Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je lepší bát se, nebo litovat?

František Mašek
František Mašek
29. 12. 2009

Do konce roku zbývá pár dnů, již teď je ale zřejmé, že pokud nepřijde velmi nečekaná událost, předčí letošní zisky řady akciových trhů, ale i ropy, zlata a jiných komodit, očekávání. Situace na trzích se proti loňsku výrazně zklidnila, část investorů, včetně institucionálních, ovšem po loňských výrazných ztrátách podlehla obavám z dalšího možného pádu cen a na tomto růstu se nepodílela.

Je lepší bát se, nebo litovat?

Názory na vývoj globální ekonomiky a akciových či dalších trhů, se liší, řada předpovědí hovoří o postupném zotavování ekonomiky a firemních zisků a až 20-30% růstu trhů. Jiné kvůli řadě problémů očekávají, že akcie uzavřou v nejlepším případě na současných úrovních. Investor, hlavně dlouhodobý, by si měl asi položit otázku, zda je lepší se bát, nebo litovat (nevyužité příležitosti).

Jen vzpomínky na minulost?

Americká televize CNBC uvedla přehled vítězů a poražených z indexu S&P 500 za deset let od Silvestra 1999 do letošního 23. prosince. Zatímco S&P 500 ztratil – 23 %, některé oborové indexy podle CNBC posilovaly. Indikátor energetiky přidal 103,6 %, když akcie společnosti Southwest Energy posílily dokonce o 5916 %,XTO Energy o 3308 % a Range Resources o 2344 %. Index výrobců spotřebního zboží zpevnil o 32,7 %, výrobců materiálů o 25,3 %, zdravotnictví o 12 %, veřejně prospěšných firem o 11,7 %. Index klasických průmyslových firem na druhé straně ztratil 10,1 % a telekomunikace -64,4 %.

Rok 2009 se akciím vydařil, i tato data tak potvrzují, že akciové trhy zdaleka nevyrovnaly dřívější ztráty. Letošní zisk indexu PX pražské burzy se blíží 30 %, částečně tak vymazal pokles o 52,72 % v roce 2008. Indikátor S&P 500 posiluje asi o čtvrtinu, mírně víc než jiné vyspělé trhy.

Z českých titulů zatím letos přidaly akcie NWR kolem 120 %, následovány Pegasem se ziskem blížícím se 90 % a Erste Bank s výnosem okolo 65 %.

Mírné oživení v mezích zákona?

„Odhady budoucího vývoje jednotlivých trhů se u jednotlivých bank a analytiků liší. Jedni jsou zastánci "mírného oživení v mezích zákona", jiní soudí, že rok 2010 bude složitější než ten současný. Podle vyhlášení manažerů největších světových společností bychom se měli přiklonit ke druhé variantě. Pokud bude dál pokračovat liberální monetární politika, značná část peněz si nejspíš najde cestu na kapitálové trhy. Osobně se kloním k variantě mírného růstu při relativně nízké likviditě trhů,“ uvedl Petr Žabža z firmy Patria Direct.

Z českých titulů díky defenzivnímu charakteru a dividendě preferuje Telefóniku O2 a Philip Morris ČR. Úrokové sazby patrně zůstanou nějakou dobu velmi nízko, zájem o podobné tituly tak bude jistě trvat. Banky budou nejspíš bojovat s rostoucí mírou špatných úvěrů a snahou EU stále víc regulovat jejich podnikání. Proto od nich Žabža v roce 2010 příliš nečeká.

V příštím roce favorizuje technologie a IT, vědu a vzdělávání a bezpečnost. U "spotřebních" sektorů jako jsou malá elektronika, automobily, či vybavení domácností čeká v nejlepším případě stagnaci.

Země jako USA a Velká Británie budou mít obrovské problémy refinancovat dluhy za příznivých podmínek. Investoři by se proto měli vyhnout jejich státním dluhopisům a dávat přednost bonitním dluhovým cenným papírům zemí s relativně dobrým stavem veřejných financí, nebo kvalitnějším "junk bonds".

„Papírové peníze“ ztrácejí na hodnotě, což nahrává komoditám – v příštím roce, ale i v dalších letech. Mnohé jsou navíc z hlediska jejich těžby a dostupnosti podinvestovány. Za málo pravděpodobné pokládá Žabža oživení na trhu nemovitostí.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek soudí, že kurz koruny by mohl být v příštím roce relativně stabilní. Euro by mělo přes rizika, jako je domácí fiskální politika v kombinaci s parlamentními volbami, či zvýšením nerovnováhy ve světové ekonomice, koncem 1. čtvrtletí stejně jako v závěru roku 2010 stát 25,90 Kč. Vůči dolaru by měla v témže době česká měna oslabit z 18,20 na 18,30 Kč. Tato stabilita nahrává investicím Čechů v jiných měnách. Spíše teoreticky – většina konzervativních Čechů je nevyužívá.

Přijde Jekyll nebo Hyde?

Silný růst akcií v letošním roce táhly podle hlavního analytika Atlantiku Finanční trhy Milana Vaníčka hlavně banky a cyklické tituly. Od poloviny října ale začínají hrát prim defenzivnější odvětví - telekomunikace či farmacie.

V prvních měsících roku 2010 může pokračovat růst akciových trhů s častými, ale nikoliv hlubokými korekcemi. Pak se ale silně zvýší riziko většího poklesu trhu. Může ji vyvolat počátek zvyšování úrokových sazeb spojený s růstem výnosů u dlouhodobých dluhopisů, cen komodit a návratem inflačních očekávání. Hrozí ale i jiný scénář, podle něhož se pozitivní vývoj zisků obrátí, a obchodované společnosti naopak zaznamenají hlubší ztráty.

Vaníček preferuje sektory, profitující z růstu cen komodit – těžby plynu a ropy, zpracování potravin a zemědělských komodit, nebo výrobu a distribuci elektřiny. Z finančních titulů dává kvůli atraktivnějšímu ocenění a stabilnějšímu hospodaření přednost pojišťovnám před bankami.

Hluboko pod dlouhodobými průměry (P/E) se obchodují i odvětví, která ztratila částečně růstový potenciál, nabízejí ale zajímavý dividendový výnos (zdravotnictví a telekomunikace). Z dalších odvětví doporučuje selektivní výběr titulů podle relativního ocenění v rámci sektoru. V úvahu je třeba vzít dividendový výnos a zadlužení.

Vývoj na pražské burze bude s největší pravděpodobností úzce korelovat se zahraničními trhy, v návaznosti na očekávaný průběh ekonomického oživení.

Vedle čistě ekonomického vývoje budou investoři bedlivě monitorovat vývoj tzv. rizikové prémie a její změny v souvislosti s růstem zadlužení některých subjektů. To může hrát roli hlavně ve druhé části roku 2010. Kvůli pokračující nejistotě se zřejmě zaměří na fundamentálně silné společnosti (silné rozvahy a solidní ziskové marže) s defenzivním charakterem.

Důležité bude plánované uvedení akcií ČSOB na pražskou burzu. Tato primární emise může totiž opět přitáhnout pozornost investorů k českým akciím.

Růst ceny barelu ropy na 90 dolarů zatím nepokládá Vaníček za reálný, a to kvůli vysokým zásobám a sezónnímu posilování dolaru. Důvodem je i opětný návrat averze vůči riziku. Tyto faktory jsou negativní i pro drahé kovy. Proto u nich očekává do konce prvního čtvrtletí roku 2010 korekci. Stále pozitivněji hodnotí možný vývoj cen většiny zemědělských komodit. K raketovému růstu cen mnohdy stačí sebemenší výpadek nabídky. Je tak pravděpodobné, že obdobný vývoj cen jako letos u cukru (od ledna posílil asi o 60 %) může být v příštím roce u kukuřice nebo sojových bobů.

Vzhledem ke stavu ekonomiky mohou být pod tlakem spíše komerční nemovitosti, problémy mohou mít nadále hotely a ubytovací zařízení. Sektor pocítí celkově zhoršený přístup k financování. Vždy ale závisí na poloze a typu nemovitosti.

Mírně posilovat k euru by měl dolar. USA jsou totiž dál brány jako silnější a stabilnější subjekt. Navíc mají někteří členové eurozóny potíže. Nelze asi čekat významné posilování dolaru, ale spíše průměr roku kolem 1,4 dolar za euro. Česká měna by měla k euru posilovat, koncem příštího roku může euro stát 24,20 Kč/EUR, ve vztahu k dolaru stagnovat kolem současných úrovní 17-18 Kč za dolar.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo