Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Půjdou firemní zisky níže?

František Mašek
František Mašek
27. 10. 2009

Většina akciových trhů minulý týden mírně oslabila, pražská burza si po pátečním výrazném růstu polepšila o 1,7 %. Výsledky řady firem překonaly odhady analytiků, makroekonomické zprávy vyznívají spíše pozitivně.

Půjdou firemní zisky níže?

Ve čtvrtek mají být zveřejněna data o vývoji hrubého domácího produktu USA ve 3. čtvrtletí. Podle konsensu analytiků, který cituje agentura Bloomberg, v tomto období vzrostl o 3,2 %. V dalších třech měsících má meziročně zpevnit o 2,4 %, stejně jako příští rok. V roce 2011 má ekonomika USA vzrůst o 2,8 % proti průměrným 3,4 % v uplynulých šesti dekádách.

Tento týden mají být zveřejněny další předstihové indikátory, naznačující budoucí vývoj americké ekonomiky. Zářijový index předstihových indikátorů přitom vzrostl o procento ve srovnání s očekávanými 0,8 %.

Tom McNally z Wilbanks, Smith & Thomas, odhadl na základě technické analýzy, že index S&P 500 oslabí nejméně o 7,5 %. K opatrnosti, nikoliv poprvé a sám, nabádá známý investor Jim Rogers, který mj. uvedl, že sice drží akcie, ale je připraven kdykoliv opustit trh. Nadále považuje, což u něj nijak nepřekvapuje, za zajímavé investice do komodit.

Společnosti prý vydělají méně

Existují samozřejmě i příznivější předpovědi. Ta, kterou vydala ING Investment Management a týká se firemních zisků, k nim nepatří. V příštích deseti letech (konec roku 2008-2018) mají zisky firem silně zaostat za růstem v letech 2003-2007 (kolem 20 %). Reálný růst zisků globálních společností má v tomto desetiletí činit 5-5,50 %. Akcie ale mají mít lepší průměrnou návratnost než dluhopisy či spořicí produkty, bez ohledu na strukturálně nižší růst ekonomiky. Dál poroste význam správné regionální alokace aktiv. ING také očekává, že daleko vyšší výnosy nabídnou rozvíjející se trhy.

Portfoliomanažer hedgeového fondu WOOD & Co. Central & Eastern European Jaroslav Krabec hodnotí aktuální vývoj akciových trhů vcelku optimisticky. Fond má asi 55 % net long pozic. V jeho portfoliu tak převažují tituly, u nichž spekuluje na růst (long pozice) nad poklesovými (short pozice).

Vychází z lepších výsledků amerických i evropských firem za 3. čtvrtletí než se čekalo. K růstu čistého zisku přispělo omezování firemních výdajů. Zveřejněné tržby ovšem nejsou jednoznačně kladné. Ani optimisté je nepovažují za zázračné, proti předchozím třem měsícům jde ale o zlepšení.

Jen menší korekce?

Korekce, o níž se po prudkém růstu akcií od března stále spekuluje, proto nemusí být podle Krabce tak silná, jak se původně očekávalo. A pokud by šly díky ní trhy níže, může ji využít část investorů, která dosud stála stranou, k nákupům, což by akciím pomohlo.

Fond, který Krabec spravuje, má dál velký podíl aktiv v akciích Telefóniky O2, navýšil pozici v Unipetrolu, u něhož Krabec nečeká korekci. Poměrně silně jsou v něm zastoupeny banky – polská Bank Pekao, Erste Bank či maďarská OTP. Krabec také doufá, že developeři již mají nejhorší za sebou, což se odráží v zájmu fondu o akcie rakouských developerů – firem Atrium, Immofinanz, CA Immo International nebo Varimpex.

„Zda se situace na trhu zlepší, ukáže první čtvrtletí příštího roku,“ míní hlavní analytik Atlantiku Finanční trhy Milan Vaníček. V USA totiž pomalu končí různé podpůrné programy, jejichž efekt se často projeví později. Až počátkem příštího roku tak bude jasné, jaký měly dopad. Pokud nevykáží předstihové indikátory silné zhoršení, akciové indexy by se mohly podle Vaníčka koncem roku pohybovat na nynější úrovni, nejvýše pět procent nad ní.

Investorům doporučuje energetické tituly, které patří k defenzivním, jako akcie ČEZ a akcie vázané na komodity (NWR). Kdo víc věří v oživení ekonomiky, může vsadit na akcie bank, které odolaly potížím, jako Raiffeisenbank, Erste Bank, Komerční banka a některé polské finanční instituce. Opatrný je Vaníček u investic do akcií developerů - v USA i v Evropě. Tak rychlé oživení ekonomiky, které by jim pomohlo, ještě nenastalo. Otazníkem zůstává vývoj akcií firem vázaných na retail, jako CME (kvůli reklamě), Google, Apple, nebo Best Buy.

Wood chce Credit Suisse AM

Živo je na půdě fondů. ČNB povolila firmě Wood & Company, aby převzala investiční společnost Crédit Suisse Asset Management, spravující čtyři korunové fondy a nabízející asi 200 vlastních fondů denominovaných v různých měnách. Jeden z největších obchodníků na českém trhu již dříve fondy spravoval. Nyní obhospodařuje hedgeový fond (viz výše). Jednu z hlavních rolí při převzetí či transformaci fondů CSAM má podle obchodního rejstříku hrát právě současný šéf tohoto fondu Wood Krabec. K budoucnosti fondů ve firmě Wood se zatím nechce vyjadřovat. Obchod totiž dosud nebyl uzavřen a stále se jedná s Credit Suisse Zurych.

ČNB nedávno udělila licenci investiční společnosti EUFI – Asset Management. Jako členové představenstva jsou vedeni Konstyantyn Tonkoshkurov, Yevgen Tonkoshkurov a Volodymyr Tonkoshkurov, jako výkonný ředitel Rostislav Konečný. Jediným akcionářem firmy se základním kapitálem čtyři miliony korun je EUFI – european financing & investment, podle obchodního rejstříku s.r.o. se základním kapitálem 200 tisíc korun. Zaměří se na realitní fondy kvalifikovaných investorů, jak se zdá z obchodního rejstříku?

„Tak to na nás také působí. O společnosti se nám toho víc zjistit nepodařilo,“ řekla Finmagu Zuzana Loevenhoeferová z Asociace pro kapitálový trh, která sdružuje nejvýznamnější investiční společnosti a správce aktiv, kteří působí v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Související témata

burza
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo