Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fondy doháněly ztráty

František Mašek
František Mašek
6. 11. 2009

Po pouštění žilou v posledním čtvrtletí loňského a v prvních třech měsících letošního roku v ČR znovu stoupá zájem o investice. Hodnota majetku, investovaného přes členy Asociace pro kapitálový trh (AKAT) do různých investičních nástrojů dosáhla koncem září 733,42 mld. Kč a byla tak proti konci června takřka o 29 miliard korun vyšší.

Fondy doháněly ztráty

Polepšily si i fondy spravované členy AKAT. Jejich aktiva stoupla během třetího čtvrtletí asi o 10 mld. Kč na 226,59 mld. Kč. Je to však stále o téměř devadesát miliard korun méně než koncem roku 2007.

Opětovný růst zájmu o fondy souvisí s výrazným růstem akciových i dalších trhů po panice, která následovala po loňském krachu Lehman Brothers. Neochabl ani v říjnu.

Nejvíce majetku spravují domácím investorům nejkonzervativnější fondy, a to peněžního trhu, jejichž aktiva činila koncem září 73,91 mld. Kč, následovány zajištěnými fondy s 62,21 mld. Kč. Na třetí místo se již propracovaly akciové fondy – objem majetku, který spravují, se pohybuje kolem 30 mld. Kč. Aktiva smíšených fondů činila 26,53 mld. Kč, dluhopisových 19,27 mld. Kč, fondů fondů13,59 mld. Kč a nemovitostních 1,33 mld. Kč.

Prudký růst cen akcií přispěl k růstu aktiv akciových fondů o téměř pětinu. Polepšily si také ostatní typy fondů s výjimkou zajištěných a nemovitostních fondů, jimž zatím ostatně doba příliš nepřála.

Podíl fondů domácích správců a fondů, založených podle zahraniční legislativy na výsledných 226,59 mld. Kč je zhruba stejný. Přispívá k tomu fakt, že řada správců zahraničních fondů v ČR nabízí fondy denominované v české měně. Jejich podíl na celkových aktivech fondů AKAT se odhaduje na 90 %.

Generali, ČSOB, Česká spořitelna

Největší objem investovaného majetku (nikoliv pouze přes fondy, ale také spravovaného individuálně) obhospodařuje klientům Generali PPF Asset Management. Spolu s ČP Investem šlo ke konci září o 179,39 mld. Kč. Stříbrná medaile patří se 159,27 mld. Kč ČSOB Group, bronzová se 133,53 mld. Kč skupině České spořitelny (Erste). Za nimi následují ING Group (89,72 mld. Kč) a Komerční banka 79,86 mld. Kč a Axa investiční společnost (39,64 mld. Kč).

V těchto datech je ovšem započítán velký objem majetku, spravovaný institucionálním investorům, často v rámci mateřské finanční skupiny, vlastnímu penzijnímu fondu, pojišťovně atd. Největšími správci fondů na českém trhu tak zůstávají ČSOB Group, Česká spořitelna, skupina Komerční banky a ING Group. Další informace včetně tabulek najde investor na www.akatcr.cz.

Fetiš výnosů

Co ale bude dál? Názory na další vývoj akciových či dalších trhů se liší, podobně jako úvahy o budoucím vývoji globální či jednotlivých ekonomik, které je často ovlivňují. To vše se pak logicky – ve větší či menší míře - promítá do výsledků fondů.

Mnozí drobní investoři jsou právem kritizováni za teorii zpětného zrcátka. Při výběru fondů se totiž řídí především jeho minulým výnosem, což není, jak známo, optimální strategie. To je samozřejmě pravda. Rozhodně však stojí za zamyšlení, ale také hlubší průzkum (nejen jednorázových, ale hlavně dlouhodobějších výsledků a portfolií) fondů, které vykazují za poslední období nejvyšší výnosy. Šlo skutečně pouze o štěstí jejich správců při hledání optimální strategie v době loňského i letošního propadu trhů, nebo je za tím i něco navíc? Odpověď si ovšem musí najít každý sám.

Bude méně znamenat více?

Na rozdíl od řady významných správců fondů (Morgan Stanley, Citigroup, Bank of America, Barclays, případně i další) zatím v ČR nikdo momentálně správu fondů či majetku neprodává. S jednou výjimkou: společnost Wood & Company, patřící k největším obchodníkům s akciemi na českém trhu, jedná o koupi investiční společnosti Credit Suisse Asset Management. W&Co. již v minulosti fondy spravovala, v současné době nabízí movitějším investorům hedgeový fond.

Na druhé straně lze dříve nebo později očekávat, že po fúzích některých fondů České spořitelny, Pioneer Investments, respektive dalších správců, přijde další vlna slučování fondů. Řada korunových, ale také dalších fondů, prodávaných v Česku, je totiž poměrně malá a jejich správa tudíž často drahá. V obecné rovině to ostatně platí o většině evropských fondů, ve srovnání s těmi americkými. Snad přitom český investor, který preferuje fondy, nevydělá jen na snižování jejich nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo