Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je tu čas certifikátů?

František Mašek
František Mašek
6. 10. 2009

Když se kácí les, lítají třísky. Když na podzim zasedá Mezinárodní měnový fond, akcie často ztrácejí. Bude tomu letos jinak?

Je tu čas certifikátů?

Růst akcií se v poslední době zastavil. Americký, ale i řada evropských akciových trhů včetně českého ztratily minulý týden hlavně kvůli oslabení v jeho závěru asi dvě procenta. Začátek tohoto týdne zatím působí příznivěji, nicméně přesto rovněž rozpačitě. Významně k tomu přispěly horší makroekonomické zprávy z USA.

Místo o původně očekávaných 1,2 % sice americká ekonomika ve 2. čtvrtletí podle konečné zprávy klesla jen o 0,7 %, další zveřejněná makroekonomická data z USA však investory příliš nepotěšila, což platí zejména o dalším růstu nezaměstnanosti. Prognóza Mezinárodního měnového fondu pro příští rok je lepší než v červenci - MMF zvedl odhad růstu globální ekonomiky z 2,5 na 3,1 %. Jeho představitelé ovšem varují, že je tento růst stále křehký.

V době podzimního výročního zasedání MMF, Světové banky a dalších institucí z této skupiny (nyní probíhá v Istanbulu), navíc akcie často výrazně ztrácejí. Bude to letos jinak?

Otázkou také zůstává, co napoví výsledky firem za 3. čtvrtletí. Podle průměrného odhadu 3800 analytiků, které oslovila agentura Bloomberg, mají zisky firem, jež tvoří americký index S&P 500, klesnout o 23 %, deváté čtvrtletí v řadě. Příští rok by se měla situace zlepšit.

Býci, sázející na růst akcií, tvrdí, že jsou levné. Vycházejí z toho, že by měly firemní zisky v nejbližších dvou letech vzrůst o 54 %, nejvíc po 64 % zaznamenaných v letech 1986-1988. Je to dokonce víc než 46% růst očekávaný u firem z čínského indexu Shanghai Composite.

Akcie nejsou drahé, tvrdí Mary Chris Gay, která spravuje jeden z fondů firmy Legg Mason. Podle ní není nereálné čekat, že americké akcie příští rok posílí o 25-30 %, a to díky poptávce z Číny, která je největším světovým spotřebitelem kovů a druhým největším v případě ropy. Američtí producenti komodit prý mohou v nejbližších dvou letech vydělat 149 %.

(Ne)solidní nejistota

Bill Gross, který řídí největší dluhopisový fond na světě PIMCO, ovšem upozorňuje na nesoulad mezi očekávaným tempem růstu ekonomiky USA (s ohledem na inflaci asi o 2 % - konsensus analytiků pro příští rok hovoří o 2,4 %) a firemními výsledky. Není zdaleka sám, kdo hovoří o oživení nikoliv typu V, ale W, tedy o dvojím dnu americké ekonomiky.

Profesor newyorské univerzity Nouriel Roubini, který předpověděl finanční krizi, očekává „jen“ pozvolné oživení ekonomiky ve tvaru U. Má však za to, že akcie rostly příliš rychle a brzy, a tak jako komoditní trhy mohou v nejbližších měsících klesat. Bývalý šéf americké centrální banky Fed Alan Greenspan soudí, že ekonomika USA v příštích šesti měsících posílí o 3-4 %, pak ovšem zpomalí. V USA se musí zpřísnit poskytování úvěrů a zvednout daně. Navzdory dobrým firemním ziskům Greenspan nečeká, že si akcie významněji polepší.

Přijde větší impulz?

Šéf oddělení kapitálových trhů Raiffeisenbank Richard Skácel Finmagu řekl, že po prudkém růstu od března akciový trh stagnuje a čeká na významnější impulz, který by rozhodl o tom, kudy bude ubírat. Nečeká větší pokles akcií, ale spíše jejich stagnaci či menší pokles.

Momentálně doporučuje s akciovými investicemi spíše vyčkat - na trhu je těžké najít zajímavý titul. Během šesti až osmnácti měsíců by pak mohlo mít smysl začít investovat do cyklických titulů a těžit tak z růstu ekonomiky.

Vydavatel Zertifikatejournalu Martin Svoboda očekává globální pokles akciových trhů. I když je možné vytipovat i další tituly, v době krize či recese se, jak připomíná, vždy vyplatilo investovat do hazardu, tedy akcií kasin, nebo výrobců alkoholických nápojů.

Skepticky hodnotí budoucí vývoj akcií také analytik Petr Hlinomaz z BH Securities. Za nejpravděpodobnější považuje situaci, kdy akcie do konce roku ztratí část dosavadních zisků. Také vyhlídky na rok 2010 zatím hodnotí rozpačitě. Bude možná klidnější, než letošní, vzhledem k tomu ovšem asi nelze očekávat nějaké zvláštní zisky.

Atraktivním titulem může být nicméně ČEZ, který by měl i v případě horšího scénáře dosáhnout stejného zisku jako letos. Navzdory očekávanému poklesu cen elektřiny může navíc těžit z akvizic a fúzí. Určitý prostor k růstu ceny mají podle Hlinomaze i akcie CME. Spekulace na růst ceny akcií Unipetrolu nebo NWR pokládá zatím za problematické.

Přes obavy z poklesu trhů přitom nevylučuje, že v závěru roku přijde určitý růst cen akcií. Řada správců fondů je totiž může nakoupit za část peněz, které zatím leží ve fondech ladem.

Koupíte si certifikáty?

Stagnující či klesající akciový trh nahrává některým investičním certifikátům, hlavně bonusovým, na nichž může investor vydělat i při omezeném poklesu trhu. V určitých případech to může podle Skácela platit i pro garantované či discount investiční certifikáty. Svoboda upozorňuje, že objem obchodů s bonusovými certifikáty skutečně výrazně narostl. Tzv. discount certifikáty nyní nepokládá za tak atraktivní.

Na pražské burze se obchoduje s více než šesti desítkami certifikátů. Aktuálně může jít o zajímavou investiční alternativu, byť bonusových mezi nimi příliš není. Méně zkušený investor by si měl důkladně ověřit, do čeho vkládá peníze a jak je na tom emitent certifikátů.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo