Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jaké akcie si nadělit pod stromeček?

Jan Traxler
Jan Traxler
24. 12. 2009

Máme Štědrý den, většina z nás balí poslední dárečky pro své nejmilejší, chytá neposedného kapříka v koupelně za pračkou nebo běhá po domě a hledá vánoční ozdoby, které jako každý rok „nejsou na svém místě“.

Jaké akcie si nadělit pod stromeček?

Asi nikdo dnes nemyslí na stav svého bankovního konta, stejně je většinou prázdné, natož aby někdo dumal nad tím, kam investovat své úspory. Ovšem s příchodem nového roku začneme opět řešit běžné starosti, mezi něž patří i starost o ušetřené peníze.

Tento článek je mým dárkem pro všechny zvídavé investory, pro ty, kteří disponují kapitálem, ale sami nemají dostatek zkušeností a odvahy vybrat, které akcie a další investice nakoupit, ani nemají po ruce zkušeného investičního poradce, který by jim dokázal s výběrem pomoct.

Individuální investiční doporučení

Klienti aktivní správy FINEZ ode mě dostávají v průběhu roku individuální investiční doporučení. Jinak ale na veřejnost pouštím pouze obecné výhledy na vývoj v různých oborech a regionech, konkrétní tipy standardně zůstávají „za dveřmi“.

Nyní ale není normální doba, jsou Vánoce, a tak jsem se rozhodl něco málo ze dveří pustit. Než se však vrhnete na podrobnější zkoumání vytipovaných akcií, ujasněme si dvě věci:

  • Vánoce byste měli trávit s rodinou a přáteli. Takže nechte nyní článek být, běžte se raději věnovat lidem okolo vás a k akciím se vraťte až po svátcích.

  • Naše společnost při sestavování portfolií kombinuje akcie velkých firem určené k dlouhodobému držení (za účelem inkasování podílu na zisku formou dividend) a akcie malých růstových firem, u kterých očekáváme prudký růst tržeb a potažmo hodnoty akcií (např. díky uvedení nového výrobku na trh).V následujících odstavcích najdete pouze akcie velkých firem určené k dlouhodobému držení, které při aktuálních cenách považuji za atraktivní k nákupu. Nejde tedy o tipy na nejvýnosnější akcie v příštím roce. Očekávám však u všech nadvýkonnost oproti trhu.

Ropa, plyn, pojišťovnictví

Velmi atraktivní ocenění mají z dlouhodobého pohledu těžaři ropy a plynu. Mezi vytipované akcie se dostaly firmy BP, Chevron a PetroChina. Velmi atraktivně oceněné se ale jeví i další společnosti, např. britsko-nizozemské konsorcium Royal Dutch Shell nebo ruské firmy Gazprom a Lukoil.

Další fundamentálně podhodnocené odvětví je pojišťovnictví. Zde jsem vybral společnosti Allianz, Aviva a Hannover Rückversicherung. Relativně příznivé ceny v poměru k ziskům a dividendám mají také telekomunikace. Mezi velkými hráči považuji za nejperspektivnější akcie Vodafone a China Mobile. Do desítky se ještě probojovala britská farmaceutická firma AstraZeneca a americká farmaceuticko-kosmetická firma Johnson & Johnson.

Zdroj: Reuters (data ke dni 22. 12. 2009)
*Data pololetní k 30. 6. 2009 (ostatní kvartální k 30. 9. 2009)

Zvětšenou tabulku najdete tady.

Nedoporučuji kupovat akcie bank, možná budou nakonec nejvýnosnější, ale riziko je příliš velké. Obávám se, že se v roce 2010 ještě dočkáme dalších odpisů a nemilých překvapení. Určitě bych se také vyhýbal evropským a americkým automobilkám a developerům.

Žhavá Brazílie

Naopak velký boom očekávám ve stavebním sektoru v Brazílii a Indii. Oživení by se mohla dočkat také námořní doprava, akcie některých rejdařských společností by se v příštím roce mohly dostat na stupně vítězů. To už jsou ale specialitky, které si nechám pro klienty FINEZ.

Aktuálně s klienty sázíme kromě akcií také na vybrané zemědělské komodity. Za atraktivní považuji především zrniny (pšenice, kukuřice, oves) a rýži. Naopak cukr nebo kakao se jeví předražené. Podobně i většina kovů už má hlavní růst za sebou a doporučuji se jim raději vyhnout.

Zlato už ztratilo lesk

Také zlato už ztratilo lesk. Stále se najde spousta bázlivců, kteří poptávají fyzické zlato. Je ale dobré si uvědomit, že jen díky této mánii jeho cena rostla. Proti případné inflaci stejně dobře ochrání i zemědělské komodity nebo vytipované akcie.

Naopak dluhopisy obecně nejsou šťastná volba v dobách před zvýšením inflace a úrokových sazeb. Dluhopisům bych se nyní být vámi raději vyhýbal, a to vládním i korporátním.

Nemovitost, cenné papíry nebo diamant?

Někoho možná napadne koupit nemovitost. Bude-li to v Indii, Brazílii, Turecku nebo třeba Indonésii, máte docela velkou šanci, že na dlouhodobém horizontu slušně vyděláte. Ovšem v ČR a jinde po Evropě jsou nemovitosti stále značně předražené. Navíc z dlouhodobého hlediska máte proti sobě demografický vývoj. Ať se vám to líbí nebo ne, rodíme příliš málo dětí a postupně vymíráme, poptávka po bydlení tedy nemůže růst. Ceny bytů budou spíše klesat, nebo dlouhou dobu stagnovat.

Poslední dobou se v Česku rozmáhá nákup investičních diamantů. Ty rozhodně jako investici nedoporučuji. Celý světový trh s diamanty fakticky ovládají dvě rodiny a omezováním nabídky utvářejí umělou cenu. Cena diamantů tak opticky neustále roste. Ovšem až tahle bublina jednou praskne, bude to hodně bolet.

Chcete-li koupit něco fyzického, nejen cenné papíry, raději můžete uvažovat nad archivním vínem. Tak či tak, jedna láhev se vám dnes večer určitě bude hodit.

Závěrem ještě jedna důležitá připomínka. Pokud nedisponujete větším kapitálem, nevěšte hlavu, můžete investovat pravidelně každý měsíc drobnou částku do podílových fondů, a kapitál tak postupně nashromáždit. S příchodem nového roku je ideální čas zahrnout spořící plán do svých předsevzetí.

Přeji všem čtenářům krásné a pohodové svátky a v roce 2010 hodně úspěšných investic.

Grafy v pravém sloupci znázorňují vývoj cen akcií následujících společností:

  1. Vodafone
  2. AstraZeneca
  3. Chevron
  4. Aviva
  5. Allianz SE

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem společnosti FINEZ Investment Management

Důležité upozornění: Akcie a další investice zmíněné v článku nelze považovat za individuální investiční doporučení. Jde pouze o tipy, jaké akcie by investor mohl při svém rozhodování vzít v úvahu. Jakákoliv investiční rozhodnutí však důrazně doporučuji konzultovat se zkušeným investičním poradcem. FINEZ Investment Management odmítá odpovědnost za investiční rozhodnutí bez předchozího řádného zpracování testu vhodnosti a přiměřenosti pracovníkem společnosti.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo