Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Správci peněz fúzují

František Mašek
František Mašek
9. 1. 2008

Po delších přípravách se dnes sloučily dvě asociace, sdružující nejvýznamnější správce majetku a fondů, ale i další subjekty, které působí na českém finančním trhu.

Správci peněz fúzují
Asociace pro kapitálový trh (AKAT) tak zaniká a její členové přecházejí do Asociace fondů a asset managementu (AFAM). Ta se ovšem přejmenuje na Asociaci pro kapitálový trh. Tato rošáda má dvě příčiny – jde o to, aby mohli zůstat členy nové instituce nejen správci majetku, ale i obchodníci s cennými papíry, kteří byli, stejně jako další subjekty, členy původního AKAT. Navíc jde o zavedený název.

Předsedou nového AKAT se stal dosavadní šéf Asociace fondů a asset managementu Josef Beneš z ČSOB, místopředsedou byl zvolen Jan Kabelka z České spořitelny, který stál dosud v čele Asociace pro kapitálový trh. Její vedení dále tvoří Jan Vedral z firmy Conseq Finance, Karel Novák ze skupiny PPF a Roman Pospíšil z finanční skupiny Unicredito.

Vzniká tak nová instituce, jejíž členové spravují majetek za přibližně tři čtvrtě bilionu korun, z toho více než 300 mld. Kč v podílových či dalších typech fondů. Její členové mají rovněž rozhodující podíl na obchodech s cennými papíry v ČR. Sloučení obou institucí ukazuje, že již de facto padly rozdíly mezi správci domácích i zahraničních fondů, které obě instituce původně zastupovaly.

AFAM i AKAT již delší dobu spolupracují,  a to v legislativní oblasti nebo například při publikování společných čtvrtletních zpráv o výši spravovaného majetku a investicích do podílových fondů. 

Tato spolupráce se postupně rozšíří díky pravidelnému zveřejňování týdenních, případně dalších dat o výsledcích či dalších aktivitách podílových či jiných typů fondů. Podle stejných norem by také měly být posuzovány případné prohřešky členů nového AKAT.

Tyto změny si ale vyžádají určitý čas. Zatím se předpokládá, že budou členové obou asociací poskytovat jednotné informace o svých aktivitách v průběhu několika měsíců. Červnová řádná valná hromada AKAT by pak měla přijmout nový etický kodex.
Fúze by tedy měla přinést investorům lepší informovanost a snazší řešení případných stížností vůči členům AKAT.

Nová instituce bude sdružovat většinu nejvýznamnějších hráčů, působících na domácím trhu.  Kromě nich na něm vyvíjí činnost i další profesní instituce,  z těch nejvíce příbuzných například Česká asociace obchodníků s cennými papíry, která sdružuje spíše menší subjekty. Ta má podle šéfa Martina Kozumplíka  trochu jiné, a to užší cíle než nový AKAT.

Je totiž zaměřena na problémy obchodníků s cennými papíry. O případném sloučení s novou asociací tedy alespoň prozatím neuvažuje, o nějaké formě spolupráce, například v otázce legislativy, samozřejmě ano.

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo