Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stojí černé zlato za to?

František Mašek
František Mašek
6. 3. 2008

OPEC ponechal těžbu ropy na stávající úrovni. Nebude navzdory tomu její cena postupně klesat?

Stojí černé zlato za to?
Kdyby někdo před několika lety předpovídal, že cena barelu ropy překoná sto dolarů a světová ekonomika přesto nezažije podobný šok, jakému musela čelit v sedmdesátých a poté i v osmdesátých letech, byl by nejspíš považován za fantastu.

Dnes se cena barelu „černého zlata“ u termínových obchodů s dodávkou v dubnu v New Yorku přiblížila 106 dolarům. Přesto nemá drahá ropa, jak se alespoň prozatím zdá, na globální hospodářství nijak drtivý dopad.

Jednou z hlavních příčin je slabý dolar, který tlumí její vysoké ceny. Pokud si totiž před lety stěží někdo dokázal představit barel ropy za sto i více dolarů, obdobně tomu bylo i s hodnotou americké měny. Kdo by byl tehdy řekl, že za euro v budoucnu zaplatíte dolar a půl nebo dokonce i víc?

Právě slábnoucí dolar je podle členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) jedním z hlavních důvodů, proč navzdory drahé ropě ponechala její těžbu nezměněnou ve výši přibližně 30 milionů barelů denně.

Podle představitelů OPEC, který se podílí na světové produkci této suroviny zhruba 40 %,  je ropy na trhu dostatek a růst jejích cen souvisí kromě slabého dolaru hlavně s geopolitickým napětím.

Někteří experti v minulosti odhadovali tzv. rizikovou prémii, spojenou s obavami z přerušení dodávek ropy z Íránu kvůli sankcím ze strany OSN, pokud bude země pokračovat v jaderném programu, na  10 až 15 nebo možná i víc dolarů za barel.

Írán v poslední době naznačil, že by podobné sankce neměly jeho těžbu a export ropy nijak ovlivnit. Obavy z toho, jak se skutečně zachová, však přetrvávají. Navíc cenu této suroviny negativně ovlivňují i jiná ohniska napětí v dalších zemích.

OPEC se zaštiťuje možnou recesí, nebo alespoň zpomalením americké ekonomiky, které by mohlo ovlivnit i vývoj v dalších zemích a výrazně snížit poptávku po ropě. Čeká nás skutečně tento vývoj, a pokud ano, neomezí pak OPEC ve snaze zachovat vysoké ceny produkci ropy? 

Některé scénáře hovoří o brzkém oživení americké ekonomiky a následném posílení dolaru, což by mohlo při stejném vývoji jako dosud srazit cenu ropy o něco dolů.  Aktuální situace tomu ale zatím příliš neodpovídá.

Vyplatí se po úspěšném loňském roce, kdy cena americké lehké texaské ropy WTI v dolarech vzrostla o více než 57 %, investovat do této suroviny či ropných produktů?

Názory expertů na další vývoj jsou rozdílné a opatrné. Jisté je jedno: podobně jako u řady dalších komodit, lze i u cen ropy dál očekávat nemalé výkyvy.

Nejrůznější prognózy, varující před ztenčováním zásob této suroviny a rostoucími energetickými potřebami lidstva, hovoří ve prospěch podobných, samozřejmě dlouhodobých investic. Křišťálovou kouli ovšem nikdo nemá, a tak vám tento vývoj -  podobně jako je tomu v případě akcií, nemovitostí nebo jiných komodit - těžko někdo garantuje.

V ČR je možné obchodovat s ropou i dalšími komoditami přes některé společnosti, které k tomu mají potřebnou licenci a působí na komoditních trzích.

Pro drobného investora, který chce investovat do ropy či ropných produktů, ale také třeba do energetiky, je daleko snazší, když tak učiní prostřednictvím fondů nebo investičních certifikátů.

Nabídka těch korunových je omezená. K dispozici je zatím jen jeden podílový fond denominovaný v české měně, a to ropného a energetického průmyslu ČP Investu.

Jeho aktuální roční výnos se pohybuje kolem 10 %, což je o něco méně než loňských více než 14 %. Orientuje se hlavně na americké ropné společnosti.

Pohled na graf fondu potvrzuje, jak volatilní může být situace na trhu ropy, zemního plynu i dalších komodit, na něž se orientuje. To se pak zpravidla odráží i ve vývoji akcií firem, které na těchto trzích působí a do nichž fond, kromě různých indexových fondů investuje.

Podobně orientované či energetické fondy najdeme i v nabídce fondů dalších správců, zejména těch zahraničních. Ty jsou ovšem denominovány v cizích měnách. O část jejich výnosu tak může korunového investora připravit posilující koruna. Pokud ale věří, že se bude toto odvětví či sektor vyvíjet příznivě, nemělo by to hrát rozhodující roli.

Kromě toho se na pražské burze obchoduje s několika investičními „ropnými“ certifikáty, emitovanými finanční skupinou Raiffeisenbank.

Vedle indexového certifikátu, odrážejícího vývoj futures (termínových obchodů) na ropu typu Brent, je na burze možné koupit i certifikáty Turbo short a long, jejichž podkladové aktivum tvoří rovněž futures na tentýž typ černého zlata. V prvém případě investor spekuluje na pokles jeho ceny, ve druhém  vydělává, pokud půjde nahoru. 

Oba certifikáty patří mezi tzv. pákové, investorův zisk i ztráta se tak násobí. Ti méně zkušení by si měli důkladně zjistit, jaké výhody, ale i rizika jim koupě těchto investičních instrumentů nabízí.

Podobně jako je tomu u fondů, je v ČR možné nakoupit přes některé obchodníky s cennými papíry i  certifikáty, jejichž podkladové aktivum tvoří ropa, ropné nebo jiné podobné produkty, které jsou  denominovány v jiné než české měně. 

I pro ně platí to, co v případě fondů. Pokud bude, jak očekává řada expertů, koruna dlouhodobě dál posilovat, měli  by předem zvážit, zda se jim může výnos těchto certifikátů po odečtení případné kurzové ztráty vyplatit.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo