Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Experti tlumí optimismus

František Mašek
František Mašek
5. 2. 2008

Katastrofální začátek roku, kdy místo očekávaného růstu akciové trhy v lednu výrazně ztrácely a začalo se proto hovořit o medvědím trhu, momentálně částečně přebily lepší zprávy.

Experti tlumí optimismus
Akcie si z řady důvodů, k nimž patří hlavně výrazné snížení základních úrokových sazeb v USA, polepšily.  Hovořit o stabilizaci trhů by však bylo předčasné.  Ovlivňuje je totiž řada protichůdných faktorů a nikdo neví, které z nich nakonec převáží.

Potvrzuje to koneckonců i dnešní vývoj akciových trhů – většina z nich kopíruje včerejší dění v USA a kvůli  opětným obavám z recese americké ekonomiky ztrácí.

V pokračující  sezóně zveřejňování  firemních výsledků za  4. čtvrtletí nelze stále vyloučit, že někdo vytáhne ze skříně dalšího kostlivce, tak či onak spojeného s krizí nemovitostí v USA. 

Vedle zmíněných obav z recese či zpomalení americké ekonomiky přichází omezování objemu půjček ze strany bank. Jejich snaha vyhnout se tak opakování potíží jako u amerických realit je pochopitelná, má však logický negativní důsledek v podobě zpomalení globálního hospodářského růstu. Cena barelu ropy navíc sice klesla pod 90 dolarů za barel, dál však zůstává drahá a vyvolává obavy z inflace.

Optimisté upozorňují, že jsou akcie po předchozích výprodejích dosti  levné, což nahrává dlouhodobějším investorům. Ve hře jsou navíc spekulace o dalším možném snižování úrokových sazeb v USA,  nejspíš  na březnovém zasedání americké centrální banky Fed. Akciím pomáhají i informace o nových akvizicích a fúzích. 

České trhy zahajují  únor pozitivně. Na pražské burze, ale také v mimoburzovním RM-Systému, se dnes objevily  akcie Vienna Insurance Group. S akciemi pojišťovny, která v ČR vlastní pojišťovací dvojku Kooperativu,  se se obchoduje v prestižním segmentu SPAD. 

Jde o duální kotaci titulu obchodovaného ve Vídni. Na rozdíl od primární emise akcií nehraje takovou roli datum jejího umístění na trh v hektické době, jako je ta dnešní.  Na otázku, zda přichází titul v pravý čas si ale musí každý odpovědět sám. Aktuální cena akcií v Praze činí 1433 Kč proti otevíracím 1393 Kč.

RM-S chystá další novinku. Po loni úspěšně zahájených obchodech s akciemi Deutsche Telekom začala dnes nabízet investorům možnost nakoupit či prodat na tomto trhu v korunách i akcie mobilního operátora Nokia. Její otevírací cena činila 600 Kč. Kromě toho je na tomto trhu možné rovněž koupit akcie Vienna Insurance Group.

Podobně jako u akcií mohou nyní lákat k nákupům výrazné roční ztráty řady akciových a smíšených fondů. Nové zatím nikdo nenabízí. Jinak je tomu, již tradičně, v případě zajištěných fondů. Co je doma – tedy garance minimálně vrácení investované částky – to se zkrátka stále počítá.
 
Tradiční nová nabídka ČSOB nepřináší tentokrát žádné inovativní překvapení. Tvoří ji čtveřice zajištěných fondů, jejichž výnos je odvozen od výsledků koše vybraných akcií.  Předností Fondu krátkodobého globálního růstu 2 je velmi krátká doba existence. Klient má díky tomu blokovány peníze jen na dva roky a 10 měsíců. Maximální výnos fondu může činit 11,25 % ročně.

Fond ČSOB Středoevropského regionu 2 bude existovat čtyři roky a měsíc.  Investorovi umožňuje investovat do  akcií 30 vybraných firem, které realizují významnou část tržeb nebo mají sídlo ve střední Evropě a u nichž lze očekávat, že budou těžit z růstu ekonomik v tomto regionu. Výhodou fondu je,  že se jeho celkový výnos vypočítává z výsledků každého čtvrtletí.  Případný výkyv v jeho výkonnosti tak nehraje takovou roli.

Trochu komplikovaněji působí stanovení výsledku zajištěného fondu Světový jumper 2, který vychází rovněž z vývoje koše 30 akcií vybraných firem a má existovat šest let.  Hodnota koše akcií je totiž sledována ve třech periodách. Pokud koš překročí počáteční hodnotu o minimálně určené procento, bude předčasně ukončen. Jde o 10 % v březnu 2010, 15 % o rok později nebo 20 % v březnu 2012.  Výnos fondu pak dosáhne 16 %, 24 % nebo 32 %.

Pokud není splněna žádná z těchto podmínek a hodnota koše akcií překročila při splatnosti počáteční o 25 %, činí výnos fondu do splatnosti 40 %. Jestliže je nižší, investor získá 100 % růstu tohoto koše.

Z výsledků koše 30 akcií za pět let a sedm měsíců vychází také výnos fondu ČSOB Světový  Lookback 1.  Jeho výnos je vypočítáván z 90% podílu na růstu akcií na počátku fondu  a skutečného růstu koše akcií. Jeho počátek pak tvoří nejnižší hodnota koše akcií za prvního půl roku od vzniku fondu.

Třetí zajištěný korunový fond, koncipovaný na šest let, začal nabízet také ČP Invest.  Je rovněž vázán na koš akcií , a to 25 firem z ropného průmyslu, energetiky nebo těmi, které se zaměřují na obnovitelné zdroje.  Investor má garantováno minimálně vrácení 106 % vložených peněz.

Na zajištěné fondy hledí řada sofistikovanějších investorů přezíravě.  Pro konzervativnějšího občana, který chce přitom investovat dlouhodobě, nemusí být ale tak špatnou investicí.

Poučit se mohou i ti vzdělanější  - stačí porovnat představy kam investovat se složením koše akcií, od nichž odvozují nově nabízené zajištěné fondy svůj výnos.  Pro jejich správce představuje nabídka zajištěných fondů zajímavou dlouhodobou příležitost.

Z tohoto důvodu budou určitě usilovat o to, aby investorům vydělali co nejvíc. Tomu by měl odpovídat výběr akcií, od něhož se odvíjí výnos zajištěného fondu. Proč se jím neinspirovat?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo