Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co dnes umí RM-Systém

František Mašek
František Mašek
27. 2. 2008

V mimoburzovním RM-Systém přibyly k dosud nabízeným zahraničním titulům Deutsche Telekomu a Nokii akcie pěti dalších firem v čele se světovou ropnou jedničkou Exxon Mobil. Atraktivní jsou také akcie Microsoftu, Intel Corporation, McDonald´s nebo Volkswagenu.

Co dnes umí RM-Systém
Konkurovat pražské burze nehodláme, proč se ji ale nepokusit připravit o některé drobné klienty? Podobný vzkaz v posledních měsících několikrát vyslal vůči oficiálnímu burzovnímu trhu mimoburzovní RM-Systém (RM-S), který se stále snaží rozšiřovat nabídku svých služeb.

K zajímavým titulům jako jsou akcie České spořitelny, Vítkovic  nebo ArcelorMittal Ostrava, vyřazených kdysi z registrovaného trhu, postupně přibyly akcie Zentivy a dalších firem, s nimiž se po primární emisi akcií obchodovalo jen na pražské burze. A  také vybrané zahraniční  tituly, které na Burze cenných papírů Praha nekoupíte.

Pražská burza nebezpečí, že by jí mohl RM-S sebrat část zákazníků, bagatelizuje. Jak řekl Finmagu člen představenstva RM-S Jiří Vodička, týdenní objem obchodů s akciemi Deutsche Telekomu v průměru dosahuje tří až pěti milionů korun. V případě Nokie  je to o něco málo méně. 

Pokud by byl o pětici dalších akcií, s nimiž se nyní v RM-S začíná obchodovat rovněž v korunách, podobný zájem, pražskou burzu to samozřejmě nepoloží. Investoři si ale mohou vybírat to nejzajímavější a je otázka, zda pak budou ve všech případech preferovat pražskou burzu.

Na rozdíl od burzovního segmentu SPAD, určeného spíše pro větší investory, je obchodování prostřednictvím systému Easyclick RM-Systému, v němž se obchoduje rovněž v lotech (jde o předem stanovené množství akcií, které je třeba koupit) pro menší investory příjemnější. 

Za jeden lot totiž zaplatíte od přibližně 35 do zhruba 50 tisíc korun. Jsou tak pro menší  investory přece jen dostupnější než na burze, kde za lot vynaloží nejméně o řád více peněz.

Podle agentury Bloomberg si  z uvedené sedmičky titulů zatím nejlépe vedou akcie Volkswagenu, jejichž cena na frankfurtské burze za rok vzrostla přibližně o 60 %. V nejisté době, kdy řada investorů sází na defenzivnější akcie, nejspíš nepřekvapí zhruba 24% roční nárůst akcií McDonald´s a v souvislosti s vývojem na trhu ropy takřka 18% zisk akciií Exxon Mobil. Zbývající tituly za dvanáctiměsíční období mírně ztrácejí.

Minulé výsledky nejsou, jak je dobře známo, zárukou věcí budoucích. Je tedy třeba důkladně posoudit výsledky a vyhlídky firem, s jejichž akciemi se obchoduje v RM-S.  V tomto směru má mimoburzovní trh určitou slabinu. S uvedenými akciemi se obchoduje na volném trhu, a to jak umožňuje legislativa, bez souhlasu emitenta.

To v praxi znamená, že zmíněné společnosti nemusí povinně informovat investory o dosažených či očekávaných výsledcích ani svých záměrech.  RM-S se sice snaží, aby měli investoři k dispozici co nejvíce dat o hospodaření či vyhlídkách těchto firem, pohled na jeho internetové stránky ale ukazuje, že s výjimkou Deutsche Telekomu zůstává investorům leccos dlužen.

Přesto je třeba tuto aktivitu RM-S kvitovat s povděkem. Kurz akcií v Praze může být přitom jiný než na jiném akciovém trhu, kde jsou obchodovány - tedy například v případě akcií Deutsche Telekomu či Volkswagenu ve Frankfurtu. V praxi by se samozřejmě neměl příliš lišit. Případné rozdíly přitom představují zajímavou nákupní či prodejní příležitost pro sofistikovanější investory. Ostatní mohou zase sázet na to, že jsou akcie po několikaměsíčním méně příznivém vývoji obecně poměrně nízko.

„S rozšířením obchodů o další zahraniční tituly zatím nepočítáme,“ řekl Finmagu Vodička.  RM-S chce nejprve posoudit, jaký je o tyto transakce zájem.  Mimoburzovní organizátor trhu nicméně zvažuje, že v březnu nebo v dubnu nabídne investorům možnost obchodovat s investičními certifikáty, zpočátku především indexovými a komoditními, a také s některými deriváty.

Přestože se kdysi hovořilo o možnosti nabízet investorům akcie Deutsche Telekomu nebo jiných zahraničních společností na volném trhu, pražská burza o podobném kroku jako RM-Systém podle dostupných informací neuvažuje. Její šéf Petr Koblic to zdůvodnil malým zájmem z řad jejích členů.

„Rozhodně se nedomnívám, že by uvedení několika nesponzorovaných titulů v rámci duálního listingu (bez souhlasu emitenta) v RM-Systému mohlo vést k poklesu zájmu o domácí emise obchodované na pražské burze. Jde o zcela jiný trh, který nabízí investorům odlišný servis a cenotvorbu,“ uvedl Koblic.

I pražská burza se zaměřuje na duální listing (souběžné obchodování), zahraničních titulů, jež jsou registrovány na jiném trhu. Jde ovšem oficiální cestou. Na trh je tedy uvádí se souhlasem emitenta, což v praxi znamená, že by investoři měli mít k dispozici daleko víc oficiálních informací o hospodaření těchto firem než je tomu v RM-S.  V ČR existuje několik zahraničních společností, u nichž to má podle Koblice reálně smysl.

Primární rozhodnutí o duálním listingu ovšem závisí na vedení dané firmy a musí odpovídat její strategii. Burza může takové transakci napomoci jen velmi omezeně. Navíc je založena na členském principu. Nové emitenty tak musí přivést některý z jejích členů.

Při pohledu na tituly, s nimiž se začalo obchodovat v RM-Systému, a na výsledky mladoboleslavské Škody lze jen litovat, že k nim nepatří  také firma Volkswagen. 
Která další společnost by mohla po pojišťovně Vienna Insurance Group uskutečnit duální listing v Praze Koblic z pochopitelných důvodů tají.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo