Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nevěřte zažitým poučkám

Pavel Kohout
Pavel Kohout
19. 1. 2008

Řada lidí se při investování řídí určitými poučkami, o nichž se traduje, že nemohou nikdy selhat a jistě přinesou zisk. Jsou to však často jen mýty, které se nemusí naplnit.

Nevěřte zažitým poučkám
Akciový trh je ruleta, aby někdo vydělal, jiný prodělá.
Mnozí se bojí, že investování je hra s nulovým součtem, kdy výhra jednoho je rovna prohře jiného. To ale platí jen u krátkodobých spekulací. V dlouhodobém měřítku ve zdravé ekonomice rostou ceny akcií tempem, které se zhruba rovná růstu nominálního hrubého národního produktu plus dividendy.

Když budeme očekávat průměrný reálný růst ekonomiky kolem čtyř procent, inflaci a dividendový výnos kolem tří procent, můžeme očekávat celkové výnosy z akciového trhu kolem deseti procent ročně. To skutečně odpovídá historickým statistikám vyspělých trhů. Ekonomika, která roste rychleji, může samozřejmě dosáhnout i rychlejšího tempa růstu akcií.

Totéž platí i pro hospodářství postižené inflací. Například akciový index MSCI Brazil přinesl v letech 1987 – 2007 více než 21násobné zhodnocení v dolarech, což odpovídá průměrnému ročnímu výnosu přes 16 procent. V místní měně však brazilské akcie přinesly neuvěřitelné 1 760 286 680násobné zhodnocení, což odpovídá zhodnocení o 190 procent průměrně každý rok. Akcie jsou tedy v inflační ekonomice často jediným typem investic, na němž vydělají všichni.

Nemovitosti nemohou klesat
Kdekdo si myslí, že investice do bytu či domu je bezrizikovou poukázkou na vysoké výnosy. Někdy tomu tak skutečně může být – zejména v obdobích, kdy růst objemu hypoték dalece převyšuje bytovou výstavbu. Pak jdou ceny nemovitostí nahoru mnohem rychleji než příjmy lidí a riziko zdánlivě neexistuje.

Pokud však objem hypoték roste pomaleji než výstavba, dochází k přetlaku nabídky nad poptávkou a ceny nemovitostí dlouhodobě stagnují či klesají. V Německu poklesly ceny bytů a domů meziročně o 4,1 procenta.

Až opadne hypoteční horečka v České republice a trh bude nasycen, ceny nemovitostí budou přirozeně stagnovat nebo i klesat. Ceny bytů nebo domů mohou dosahovat v krajním případě desetinásobku průměrné hrubé mzdy, ale nikoli dvacetinásobku nebo třicetinásobku. Růst má své meze a ty nejsou nekonečně vysoko.

Je fakt, že český trh ještě zdaleka není nasycen a že hypoteční boom bude ještě několik let trvat. Rozhodně je dobré pořídit si vlastnické bydlení, ale kupovat další byty v naději cenového růstu může být unáhlené.

Vysoké výnosy s nízkým rizikem nabízejí jen hedgeové fondy
Hedgeové fondy jsou neregulované fondy, které jsou přístupné jen takzvaným kvalifikovaným investorům – obvykle boháčům, u nichž se předpokládá, že je případná ztráta peněz nevyvede z míry.

Existuje několik druhů hedgeových fondů s různou mírou rizika a potenciálních výnosů. Některé jsou jen o málo rizikovější než fondy peněžního trhu, jiné se svým charakterem blíží kasinu. Dlouhodobě se však ukazuje, že průměrná míra výnosu se v zásadě shoduje s výnosy akciových indexů.

Kromě toho u neregulovaných hedgeových fondů se občas skutečně vyskytují případy tunelování. Drobný investor přichází o méně, než si myslí, když nemá možnost takto investovat.

Výnosy odvětví lze předvídat

Jedinou cestou, jak předpovídat výnosy akciových trhů, je použít dost dlouhou časovou řadu a doufat, že minulost se bude opakovat. U tržních akciových indexů vyspělých trhů tato metoda jakžtakž platí, byť ne perfektně. Nelze však nijak předvídat výnosy odvětví.

Analýzy nám obvykle neprozradí, jaké odvětví bude mít nejlepší výkonnost na akciovém trhu v nejbližších pěti či deseti letech. Rostoucí produktivita či tržby nic neznamenají, konkurence dokáže stlačit obchodní marže na minimum. Kdo se koncem roku 1999 podíval na třicetiletou historii odvětvových indexů MSCI, musel dojít k názoru, že ideálním odvětvím jsou telekomunikace: tři desítky let nerušeného růstu s velmi nízkou volatilitou – to vypadalo ideálně.

Jenže trh telekomunikačních služeb se zásadně změnil. Neuvěřitelně se zostřila konkurence, poklesly obchodní marže a navíc se v letech 2000 – 2001 v řadě zemí konaly aukce frekvencí nové generace. Do té doby klidné a prosperující odvětví zaznamenalo sérii bankrotů a propad odvětvového indexu přibližně na pětinu maximální hodnoty z roku 1999.

Další články Pavla Kohouta

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo