Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Playboy nebo zemědělské komodity?

František Mašek
František Mašek
24. 11. 2009

Po růstu v předchozím týdnu většina akciových trhů v tom minulém oslabila. Index PX pražské burzy ztratil hlavně kvůli téměř čtyřprocentnímu poklesu akcií Erste Bank 0,2 %, což je stejně jako americký akciový indikátor S&P 500. Německý DAX ztratil 0,4 %, řada evropských vyspělých i rozvíjejících se trhů přišla i o dvě, případně více procent.

Playboy nebo zemědělské komodity?

Národní sdružení podnikových ekonomů (NABE) očekává, že ekonomika USA letos oslabí o 2,4 %. Příští rok prý ale vzroste o 2,9 %, tedy víc než původně NABE předvídalo. Obavy ale dál vyvolává vysoká nezaměstnanost. Také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zvedla odhad růstu ekonomik 30 členů v roce 2010 z červnových 0,7 na 1,9 %. Poukazuje ale na nestabilitu tohoto vývoje.

Nouriel opět varuje

Zdaleka ne všichni jsou ale tak optimističtí. Profesor Nouriel Roubini, který včas předpověděl finanční krizi, nedávno pro The Globe and Mail uvedl, že růst ekonomiky USA ve 3. čtvrtletí dosáhl 3,50 %, ekonomika je ale reálně mnohem slabší, než se zdá. Bojí se hlavně situace bank. Také analytička Meredith Whitney varuje před bublinou akcií bank a možnou další recesí, která může USA postihnout příští rok. O sílící nejistotě na trzích vypovídá i pokračující růst cen zlata. Je totiž otázka, zda se dá jejich zvyšování zcela zdůvodnit oslabováním dolaru.

Jak investoři zareagují na kritiku amerického ministra Financí Timothy Geithnera kvůli protikrizovým opatřením, případně jeho nahrazení šéfem banky JP Morgan Chase Jamie Dimonem, o němž se spekuluje?

Otázkou také zůstává, kam v nadále nestabilní době investovat. Známý investiční guru Mark Mobius, který řídí Templeton Asset Management, nijak překvapivě doporučuje akcie firem ze zemí BRIC, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny, které by prý měly během tří až čtyř let růst o 30-40 % ročně. Vychází z růstu zisků tamějších firem, založeném na rychlejším tempu růstu i nižších dluzích těchto států. Doporučuje i turecké akcie, hlavně banky, ropné firmy a společnosti, orientované na spotřebitele.

Britský týdeník The Economist zase uvedl, že do roku 2050 se má poptávka po potravinách zvýšit daleko rychleji, než činí přírůstek obyvatel zeměkoule.

Jinou, pro leckoho i zábavnější alternativu, nabízí nákup akcií firmy Playboy Enterprises, založený na spekulacích o jejím možném převzetí – hovoří se o Iconix Brand Group. Akcie Playboye na tyto zprávy reagovaly růstem. Za rok si polepšily asi o 48 %. Od března, kdy akcie obecně rostou, ovšem prošly nemalými výkyvy.

Snadné peníze už byly vydělány?

Pozornost řady českých investorů přitahují výsledky některých fondů, hlavně akciového Sporotrendu IS České spořitelny. Za rok investorům vydělal přes 178 %, za půl roku více než 50 %. Podobný růst trhů jako od března se nyní nejspíš nebude opakovat. „Snadné“ peníze již byly podle manažera fondu Jiřího Lengála vydělány. Přesto věří, že růst akcií může pokračovat, byť samozřejmě pozvolněji než nyní. Těžko tedy od fondu příští rok očekávat obdobný výnos.

Lengál tedy věří, že globální ekonomiku nečeká růst ve tvaru W (ještě jeden propad před růstem), ale že stimuly k podpoře ekonomik a bank přinesou ovoce a jejich postupné odstraňování nezadusí ekonomický růst. Pak by mohly zisky firem dál růst, což by se odrazilo v příznivém ocenění jejich akcií.

Sporotrend se zaměřuje na akcie firem ze střední a východní Evropy a řídí se jakýmsi kompilátem indexů, v němž mají mít čtvrtinovou váhu polský WIG 20, PX pražské burzy a maďarský BUX, po 10 % pak turecký ISE30 a ruský RTX. Zbytek připadá na Estonsko. Fond ale nakupuje i akcie firem ze zemí bývalého SSSR, nebo těch, které působí ve střední a východní Evropě, jako je třeba belgická KBC.

Víc než čtvrtinu portfolia fondu tvoří akcie finančních institucí. Je to méně, než 37 % daných indexy. Ve středoevropských indexech ale mají akcie bank příliš velkou váhu. Velký podíl aktiv tvoří rovněž akcie ropných firem, nebo producentů zemního plynu a výrobci materiálů. V některých případech jde o firmy z území bývalého SSSR (ENRC aj.), kotované v Londýně, jiných západních zemích, případně i v USA.

Jako jiní správci fondů také IS ČS publikuje složení jeho portfolia s určitým zpožděním. Koncem září tvořily největší díl jeho aktiv – 10,80 % Erste Group, 10,40 % maďarská OTP Bank, 6,9 % kazachstánský Kazmunaigas E&P, 5,8 % akcie ruské chemické společnosti Uralkali, 5,6 % aktiv fondu připadalo na akcie KBC Bancassurance Group, 4,7 % na Regal Petroleum. Aktiva fondu tvořila rovněž asi 4 % akcií polského producenta mědi KGHM a ruského Gazpromu a 3,6 %, respektive kolem tří procent ruských firem Evraz a Raspadskaya.

Kam půjde ropa?

Lengál věří, že po prudkých propadech v loňském a na začátku letošního roku mohou akcie dál růst, zejména ty ruské. Sází tedy hlavně na ropu a na středně velké firmy. I kdyby se nesplnila jeho předpověď, že příští rok cena ropy výrazně posílí, neměla by podle Lengala proti současnosti alespoň klesat.

Za atraktivní proto pokládá hlavně ropné firmy Karmunaigas a Regal Petroleum, ale i středně velké firmy z chemického průmyslu, zejména zaměřené na výrobu průmyslových hnojiv. Navzdory nedůvěře se prý chystá liberalizace cen plynu a elektřiny v Rusku, což nahrává firmám, jako je Gazprom. Nebo ruským energetickým firmám.

Lengál dál sází také na finanční instituce. Stranou jeho zájmu ale zůstávají české akcie. Vzhledem k nejistotě, na čem jsou založeny jejich vzýsledky, se raději dál vyhýbá také investicím do nemovitostních akcií. Více informací najdete na serveru www.iscs.cz.

Fondy Wood & Co povede Krabec

Již jsme psali, že na trh fondů znovu vstupuje jeden z největších obchodníků s akciemi v ČR. Wood and Company. K hedgeovému fondu, zaměřenému na střední a východní Evropu, který nějakou dobu spravuje, nyní oficiálně přibyly fondy Credit Suisse Asset Management, Investiční společnost, kterou W&C koupil. Řídí ji portfoliomanažer hedgeového fondu Jaroslav Krabec.

Ke čtyřem korunovým fondům CSAM mají časem přibýt další, viz též
www.woodis.cz. Rozšířit se má i nabídka dalších produktů, včetně správy portfolia, pro bohatší klienty. K bližším záměrům společnosti se Krabec, který do roku 2008 několik let úspěšně řídil ING korunový akciový fond a pak přešel do Wood&Company, zatím nechtěl vyjádřit.

Akciové trhy by přitom podle něj mohly do konce roku a možná i v prvních měsících příštího roku dál růst. Potvrzuje to ostatně o 30 % více dlouhých pozic (sázka na růst) než krátkých (spekulace na pokles) v portfoliu Krabcem spravovaného hedgeového fondu. “Před dvěma měsíci jsme ovšem byli naladěni ještě pozitivněji, naše net long pozice (převaha dlouhých pozic nad krátkými) činila dokonce 70 %. Nyní jsme tedy opatrnější,” upozornil Krabec.

Trhy, jak upozorňuje, zůstanou volatilní. Fond dál sází spíše na růst akcií. V jeho portfoliu ale stále převažují defenzivní tituly. Velký podíl v něm mají banky, část jejich akcií již ale byla prodána a fond tak realizoval určitý zisk.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo