Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ignorovat současnou rally je chybné

Andrej Rády
Andrej Rády
26. 10. 2009

Článků na téma finanční krize, recese a medvědího trhu jsou plná média. Zkusme se tentokrát soustředit na to, co si ze současného stavu mohou pro příště pamatovat býci. Každý pokles totiž jednou skončí, nebo se trhy alespoň krátkodobě pokusí nekonečný pesimismus setřást.

Ignorovat současnou rally je chybné

Už slyším námitky, že současná rally je jen krátkým vzedmutím na cestě do pekel. Možná. Zbývá vyřešit řadu zásadních ekonomických problémů. Ale jestliže akcie v poraženecké březnové náladě najednou začaly růst, rostou sedm měsíců v řadě, a to celkem o více než 50 procent, je už zkrátka trapné tvrdit, že nejlepší peníze jsou ty zašité v matraci. Nepodílet se na podobně masivní, byť možná jen medvědí rally, je zkrátka chyba.

1. Akciový trh roste, když pesimismus vzkvétá

Když došlo v březnu k obratu na akciových trzích, vládly strach a panika. Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech byla v únoru rekordně nízká, maloobchodní tržby skomíraly, domy se skoro neprodávaly a nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti přibývalo rekordním tempem.

Investoři se báli taky. Až 70 procent z nich předpokládalo další pokles. V únoru byl zaznamenán rekordní odliv kapitálu z akciových fondů.

Smutnou zimní náladu ve Spojených státech lze dokumentovat i při pouhém pohledu na headliny tehdejších médií. Ta téměř dokonale neodhadla, co přijde na akciovém trhu v březnu. Time psal o záchraně holého života, ještě v půlce března BusinessWeek varoval před další bolestí na burzách a naději pro dlouhodobé, opatrné investory. Nevím, nevím, jestli je sedm měsíců a růst o desítky procent typický pro opatrné, dlouhodobé investory.

2. Medvědí trh spojený s recesí téměř vždy končí v polovině ekonomického propadu

Ceny akcií zpravidla předznamenávají budoucnost celé ekonomiky. Z posledních 11 případů významných poklesů ekonomiky (od 2. světové války) to platilo hned desetkrát. Pouze medvědí trh v letech 2000-2002 skončil až 11 měsíců po konci recese z roku 2001.

Americká ekonomika propadla o 6,4 procenta v prvním a o 0,7 procenta ve druhém čtvrtletí roku 2009. Ale díky štědrosti Fedu a stimulačním dárečkům od Strýčka Sama, jako bylo třeba šrotovné nebo daňové prázdniny pro ty, kteří si kupovali první dům, se ekonomika ve třetím čtvrtletí zřejmě zvedne z recese. Ekonomové se shodují, že v období do září Spojené státy čtvrtletně rostly o 3 procenta a pro poslední kvartál se shodují na zhruba 2,5 procentech růstu. A tak to vypadá, že akcie byly na dně zhruba o půl roku dřív – přesně podle plánu.

3. Tržby mají vždycky zpoždění oproti akciovému trhu

Podle Jima Stacka, editora InvesTech Research Market Analyst, se investoři během býčího trhu nechávají odrazovat od nákupu akcií slabými tržbami firem. „Například na začátku 90. let akcie rostly, býčí trh byl zcela prokazatelný. A trvalo celý rok 1991, než tržby klesly na své dno a odrazily se nahoru. Nejcennější rada, kterou můžete pro růstová období dostat, je jasná – nikdy se nenechte vyvést z míry nízkými tržbami a jejich výhledy během prvních 6 až 12 měsíců býčího trhu.“

Stack v roce 2007 odhadl příchod medvědího trhu už v červenci, tedy tři měsíce předem. A letošní březnový obrat předpověděl skoro přesně.

Autor je redaktorem Investicniweb.cz

Zdroj: Kiplinger

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Andrej Rády

Andrej Rády

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo