Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zůstane dubajská chřipka bez následků?

František Mašek
František Mašek
1. 12. 2009

Zatímco zahraniční akciové trhy minulý týden víceméně přešlapovaly na místě, pražská burza oslabila o 3,4 %. Souvisí to hlavně se ztrátami akcií Erste Bank, ČEZ, Komerční banky a Telefóniky O2.

Zůstane dubajská chřipka bez následků?

Na trzích dál panuje nejistota, kterou nedokázaly rozptýlit nejednoznačné makroekonomické i další zprávy. Navíc se k pokračujícím obavám z prasečí chřipky, které zvedly zájem o česnek v Číně, přidal strach z krachu dubajské firmy Dubai World.

Šéf Templeton Asset Management Mark Mobius uvedl, že díky Dubaji a obavám z investic do rizikovějších aktiv mohou rozvíjející se trhy klidně ztratit i 20 %. To se zatím nepotvrdilo. Pražskou burzu ovšem srazily dolů i „domácí“ faktory - šetření inspektorů Evropské komise v ČEZ, zda nenarušil podmínky hospodářské soutěže a nařčení dvou bývalých manažerů Erste Bank, že EB při někdejší koupi České spořitelny podplácela. Zatím to přitom podle reakce akciových trhů vypadá, že dubajská chřipka může skončit víceméně bez následků.

Pozor na akcie bank

Do hry ale vstoupily centrální banky. Americký Fed požádal místní finanční instituce, které získaly vládní pomoc, aby předložily plány na jejich splácení. Podle agentury Reuters mohou chtít splatit tyto peníze i nabídkou vlastních akcií. Bude o ně zájem? Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet zase naznačil, že banka začne omezovat pomoc finančnímu sektoru na překonání krize. Moudřejší můžeme být již tento čtvrtek po zasedání ECB.

To se může, jak uvedla agentura Bloomberg, odrazit ve výsledcích evropských bank. Cituje analytika Exane BNP Paribas Elie Darwishe, podle něhož může „menší likvidita ovlivnit fundamentální kvalitu různých bank“. Klientům proto oporučuje prodat akcie belgické banky Dexie, které velmi těžily z příznivého prostředí vytvořeného ECB.

Analytik londýnské MF GLobal Securities Ltd. Simon Maughan zase uvedl, že v souvislosti s vládními úvěry a jejich splácením zaznamená příští rok nejhorší výsledky z bankovních titulů německá Commerzbank. Mnozí analytici proto doporučují prodej jejích akcií, stejně jako Dexie.

Tzv. index volatility VIX, mapující výkyvy trhů, od října vzrostl téměř o 20 %. Navzdory tomu – i potížím Dubaje – zůstávají ale v hledáčku investorů rizikovější rozvíjející se trhy. Velký volný objem peněz a lačnost investorů v předvánočním období potvrzuje i informace Bloombergu, podle které vynesly primární emise akcií (IPO) na rozvíjejících se trzích daleko více než IPO realizované na vyspělých trzích. V prvém případě šlo v letošním 3. čtvrtletí o 39 mld. dolarů, emise akcií v 23 vyspělých státech vynesly 21,3 mld. Kč. Investoři tedy sázejí na růstový potenciál rozvíjejících se trhů.

Hodnota indexu MSCI Emerging Markets, která mapuje vývoj akcií na těchto trzích, se od letošního březnového dna téměř zdvojnásobila. Čínské akcie posílily v posledních třech měsících o 88 %, lavina prodejů může vést podle Marka Mobia k jejich 20 % poklesu. Investory nicméně dál přitahuje růstový potenciál těchto zemí, což se odráží v růstu zájmu o IPO zdejších firem.

EVA (ne)tropí hlouposti

Podle nulového počtu IPO v letošním roce by pražská burza patřila k rozvinutým trhům. A o další tituly, například technologická AVG, může přijít. Společnost totiž zvažuje emisi akcií ve Varšavě, o Praze, kterou dříve také zvažovala, zatím nepadlo ani slůvko. To je ovšem jen jeden úhel pohledu.

Za pozornost přitom stojí hodnocení českých firem podle ukazatele EVA (Economic Value Added) za rok 2008, které minulý týden prezentovala agentura ČEKIA. V pořadí společností podle ekonomické přidané hodnoty, tedy zisku, který vytvořily pro akcionáře, nepříliš překvapivě vévodí giganti jako ČEZ, Telefónica O2 a T-Mobile.

Při dopadu recese na automobilový průmysl nepřekvapí ani propad dřívějšího tradičního leadera Škody Auto. Zajímavé je něco jiného - počet firem, zařazených do tohoto hodnocení během pár let výrazně stoupl - až na 30 100. Více než 55 % sledovaných firem vykázalo negativní hodnotu EVA. Na druhé straně obsahuje žebříček řadu společností, které by byly v případě zájmu vhodným kandidátem na primární emisi akcií. Mezi nimi je nyní – prý hlavně díky digitalizaci dat pro obchodní rejstřík - možné najít data o mnoha společnostech, které dříve nebyly k dispozici. Více informací najdete na www.cekia.cz.

Optimističtější Saxo Bank?

Jde rozhodně o data, vhodná přinejmenším k nahlédnutí. Většinu investorů ale zajímají spíše konkrétní předpovědi vývoje trhů. Zdá se přitom, že dánská Saxo Bank poněkud zmírňuje někdejší pesimismus. Stratég trhu této banky Christian Baabjerg očekává, že se bude americký akciový index S&P 500 do konce roku pohybovat v pásmu 1050-1150 bodů a může se dokonce dotknout 1167 bodů. Aktuálně je mírně pod 1100 body. Má jít maximálně o růst do 10 %.

V 1. čtvrtletí příštího roku by měl S&P mírně oslabit, pak opět růst, nikoliv ale tak rychle jako letos. Více by se mělo dařit rozvíjejícím se trhům a Asii. Oživení ekonomiky bude pomalé, problémem zůstane dál rostoucí nezaměstnanost. Zatím ale nelze hovořit o býčím trhu.

Saxo Bank hodnotí příznivě vyhlídky energetiky, hůře by se mělo vést sektoru materiálů a průmyslu. Příliš zatím nevěří technologiím, ale ani finančnímu sektoru. Dobře na tom mohou být producenti zboží denní potřeby.

ING Investment Management Europe (ING IM) sází v predikci na příští rok spíše na rozvíjející se než vyspělé trhy. „Snaha zůstat v černých číslech i v prostředí nízkých výnosů povede k tomu, že investoři budou na akciových trzích preferovat kvalitní tituly s vyšší tržní kapitalizací a také strategie s vysokým dividendovým výnosem. V případě dluhopisových trhů to budou kvalitní produkty s vysokým ratingem,“ uvedl Eric Siegloff, ředitel oddělení strategie a taktické alokace aktiv v ING IM.

Pomohou trhům hedgeové fondy?

Při hledání cest, kudy se budou ubírat trhy, představují zajímavý ukazatel hedgeové fondy. Bloomberg podle jejich strategie soudí, že by mohl americký index S&P 500 dál růst. Vychází z toho, že hedgeové fondy vkládají peníze do akcií nejrychleji za rok. Jejich největší popularitě se přitom těší akcie společností Pfizer, Bank of America a Apple.

Mají pravdu? Sofistikovanější a hlavně bohatší či bohatí investoři mohou vzít v úvahu také doporučení jednoho z největších evropských správců aktiv edinburské Standard Life Investments, podle níž přišel čas nakupovat komerční reality ve Velké Británii. Nejprve korporátní dluhopisy, pak jejich akcie. Snad se přitom letos dočkají Ježíška i menší investoři, investující „jen“ do akcií.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo