Udělení licence znamená, že je UNIVYC technicky schopen zahájit činnost depozitáře. Aby ale mohl začít skutečně fungovat, je ještě třeba uzavřít dvě dohody - s Ministerstvem financí o převodu potřebných databází ze Střediska cenných papírů (SCP) a se společností Asseco CR, zajišťující provoz SCP – což nebude snadné.

Na rozdíl od obchodů s akciemi či dalšími cennými papíry na burze veřejnost vypořádání těchto transakcí příliš nezajímá. Jeho cena má nicméně velký vliv na to, kolik za obchody celkově zaplatí. Cílem Centrálního depozitáře je zjednodušit dosavadní způsob vypořádání obchodů, aby odpovídal mezinárodní praxi. Jestliže jsou totiž dosud cenné papíry v SCP až na výjimky evidovány na konečného majitele, depozitář má umožnit, aby bylo možné využít tzv. subregistry, běžné v zahraničí. Ty by klientům spravovaly banky, investiční společnosti a také třeba obchodníci s cennými papíry.

Vznik depozitáře by měl v ČR nejen zlevnit obchody s cennými papíry, ale i snížit náklady fondů, v nichž má podle odhadů peníze milion až milion a půl Čechů. Má také mj. umožnit, aby vznikl funkční systém půjčování cenných papírů a poskytnout účastníkům trhu i některé dosud neexistující služby. Depozitář bude rovněž moci vypořádávat obchody, uskutečněné na komoditních burzách. To vše má zvýšit zájem domácích i zahraničních investorů o český trh.

Kolik stojí databáze SCP?

Vznik depozitáře je ovšem, jak bylo uvedeno, podmíněn podpisem dvou smluv. S Assecem UNIVYC jednu uzavřel. Udělení licence ze strany ČNB se ale protáhlo, smlouva tak již neplatí a je třeba jednat o nové. Jednání UNIVYC s Ministerstvem financí, který vlastní SCP, brzdí hlavně spor o cenu databáze Střediska. Bez nich nemá vznik depozitáře smysl.

UNIVYC by totiž logicky rád převzal jen část databází Střediska, týkající se „živých emisí“ cenných papírů a státních dluhopisů. V SCP ale najdeme i historické databáze, hlavně z dob kuponové privatizace, které chce Ministerstvo financí zachovat. Jde přece o důležité záznamy o počátečním vlastnictví různých cenných papírů a o změnách jejich majitelů. Část akcií českých firem z první federální vlny kuponové privatizace navíc stále vlastní Slováci.

Vzhledem k rozdílným představám UNIVYC a Ministerstva financí o ceně databází vzniklo několik znaleckých posudků s rozdílným odhadem ceny. Kolik činí ten poslední, obě strany tají. Finmag se ale z více nezávislých zdrojů dozvěděl, že odhad (střední) ceny databází činí 200-300 milionů Kč. To se zdá UNIVYC příliš. Pohled „Financí“ byl až dosud opačný. I kdyby neprožívala česká ekonomika těžké časy a stát se nesnažil maximalizovat výnosy, troufne si někdo prodat databáze Střediska levněji?

Co na to vláda?

„Cena za převod evidencí má být podle zákona výsledkem dohody obou smluvních stran. Základem pro její stanovení bude znalecký posudek, který si k tomu nechalo Ministerstvo financí vypracovat. Zároveň předpokládáme, že finální dohodnutá cena bude podléhat schválení vládou České republiky,“ sdělil Finmagu mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zpráva o udělení licence Centrálnímu depozitáři přišla - po letech, kdy ČNB požadovala nejrůznější doplňující informace – dost nečekaně. Má pražská burza vyšlápnutou cestičku k nižší ceně za databáze? Nebo je vše jinak? Její mluvčí Jiří Kovařík pouze konstatoval, že UNIVYC má licenci, je technicky připraven depozitář provozovat a (pokud budou uzavřeny dohody s Assecem a Ministerstvem financí) během několika měsíců zahájit jeho provoz.

To nabízí prostor pro spekulace. Většinu akcií pražské burzy loni získala – podle dostupných informací za 4,2 mld. Kč - Vídeňská burza. Má tedy jistě zájem na tom, aby vypořádání obchodů v Česku probíhalo podle stejných pravidel jako v jiných zemích a přitáhlo víc investorů. Je proto ochotna zaplatit za databáze SCP cenu blízkou znaleckému posudku - pokud tedy nebyly vznik Centrálního depozitáře a cena databází Střediska cenných papírů již nějak zahrnuty v dohodě o prodeji pražské burzy? Jisté je jedno – depozitář je rozhodně potřeba. Snad si na něj ale nepřiplatí daňoví poplatníci.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo