Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pomůže akciím Santa Klaus?

František Mašek
František Mašek
22. 12. 2009

Část médií přišla s tzv. santa klausovou teorií (ctitelé Ježíška prominou), podle níž akcie koncem roku rostou. Agentura Bloomberg například s odvoláním na technickou analýzu uvedla, že americký akciový index S&P 500 může do konce roku zpevnit o šest procent. “Vyloučit to nelze. Příliš tomu ale nevěřím. Letošní vývoj trhů se vymyká zaběhaným pravidlům,” řekl Finmagu analytik BH Secutirites Petr Hlinomaz.

Pomůže akciím Santa Klaus?

V poslední době jsme přitom svědky posilování dolaru k dalším měnám, což podle Bloombergu svědčí o růstu důvěry v oživení ekonomiky USA. Podpořila je i americká centrální banka Fed. Ta minulý týden podle očekávání nechala základní úrokové sazby beze změny blízko nuly, prezentovala ale poměrně pozitivní výhled pro ekonomiku země. Spekuluje se také o růstu listopadových spotřebitelských výdajů, hlavním motoru (nejen) americké ekonomiky, a zlepšení na trhu nemovitostí v USA v příštím roce.

Mezi makroekonomickými daty a akciemi existují souvislosti, které ovšem nemusí vždy platit. Přílišný optimismus krotí mj. informace Evropské centrální banky, podle níž ještě bankovní instituce v Evropě odepíší toxická aktiva za 187 mld. eur. Za léta 2007-2010 to má být celkem 553 mld. eur, o 13 % víc, než dřívější odhad ECB.

Poradenská firma Dun& Bradstreet zase upozorňuje na zhoršování investičního klimatu, které se v posledních dvou letech projevilo ve většině ze 134 sledovaných zemí (více viz. www.dnbczech.cz).

To vše se odráží v současném váhání investorů, navíc v situaci, kdy letos řada akciových trhů od března zpevnila o padesát až šedesát i více procent.

Porostou trhy o 20 %?

Býci rozhodně nesložili zbraně. Potvrzuje to příklad „nenapravitelné“ Abby Cohen, která před začátkem bubliny technologických akcií na jaře roku 2000 doporučovala právě nákup technologii. Cohen, která v Goldman Sachs řídí akciové strategie,řekla televizi CNBC, že růst ekonomiky USA v příštím roce zpomalí, akcie ale mohou pokračovat v růstu. Souvisí to s velkým objemem hotovosti, kterou mají k dispozici společností a bude je třeba investovat.

Hlavní investiční stratég společnosti Prudential International Investments Advisers John Praveen věří, že americké akcie porostou v příštím roce více, než činí pruměrný odhad stratégů z Wall Streetu, protože se stav ekonomiky zlepšuje a zisky firem rostou. Hodnotu indexu S&P 500 odhadl koncem roku 2010 na 1350 bodů, tedy asi o 20 % výše. Nyní se pohybuje kolem 1100 bodů. Akcie rozvíjejících se evropských trhů by měly přidat asi čtvrtinu.

Jak dodává Bloomberg, Praveen je optimističtější než Thomas Lee z JPMorgan Chase nebo David Kostin z Goldman Sachs Group, jejichž letošní odhady byly nejpřesnější. Ti očekávají, že příští rok dosáhne závěrečná hodnota S&P 500 výše 1300, resp. 1250 bodů.

Internetový Zertitifikatejournal investorům doporučuje návrat do nemovitostí. Donedávna to nebyla dobrá volba, na původně jen nemovitostní krizi doplatily i společnosti z oboru, které s ní neměly nic společného. Situace na trhu se ale podle Zertifikatejournalu stabilizovala, především u čistokrevných realitních společností, vlastnících a spravujících byty a komerční nemovitosti (Další informace na www.zertifikatejournal.cz).

Pozor na ceny komodit!

Dánská Saxo Bank patří tradičně spíše k pesimistům. Či realistům? Její komoditní stratég Ole Sloth Hansen tentokrát varuje před počátkem ledna na komoditních trzích. Při rozdílné výkonnosti jednotlivých komodit mezi 5. a 9. lednem totiž dojde k rebalancování portfolia fondů S&P GSCI a DJ-UBSCI. Aby se nezměnila váha jednotlivých komodit v jejich portfoliích, sníží se podíl těch s nejvyšší výkonností a vzroste naopak u těch, kterým se nedařilo.

To bude mít, jak upozorňuje Hansen, nejhorší dopad na ropu a měď. Polepšit by si naopak měly zemní plyn a kukuřice. Lze očekávat, že avizovaná změna u fondů, které spravují aktiva za více než 65 mld. dolarů, ovlivní situaci na trzích.

Nejasný trend

Pokud jde o české akcie, řada investorů vyčkává. "Akciový index PX se od listopadu pohybuje v rozmezí 1100-1150 bodů. To se asi do konce roku příliš nezmění, byť může zájem o některé tituly při nízkém objemu obchodů na pražské burze v závěru roku přispět k většímu růstu jejich cen. Většina velkých investorů, pokud zde zůstali, již ale do konce roku žádné větší transakce realizovat nebude. A případné excesy se na začátku roku 2010 srovnají,“ míní Dušan Jalový z UniCredit Bank ČR.

Další vývoj trhů zůstává ovšem nejistý. Investoři budou nejspíš čekat na další informace, včetně firemních výsledků. Trhy pak mohou jít stejně tak nahoru, jako dolů, třeba i o 10-15 %. Jalový proto doporučuje s investicemi počkat a využít případné prodejní vlny a snížení cen jednotlivých titulů.

Stále příliš nevěří bankám, jejichž aktiva mohou dál skrývat nepříjemná překvapení. Jalový doporučuje nadále sázet na tituly, jako je Telefónica O2, určitý potenciál má stále Philip Morris, kdo věří v ekonomické zlepšení, mohl by i s ohledem na relativně nižší cenu, nakupovat akcie Unipetrolu. Na rozdíl od řady konkurentů Jalový příliš nevěří akciím ČEZ, jehož hvězda i v souvislosti se změnou podnikového cyklu pohasíná. Přestože je odhad situace za rok loterie, zůstává optimistou a věří, že trh bude za rok výše než nyní.

„Do konce roku se asi situace na trhu příliš nezmění, a pokud ano, bude trh spíše ztrácet,“ míní analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Přičítá to hlavně finančním titulům, kterým škodí chystané zpřísnění regulace, o němž hovořila Evropská centrální banka kvůli obavám z dalších dosud neznámých toxických aktiv.

I v příštím roce očekává poměrně nejasný trend, což dál nahrává defenzivním titulům, vyplácejícím zajímavé dividendy, jako jsou Philip Morris, Telefónica O2 nebo ČEZ. Zajímavé by mohly být primární emise akcií. Pokud by se někdo rozhodl umístit na trh akcie nové firmy, mohl by být úspěšný, protože trh podle Hlinomaze „spolkne vše, co se nabídne“. Celkové vyhlídky českých akcií v příštím roce hodnotí opatrně. Očekává stagnaci jejich cen, nebo dokonce mírný pokles.

IS ČS koupila Erste

Zatímco Investiční kapitálovou společnost Komerční banky již dávno koupila francouzská Société Générale – nyní patří na základě strategické dohody do skupiny Crédit Agricole – a IS ČSOB belgická KBC, Investiční společnost České spořitelny (IS ČS) byla formálně samostatná. To se ale mění. Oficiálně ji získala Erste Asset Management, dcera Erste Bank, která drží majoritu v České spořitelně. Podle šéfa IS ČS Martina Burdy vlastní EAM všech 100 % akcií, cena za transakci není veřejná. Pro investory, kteří využívají služeb IS ČS, což platí i pro podílníky jejích fondů, se v praxi nic nemění.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo