Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vzpomínky na budoucnost?

František Mašek
František Mašek
12. 2. 2008

Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Tato poučka sice patří k základům investování, přesto ji mnozí investoři, včetně relativně poučených, dál přehlížejí.

Vzpomínky na budoucnost?
V hektických dobách, kdy podobně jako nyní většina fondů ztrácí,  si mnozí stále vybírají fond podle jeho současného ročního výnosu.

Nejistá doba nahrává „fondům do nepohody“ jako je  Zlatý fond ČP Investu, který  díky investicím do zlata, drahých kovů či akcií firem, jež je těží, investorům aktuálně za rok vydělává kolem 16 %. Pohled na graf fondu by měl ale investory varovat. Zlato je  pokládáno za symbol jistoty,  vývoj kurzu tohoto fondu tomu však příliš neodpovídá.

Čím se ale řídit v době, kdy i dlouhodobé stálice mezi  korunovými fondy, za které jsou pokládány ING Český akciový fond či spořitelní Sporotrend,  vykazují nemalé ztráty?
Orientovat se podle dvanáctiměsíčního výnosu  nemá  smysl, není ovšem třeba zcela zatracovat minulost. 

Pokud  fond existuje delší dobu, je možné porovnat jeho výsledky s konkurencí. Zahraniční  fondy využívají při hodnocení výsledků srovnání s indexem, z něhož správce při investování vychází. V ČR je to zatím spíše chiméra.  Korunové fondy, které takto postupují,  lze  spočítat na prstech jedné ruky. 

Důležitým vodítkem zůstává výsledek fondu od doby jeho vzniku. Mnohé začínají s kurzem v hodnotě jedné koruny. Pokud fond vznikl před pěti lety a jeho kurz činí 1,25 Kč,  vydělal tak investorovi 25 %, tedy  5 % ročně. Minus poplatek za vstup či výstup z fondu. Investor by si měl položit otázku, zda mu to stačí a jak fondy dlouhodobě vychází z porovnání s konkurencí.

Proti  výběru fondů podle aktuálního ročního výnosu hovoří i jejich doporučovaný minimální investiční horizont. Ne náhodou činí u nejvíce rizikových (ale i ziskových) smíšených či akciových fondů tři, respektive pět let. Tento údaj vychází z předpokladu, že se fondu nemusí krátkodobě dařit. V uvedeném období by ale  měl být – a u dobrého fondu také je – jeho výnos zajímavý. 

Data k porovnání výsledků fondů najdeme na serverech jejich správců, nebo  v souhrnnější podobě na webu asociací fondů. Po registraci na  serveru www.afamcr.cz.  se objeví týdenní přehled výsledků korunových fondů k poslednímu pátku, včetně například Sporotrendu či Zlatého fondu ČPI.

Na serveru www.akatcr.cz je zase k dispozici kurzovní lístek s výsledky jednotlivých typů fondů, založených podle zahraniční legislativy. Někdy ale – viz např. ING Český akciový fond – i korunových.

Někteří správci jsou při poskytování  dat o spravovaných fondech  skoupí. Navíc  není struktura  údajů na webech obou asociací stejná. To se má po jejich nedávném sloučení do  Asociace pro kapitálový trh – snad již v 1. čtvrtletí –změnit.  Výběr fondů  prodávaných v ČR by pak měl být daleko snazší než dosud.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo