Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zlato čeká v ulicích

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
9. 11. 2009

Cena zlata se v posledních měsících pohybuje na rekordních úrovních a přesahuje tisíc dolarů za unci (zhruba 31 gramů). Poptávka po zlatu vzrůstá a v některých zemích mají lidé možnost kupovat zlato v automatech doslova přímo v ulicích.

Zlato čeká v ulicích

V průběhu času bylo možné v automatech koupit prakticky vše. Osobně mám s automaty spojené období vysokoškolských studií. Automaty s bagetami a sladkostmi byly snad jedinou možností, jak ve škole před večerními přednáškami doplnit klesající hladinu energie. V zahraničí jsou rozšířené také automaty na prodej pizzy, vajec, deštníků, sexuálních a jiných hraček.

Automaty proslulé je především Japonsko. Na jednoho člověka zde připadá nejvíce automatů na světě: poměr je jeden automat na 23 lidí! Na rozdíl od Německa však ještě nemají hit posledních měsíců – automaty na zlato.

Firma TG-Gold-Super-Markt otevřela v Německu první automaty „Gold to go“. Automaty instalované na letištích, hlavních železničních stanicích a v hypermarketech jsou ve velikosti telefonní budky a mění papírové bankovky ve zlato. Koupě zlata je tak stejně jednoduchá jako nákup kousku čokolády.

Zmíněná společnost se odhodlala k montáži automatů poté, co důvěra Němců v investice na kapitálových trzích během finanční krize rapidně poklesla a naopak vzrostl zájem o nákup zlata. Do konce tohoto roku je plánováno zprovoznění 500 automatů „Gold to go“, a to nejen v Německu, ale také v Rakousku a Švýcarsku. Slogan společnosti je srozumitelný: „Zlato je dobré mít v peněžence v nejistých dobách.“

Jeden z prvních automatů byl instalován na letišti ve Frankfurtu. Koupit je možné zlaté mince či jeden až desetigramový kousek zlata v ceně až 245 eur. Pro představu gram zlata váží asi jako SIM karta do telefonu. A za kolik je zlato na prodej?

Ceny zlata jsou zhruba o 30 procent vyšší, než kolik činí jeho tržní hodnota. Ve srovnání s prodejními cenami v místních bankách společnost reklamuje úsporu ve výši 20 procent. Automaty jsou řízené počítačem a prodejní cena zlata je pravidelně aktualizována. Tržní cena zlata se mění téměř každou minutou a jenom během psaní tohoto komentáře se cena zlata měnila o 20 dolarů na unci.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo