Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přišel už čas nakupovat?

František Mašek
František Mašek
30. 1. 2008

Nejistota na akciových i dalších trzích může trvat ještě týdny. Nebo také měsíce. V nepřehledné situaci může být řada zpráv chápána zcela protichůdně. Nepřišel konečně čas nakupovat, jak to již činí část investorů?

Přišel už čas nakupovat?
Přestože se minulý čtvrtek zdálo, že přichází obrat, akciové trhy zůstávají nervózní. Nic na tom zatím příliš nemění  silná podpora ze strany americké centrální banky Fed  i vlády  USA.  Správci fondů ale varují před panickými výprodeji.

Akciové trhy se pohybují jak na houpačce. Po prudkém růstu minulý čtvrtek, byl začátek týdne rozpačitý. Zatímco americké zatím rostly, evropské a asijské se pohybovaly oběma směry.

Pokud tedy někdo – možná trochu naivně – čekal, že stimuly, jakých  se dostalo akciím od americké centrální banky Fed a vlády USA,  rychle přinesou změnu dosavadního trendu, může být zklamán. 

Snížení základních úroků v USA o 0,75 procentního bodu a avizované daňové úlevy za 150 mld. dolarů vlastně zatím naplno zabraly jen ve čtvrtek. Nejistota na akciových, ale i dalších trzích může ještě trvat týdny nebo také měsíce. 

Investoři  čekají na náznaky blížící se recese americké ekonomiky, nebo naopak na  zprávy, které naznačí, že se její stav zlepšuje.  Ale i na další informace, jak se nemovitostní krize v USA projevila v bilancích bank a dalších finančních či nefinančních institucí.

V nepřehledné situaci může být řada zpráv chápána protichůdně.  Za těchto okolností nemusí akciím pomoci ani další snížení úroků v USA, patrně o půl procenta na 3 %, předpokládané dnes večer.  Stejně jako prohlášení generálního ředitele banky JP Morgan Chase Jamie Dimona na Světovém fóru v Davosu, že je konec problémů trhu s bydlením v USA na dohled.
 
Americké i další banky či jiné instituce totiž dál zápasí s řadou problematických pohledávek, které musejí odepsat. Na trhu tak dál panují obavy z možné recese americké ekonomiky, což akciím neprospívá.

Letošní ztráta indexu PX již sice mírně klesla a nedosahuje kolem 20 %, většina akciových, ale i smíšených korunových fondů ale až na výjimky ztrácí. Lepší to není ani v případě dluhopisů. 

Vzhledem k růstu inflace lze očekávat další zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB, což dluhopisům neprospívá. Jen  málokterý dluhopisový korunový fond je proto za rok v plusu.  Nijak povzbudivé to ovšem není ani  u většiny obligačních fondů, denominovaných v jiných měnách.

V případě akciových či smíšených fondů, které účtují  v korunách, dál vynáší hlavně Zlatý fond ČP Investu. Celková bilance ostatních není příliš povzbudivá. Lépe se vede těm, které jsou denominovány v cizích měnách a zaměřují se na rozvíjející se trhy.
 
Nejvíc dál vynášejí ty, které se orientují na Asii, jmenovitě na Čínu a Indii nebo Latinskou Ameriku, zejména Brazílii. I tyto trhy ztrácely, jejich roční výnosy však zůstávají vysoké. To ale na druhé straně vyvolává obavy z jejich možného přehřátí a naznačuje, že jde o investici pro silné nervy.

Očekávat v současné nejisté situaci na domácím trhu fondů novinky  by  bylo – s výjimkou těch zajištěných, které tentokrát absentují - velmi optimistické. Jak se vlastně chovat v době, kdy trhy dlouhodobě padají?

Správci fondů rozhodně varují před panickými výprodeji. Nikdo samozřejmě neví, kde je dno současného propadu akcií.  Pokud ovšem někdo neinvestuje pravidelně a nesnižuje tak rizikovost své investice, je skutečně otázkou, zda má ještě smysl  v současné situaci fondy prodávat. Klasická strategie kup a drž, přesněji řečeno při současné situaci kup a vydrž není sice nijak originální, dlouhodobě by však měla nést ovoce. 

Zmíněné varování správců fondů či majetku před panickými prodeji samozřejmě vychází  z jejich zájmů.  Pokud totiž jimi spravovaný fond houfně opouštějí investoři, není to nikdy dobrá reklama. 

Informace, kterou zveřejnil na svých internetových stránkách ČP Invest ale nasvědčuje tomu, že správci fondů mohou podobnými radami, jak by to mělo ostatně vždy být, hájit i zájmy svých investorů.

ČP Invest publikoval informaci, podle které přistoupila americká centrální banka Fed ke snížení úrokových sazeb o 0,75 % (jako minulý týden – pozn. red.) naposledy před 25 lety.

Průměrný kladný výnos akciových trhů v podobných případech činil za 12 měsíců ode dne snížení úroků 20 %. Pro leckoho může jít jen o čísel hru čísel, nebo přání, které je otcem myšlenky. Nikde také není   řečeno, že akcie ještě nepůjdou dolů.

Přesto tato data naznačují, jak rozdílná může být situace na trhu za dvanáct, případně ještě více měsíců. Nepřišel  tedy konečně čas nakupovat, jak činí část investorů?  Na podobnou otázku ovšem bohužel  (nebo možná bohudík) neexistuje v žádné době univerzální odpověď a každý si ji tedy musí zodpovědět sám.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo