Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čas pro české akcie?

František Mašek
František Mašek
13. 2. 2008

V ČR se v poslední době prakticky neobjevují jiné novinky než zajištěné fondy. Investorovi, který investuje dlouhodobě a ještě k tomu pravidelně, by to ale nemělo tolik vadit. Daleko důležitější než investiční strategie je nyní psychologická strategie - aby drobní investoři kvůli výkyvům trhu zbytečně nepanikařili.

Čas pro české akcie?
Čekání na obrat na akciových trzích pokračuje. Najít zázračný recept, jak vydělat, je v období ztrát obtížné.  Správci majetku proto dál nabádají k trpělivosti, nebo dokonce radí opatrně nakupovat.

Vývoj akciových indexů stále připomíná tobogán. Při pokračujících výkyvech ztratil americký index S&P 500 v minulém týdnu silných 4,6 %. Ztráty většiny evropských trhů byly o něco nižší. Index PX klesl o tři procenta. Od počátku roku ovšem oslabil o takřka 18 %.  Za tímto poklesem stojí hlavně akcie Erste Bank s téměř 20% podílem v bázi indikátoru PX, jejichž kurz letos spadl takřka o třetinu.

Akcie banky jsou tak, stejně jako další tituly obchodované v Praze, levné. Trh ovšem zůstává ve vleku obav z vývoje v zahraničí. Dokáží tento vliv přebít firemní výsledky za loňský rok a jejich budoucí vyhlídky?

Některé společnosti do těchto úvah příliš nezapadají. AAA Auto například předem informovala, že za loňský rok čeká navzdory růstu tržeb ztrátu. Otazník se vznáší i nad loňskou bilancí Zentivy.

Zatím lze jen spekulovat, jak se vývoj na akciových trzích a prozatím nepříliš dobré výsledky dluhopisů odrazí v zájmu o fondy. Loni byly, jak už jsme uvedli v jiném materiálu, příznivé.  Majetek podílových fondů prodávaných na českém trhu vzrostl o více než 16 % na 315 mld. Kč. 

Na serveru Evropské asociace fondů a asset managementu (EFAMA) zase najdeme čerstvé globální výsledky fondů za 3. čtvrtletí 2007. Vyplývá z nich, že se objem majetku, který spravují investiční či podílové fondy ve světě, zvýšil  o 1,1 % na 18,2 bilionu eur. Informace ze 43 zemí ovšem poprvé zahrnují i data o čínských fondech.  Bez nich by majetek fondů klesl o 0,5 %. 

Pokles, a to o 2 %, zaznamenala přitom v loňském 3. čtvrtletí jen Evropa. USA stagnovaly, na ostatních kontinentech zájem o fondy vzrostl. Ze čtyř sledovaných typů fondů – akciových, dluhopisových, peněžního trhu a smíšených – ztrácely pouze ty dluhopisové.  Bude to platit i v případě výsledků za  loňské čtvrté a letošní první čtvrtletí, kdy by se měla v bilanci fondů naplno odrazit  současná nejistota na trzích?

Jak uvedl při prezentaci výsledků domácích i zahraničních fondů prodávaných v ČR šéf Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš, řada investorů nyní určitým způsobem restrukturalizuje rizikové pozice. Asi příliš nepřekvapí, že současný vývoj nahrává garantovaným fondům. 

Výsledky za minulý týden ovšem ukazují, že v případě akciových fondů, jejichž správci byli donedávna členy zanikající Asociace fondů a asset managementu, minulý týden překročily prodeje zpětné odkupy o 36,85 mil. Kč.

V ČR se, což je s ohledem na nepříznivý vývoj akcií a prozatím i špatné výnosy dluhopisů logické, v poslední době prakticky neobjevují jiné novinky než zajištěné fondy. Investorovi, který v souladu s doporučeními investuje dlouhodobě a ještě k tomu pravidelně, by to ale nemělo tolik vadit.

To je i případ těch, kteří využívají  tzv. profilové fondy, vycházející z rizikového profilu jednotlivých investorů. Tímto profilem  je také dáno, v jaké míře fond investuje do akcií, dluhopisů, instrumentů peněžního trhu nebo využívá jiné investiční příležitosti.

Skladba majetku těchto fondů se bez ohledu na výkyvy trhů, příliš nemění.  Jde přece o dlouhodobé investování, jehož cíl  by neměly turbulence na trzích příliš ovlivnit.

Taktická alokace, tedy podíl akcií v majetku fondu, se v případě těch, které spravuje ČSOB Investiční společnost,  mírně mění. Podle šéfa ČSOB IS Jana Barty mohou mít oproti neutrální alokaci o pět procent akcií více či méně. Stanovené limity pro objem akcií v majetku fondu přitom nutí fond v případě poklesu cen akciových titulů k dalším nákupům. Pokud naopak rostou, začne je fond prodávat. 

Dlouhodobí investoři nemají příliš důvodů k rozsáhlejším výprodejům akcií. Pokud je včas neprodali (vždy je ale velké riziko odhadnout ten pravý okamžik), může se jim totiž stát, že prodají akcie na dně.

„Daleko důležitější než investiční strategie je zvládnout nyní psychologickou strategii, aby  drobní investoři kvůli výkyvům trhu zbytečně nepanikařili,“ dodává Barta.  V podobném duchu hovoří  i správci  dalších fondů. 

Při silném důrazu, který klade logicky řada korunových podílových fondů na střední Evropu a ČR, bude velmi důležité, jaké  výsledky budou prezentovat firmy obchodované na pražské burze za loňský rok a jak vidí své budoucí vyhlídky. Ale také, zda a jakou dividendu budou vyplácet. Pokud by byly prezentovány v příznivém duchu, mohou být zajímavé i pro zahraniční investory, kteří  dál tvoří hlavní faktor, ovlivňující dění v Praze.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo