Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velmi křehké vztahy

František Mašek
František Mašek
8. 12. 2009

Kdysi velmi populární heslo Dohnat a předehnat zatím, alespoň v případě akcií, přestává platit. Akciové i řada dalších trhů sice minulý týden doháněly předchozí ztráty, dění na trzích ale odpovídá spíše stylu „nějak doklepat letošní rok“. Nic na tom nezměnilo ani opětné snížení míry nezaměstnanosti v USA v listopadu na 10 %, rychle mizející obavy z krachu státní firmy Dubai World, a další pozitivní informace.

Velmi křehké vztahy

Pro ČR je velmi dobrou zprávou nový odhad Bundesbanky, podle níž dosáhne po letošním poklesu o 4,9 % hospodářský růst Německa v příštích dvou letech 1,6 %, resp. 1,2 %. Letos v v červnu přitom čekala německá centrální banka pád ekonomiky o 6,2 % a v příštím roce její stagnaci. Míra inflace má příští rok v průměru činit 0,9 % a o rok později procento. Snad tedy největší obchodní partner ČR dosáhne „alespoň“ těchto výsledků a přispěje k oživení české ekonomiky i dalšímu růstu akcií.

Opět optimismus Goldman Sachs

Americká investiční banka Goldman Sachs uvedla, že evropské akcie příští rok posílí o více než 20 % (podobný vývoj odhaduje také JP Morgan), přičemž středoevropské a východoevropské mají dokonce zpevnit až o 30 %. Navzdory prudkému růstu trhů od letošního března mají ovšem stále daleko k někdejším maximům.

„Předpověď společnosti Goldman Sachs je třeba brát s rezervou. Občas s určitým zpožděním reaguje na dřívější růst“, říká analytik Marek Hatlapatka z firmy Cyrrus. Známá je předpověď Arjuna Murti z GS, že bude barel ropy do dvou let stát 200 dolarů. Ještě může mít pravdu - do začátku května příštího roku, kdy uplynou dva roky od jeho předpovědi, zbývá nějaký čas.

Odhad pro příští rok zvýšila i Deutsche Bank. Její analytici zvedli očekávanou hodnotu evropského akciového indexu Stoxx 600 z 225 na 250 bodů. ING zvýšila odhad téhož indexu z 260 na 310 bodů. Hodnota Stoxx 600 se aktuálně pohybuje kolem 250 bodů.

Růst zájmu o certifikáty

Po loňském masivním poklesu zájmu o investiční certifikáty, k nimž významně přispěl krach jejich velkého emitenta Lehman Brotners, je tomu letos jinak. Podle statistik německé Deutsche Derivate Verband jejich objem opět přesáhl 100 mld. eur. Je to ale stále pod úrovní roku 2007. V módě jsou (pochopitelně) hlavně produkty, garantující minimálně zachování původní hodnoty investice. Změny v tržním prostředí nízkých úroků a skryté hrozby inflace jim mohou podle internetového čtrnáctideníku Zertifikatejournal pomoci.

Poroste prý hlavně poptávka po komplexních strategiích alokace aktiv, což urychlí srůstání tzv. pákových produktů, dluhopisů, certifikátů a ETF (tzv. indexových fondů či akcií).

Ministerstvo financí se blamáže nebojí?

Období nízké inflace a úroků může přimět řadu konzervativních domácích investorů, aby si koupili státní dluhopisy pro občany. Mnozí totiž mohou považovat výnos ve výši 4,50 % po dobu 10 let, i po zdanění 15 %, za atraktivní. Je tu ale háček, čímž nemíním zvláštní způsob výběru softwarové firmy ASD, která se má na projektu podílet.

I pokud si Ministerstvo financí tento výběr obhájí, je třeba vzít v úvahu nezanedbatelné ekonomické riziko. V době masivní pomoci řady států finančním a jiným institucím nikdo neví, kam až (a na jak dlouho) může v budoucnu vyšplhat inflace a s ní také úrokové sazby. Klidně se tak může stát, že bude výnos „občanského“ státního dluhopisu reálně ztrátový.

Proč se vlastně ministerstvo, když přišlo s tak „dlouhým“ dluhopisem, brání pohyblivým úrokovým sazbám? Souvisí to se špatným odhadem vývoje inflace a sazeb u někdejších povodňových dluhopisů, které se státu prodražily? Snad neskončí chystaná či chystané emise dluhopisů pro občany velkým zklamáním a pro stát ztrátou jejich důvěry.

Nejistá sezóna

Řada investorů nyní hledá odpověď na otázku: Jak se mohou příští rok vyvíjet ceny akcií. Předpověď Pavla Makovce, který řídí uzavřený investiční fond Arca Capital CEE, je opatrná až skeptická. Soudí, že trhy čeká nejpozději na jaře příštího roku ještě jeden velký pokles. Audity klíčových firem prý ukáží na potíže, o nichž se nehovořilo. Soudí třeba, že u bank je známa asi polovina problematických aktiv. Více nakažené mohou být přitom evropské banky.

Doporučuje proto investovat do defenzivních, ale i dividendových titulů. Do první skupiny řadí odvětví, která neovlivňuje hospodářský cyklus, a to část potravinářského průmyslu, výrobce tabáku, alkoholu, farmaceutické firmy a částečně informační technologie. Některé, ale zdaleka ne všechny, také vyplácejí dividendy. Za dividendové označil tituly, které vyplácejí každoročně dividendu, někdy i za každou cenu. V řadě případů jde o firmy z USA.

„Po špatném začátku roku vykázaly mnohé trhy i fondy vysoké zisky, o které nechce nikdo přijít. Obchodování do konce roku by mělo proto probíhat zhruba ve stejné rovině, jako nyní. Dění v Dubaji situaci na trzích ovlivňovalo asi dva dny. Trhy jsou navíc přibližně férově oceněny. Vycházejí z lehkého zotavení globální ekonomiky,“ řekl Finmagu Marek Hatlapatka, analytik firmy Cyrrus.

Nelze samozřejmě vyloučit nějaká překvapení. Hodnoty akciových indexů koncem roku by se ale od současných příliš lišit neměly. Příští rok čeká Hatlapatka nejméně dvě období solidních nárůstů, třeba jako nyní, celkově by se ale hodnota indexů proti aktuální příliš změnit neměla.

Středem pozornosti investorů znovu může být ČEZ, který je nyní pod velkým tlakem - jako celý sektor veřejně prospěšných firem. To se může, snad ve 2. čtvrtletí příštího roku, změnit. Banky, obchodované v Praze, kopírují dění v Evropě. Velký krok k nastartování růstu nicméně udělala Erste Bank.

Zahraničí v posledních měsících preferovalo technologické tituly, automobilový průmysl a stavebnictví, v prvních třech či čtyřech měsících příštího roku by ale možná bylo lepší vsadit na dividendové tituly – telekomunikační a energetické či na farmacii, postupem času, když se situace nezhorší, na cyklické tituly.

Hatlapatka soudí, že při zlepšení ekonomiky mohou investoři preferovat spíše akcie firem z rozvinutých než rozvíjejících se trhů. Až bude na trhu jasněji, mohli by se ve větším měřítku vrátit do emerging markets. V této souvislosti zmínil spekulace o bublině v Číně, nelze také vyloučit, že podobné potíže jako Dubaj může mít další z méně rozvinutých zemí.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo