Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Potvrdí se optimismus správců fondů?

František Mašek
František Mašek
8. 9. 2009

Akcie možná předbíhají samy sebe. Nikdo přitom neví, zda jde stále jen o vzestupnou fázi medvědího či již o býčí trh.

Potvrdí se optimismus správců fondů?

Finanční trhy se stabilizují, stav globální ekonomiky se podle řady náznaků zlepšuje. Na víkendovém summitu to uvedli představitelé skupiny G20, kterou tvoří dvacítka největších ekonomik světa. Další růst globální ekonomiky a vývoj nezaměstnanosti ovšem hodnotí opatrně. Vlády zemí ze skupiny G20 by prý proto měly dál důkladně zvažovat, zda, respektive kdy, odstraní opatření ke stimulaci růstu svých ekonomik.

Pozitivních makro- i mikroekonomických zpráv sice přibývá, je však těžké posoudit, nakolik přispěly ke zlepšení stavu jednotlivých ekonomik právě zmiňované stimulační balíčky a nakolik hrají roli jiné faktory. Některé zprávy mají navíc dvojsečný charakter. Agentura Bloomberg například uvedla, že zisky řady firem rostou kvůli snižování počtu zaměstnanců. Víc nezaměstnaných ovšem znamená nižší spotřebu, což zpomaluje oživení.

Pravidelný měsíční průzkum banky Merrill Lynch za srpen, který vychází z informací 204 manažerů fondů, jež spravují majetek za zhruba půl bilionu dolarů, nicméně vyznívá nejoptimističtěji za posledních šest let. Celkem 75 % oslovených manažerů věří, že světová ekonomika během 12 měsíců posílí. Důvěra ve zdraví firem je tak nejvyšší od ledna 2004. Pozitivně je hodnocena hlavně Čína a technologické tituly, dále průmysl a výroba materiálů.

Méně jednoznačně hodnotí manažeři vyhlídky finančního sektoru - po prudkém růstu cen akcií bank preferují rozvíjející se trhy, opatrnější jsou u bank z rozvinutých států. V případě Evropy mimo jiné doporučují zvýšit ve srovnání s neutrální pozicí podíl akcií z cyklického sektoru. Investoři by měli naopak ve svých portfoliích snížit váhu defenzivních a farmaceutických firem.

Přestanou stát velcí stranou?

Tyto ani další informace nemá smysl přeceňovat. Pokud ovšem důvěra velkých hráčů poroste, je to velmi pozitivní signál. Mnozí totiž dosud stáli stranou větších investic.

Jaroslav Krabec, který řídí Wood&Co., Central& Eastern European Fund, jeden z mála hedgeových fondů existujících v ČR, soudí, že trhy předběhly samy sebe. Na začátku minulého týdne se zdálo, že přichází větší korekce, které se investoři dlouho obávají, v jeho závěru ale akcie opět posilovaly.

Makroekonomičtí i další stratégové jsou zatím podle Krabce relativně klidní. Nemuselo by nás tedy čekat nic hektického. Nikdo ovšem neví, zda dobíhá růstová fáze medvědího trhu, nebo již přichází návrat býků. V hedgeovém fondu, který spravuje Krabec, nicméně převažují čisté long pozice nad krátkými asi o 35 %. Aktuálně tedy věří spíše v růst trhu - tzv. krátké pozice představují sázku na pokles.

Fond, který je zaměřen na ČR, Polsko, Maďarsko, Rakousko a Rumunsko, nyní preferuje rakouské tituly, například stavební společnost Strabag. Řada investorů stavebnictví příliš nevěřila, nyní se ukazuje, že v něm přece jen dochází k oživení. Nadále atraktivní jsou akcie Pegasu. Příznivé výsledky, očekávaný růst výrobní kapacity i minimální negativní reakce na spekulace o možném zvyšování spotřebních daní nahrávají investicím do akcií Tabáku. Kurz Telefóniky O2 kvůli dividendě oslabí, nejspíš však ne o celou výši této dividendy, jak bývá běžné, soudí rovněž Krabec.

Na druhé straně stále není jasné, jak se bude díky politickým tlakům po volbách vyvíjet cena elektřiny. Fond Wood&Co., Central& Eastern European proto spekuluje na pokles cen akcií ČEZ. Zajímavé jsou naopak – i vzhledem k příznivé makroekonomické situaci (ekonomika mírně rostla i v době globální recese) polské tituly, zejména Bank Pekao.

Od bank dále?

Hlavní akciový stratég Saxo Bank Christian Blaabjerg očekává, že během září akciové trhy klesnou o 5-10 %, nakonec ale uzavřou výše než nyní. Důvod je jednoduchý. Manažeři fondů, kteří se od března nezapojili do obchodování, budou hledat nákupní příležitosti, což požene akciové trhy po určitém poklesu výše.

Americký akciový index S&P 500 může dosáhnout koncem letošního roku hodnoty 1000-1050 bodů (akutálně je mírně nad 1000 body), v ročním horizontu by pak měl skončit mírně pod tou současnou.

Z informací Saxo Bank rovněž vyplývá, že by investoři měli věnovat pozornost akciím méně citlivým na dění na trhu a akciím se silným dividendovým výnosem. To nahrává defenzivním sektorům, zdravotnictví, veřejně prospěšným firmám, ropě a akciím vztahujícím se k produkci zlata, které mají silnou pozici na trhu. Patří k nim Seabridge Gold (zlato), firmy Roche či Novo Nordisk (zdravotnictví), veřejně prospěšné firmy Fortum a Iberdrola Renovables, Petrofac (infrastruktura), nebo energetické Seadrill a Statoil. Investoři by se naopak měli vyhnout akciím bank.

Přes diskuse o příliš drahých čínských akciích (je ale třeba rozlišovat mezi domácími akciovými trhy a burzami třeba v Hongkongu, kam mají přístup i zahraniční investoři) zůstává Čína dál v hledáčku řady investorských celebrit. S ohledem na očekávané vyhlídky a velikost trhů by mohly být zajímavé i další asijské země, o čemž svědčí také růst počtu primárních emisí akcií v celé Asii. Podle Bloombergu k tomu přispívá hlavně fakt, že ekonomika řady asijských zemí není v recesi a stav akciových trhů se zlepšuje.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo