Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Poučte se u podílových fondů

František Mašek
František Mašek
25. 1. 2008

Najít tituly, do nichž se vyplatí investovat, je vždy obtížné. Zejména v tak hektické době, jako je ta současná. Určité vodítko nabízejí podílové fondy, především ty zajištěné.

Poučte se u podílových fondů
Pohled na aktuální výsledky akciových fondů je dosti  tristní. Je ovšem velmi  obtížné jít proti trendu, tedy klesajícím trhům.  Není proto divu, že je většina těchto fondů za poslední rok v minusu. 

Řada  zkušených investorů má na podílové fondy přezíravý pohled. Umožňují sice diverzifikovat investice, což by mělo snížit jejich případné ztráty, proč  ale investovat přes někoho jiného?

Vyjdeme-li nicméně z toho, že správce fondu má k dispozici více informací a měl  by je teoreticky umět vyhodnotit lépe než individuální investor, může pro ně být inspirací. Proč se tedy nepodívat na portfolia některých úspěšných fondů a porovnat je s vlastní investicí?

V českých podmínkách to nebylo ještě před několika lety nic nereálného. Na rozdíl od správců většiny zahraničních fondů nebylo totiž aktuální složení  portfolia řady fondů tabu a bylo možné je najít na internetu. Důsledný investor mohl díky tomu denně sledovat, jak se mění aktiva řady fondů.

Někteří investoři - a patrně také konkurenční správci fondů – skutečně tyto změny pravidelně sledovali. Snažili se tak  kopírovat úspěšné portfoliomanažery a využít jejich strategii ku svému prospěchu nebo prospěchu jimi spravovaných fondů.  Výsledek na sebe nedal dlouho čekat.

Před pár lety se tato praxe změnila. Úspěšní i méně dobří portfoliomanažeři sice dál zveřejňují skladbu majetku spravovaných fondů, podobně jako v zahraničí, ovšem s určitým zpožděním.

Jaké transakce tedy uskutečnili  se investoři dozví až následně - ze zprávy portfoliomanažera za předchozí měsíc. Někteří správci fondů, zejména v zahraničí,  dokonce skladbu aktiv fondu veřejně neprezentují vůbec. S odůvodněním, že je k dispozici pouze jejich klientům.

V českých podmínkách působí podobný postup podivně. Pokud jde ale o renomovaný fond známého správce, nejspíš nebude mít o investory nouzi. Důležitý je přece pravidelný a zajímavý výnos, třeba ne nejvyšší, ale skutečně dlouhodobě zajímavý.

I za těchto okolností mohou přesto zkušenější investoři, hledající lahůdky nebo jen inspiraci, ve světě podílových fondů leccos opsat.  Hned v několika ohledech:  v případě výběru trhů, na nichž budou tyto fondy investovat, konstrukci jejich výnosu, respektive ve výběru titulů, z nichž tento výnos vychází.

Ve světě akcií, dluhopisů a dalších investičních instrumentů není nikdy nic jistého. I výnos zajištěného fondu může zůstat za očekáváním. Cílem tvůrců podobných fondů je nicméně přinést klientovi zajímavý výnos, aby se v budoucnu znovu zajímal o jejich zajištěné fondy. Těžko proto budou nabízet produkt nebo trh, od něhož toho příliš neočekávají. 

Navíc existují i fondy, jejichž strategie mohou vynášet na kolísajícím nebo třeba také klesajícím trhu.  Velmi zajímavé vodítko představují fondy, jejichž výnos je odvozen z koše vybraných akcií.  Kde jinde totiž zdarma najít tituly, jimž tvůrce fondu věří?

Ne vše lze samozřejmě okopírovat, i experti se mohou mýlit. Navzdory tomu mohou ale představovat zajištěné fondy, stejně jako třeba certifikáty, zajímavou inspiraci.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo