Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Uspějete ve Visománii?

František Mašek
František Mašek
18. 3. 2008

Objevují se názory, podle nichž nemusí být vývoj ceny akcií Visy zdaleka tak úspěšný, jako tomu bylo u titulu MasterCard.

Uspějete ve Visománii?
Na Newyorské burze by se mohlo ve čtvrtek 20. března začít obchodovat s akciemi největšího globálního vydavatele platebních karet, americké společnosti Visa. Má jít o největší primární emisi akcií na světě. Nejspíš i velmi lákavou, vyjdeme-li z toho, že akcie konkurenčního MasterCardu posílily od roku 2006 asi o 500 %.

Primární emise akcií (IPO) společnosti Visa může v českých investorech vyvolat pocit laskominy, na kterou si dlouho brousili zuby, ale na poslední chvíli je o ni někdo připravil. Zúčastnit se IPO firmy, která chce na burzu v New Yorku uvést 406 milionů akcií a získat v optimálním případě včetně dodatečně upsaných akcií až 18,8 mld. dolarů, je pro ně totiž velmi obtížné, ne-li prakticky nemožné. Naštěstí si je mohou koupit v následném obchodování na burze.

Pokud by totiž chtěl běžný český investor koupit akcie Visy ještě před uvedením na trh, musí řešit hned dva zásadní a navzájem propojené problémy. Jde o to, že manažery této emise jsou významné americké finanční instituce J. P. Morgan Securities, Goldman Sachs, Banc of America Securities, Citigroup Global Markets, HSBC Securities, Merrill Lynch a další. Přestože se akciím hlavně díky obavám ze stavu americké ekonomiky příliš nedaří, zůstává Visa velmi atraktivní investiční příležitostí. Takovou, jaké zmíněné instituce nabízejí hlavně nejlepším klientům.

Podstatná část nabídky tak bude nejspíš k dispozici americkým investorům, kteří ostatně mívají o primární emise akcií největší zájem. Minimální objem akcií Visy, které je třeba při primární emisi akcií koupit, je přitom nejspíš pro většinu běžných českých investorů nedostupný.

V ČR akcie Visy veřejně nikdo nenabízí.  Zájemci je přesto mohou získat u pražské pobočky HSBC, případně Citibank, což jsou finanční skupiny, které se na IPO Visy podílejí. Dotazem u HSBC Finmag zjistil, že požadovaný minimální objem investice činí statisíce dolarů. Zájem přitom není nijak velký.

Do hry o akcie Visy v rámci primární emise je přitom možné zapojit se i od menších částek. Někteří obchodníci s cennými papíry jsou totiž schopni shromáždit peníze od několika méně movitých klientů, a splnit tak podmínky pro minimální investici. Šance, že by při IPO Visy uspěli, je ovšem při předpokládaném enormním zájmu amerických investorů malá. A to i v případě, že přistoupí na horní hranici stanoveného cenového pásma 42 dolarů.

Kdo pokládá tuto investici za zajímavou, může si zkusit koupit akcie společnosti Visa po uvedení na Newyorskou burzu přes některého z obchodníků, který působí na českém trhu. Nikdo ovšem neví, jak se bude vyvíjet jejich cena. Může výrazně vzrůst, nebo být naopak – při nepříznivém vývoji na trhu – levnější než při primární emisi akcií.

Zatím není známa ani přesná cena, s níž se začne s titulem obchodovat na Newyorské burze. Ta má být stanovena, jak uvedla společnost Capital Partners s odvoláním na předběžný prospekt emise, ve středu 19. března. O den později by se pak mělo začít s emisí obchodovat na Newyorské burze. Nebude ale nakonec start Visy na burze kvůli stále nejisté situaci na trzích odložen?

Někteří odborníci přitom doporučují vyčkat, jak se bude kurz titulu vyvíjet. Objevují se i názory, podle nichž nemusí být vývoj ceny akcií Visy zdaleka tak úspěšný, jako tomu bylo či je u MasterCard. Z prostého důvodu – právě MasterCard prý představoval určitý indikátor, na jehož základě vznikla i reálnější cena pro jejího většího konkurenta, který nyní hodlá vstoupit na trh.

Nikdo samozřejmě nemůže předjímat, jak se budou dál vyvíjet akciové trhy a akcie Visy. Pro investory, kteří jsou – což platí ostatně pro akcie obecně – ochotni přistoupit na větší riziko, jde nicméně o zajímavou příležitost.

Je také obtížné spekulovat o tom, nakolik může v případě úspěchu primární emise akcií Visy změnit současnou spíše negativní atmosféru na trhu a zvednout zájem investorů o akcie či další IPO. V případě těch českých se zatím nezdá, že by jim mohla Visa nějak výrazněji pomoci. Snad aspoň pomůže překonat část špatné nálady spojené s loňskými nepříliš úspěšnými primárními emisemi v Praze.   

I když nelze nikdy vyloučit možné překvapení, zatím to vypadá spíše tak, že se vstupem dalších nových firem na pražskou burzu můžeme počítat na podzim, kdy by snad mohla být situace na akciových a dalších trzích stabilizována, jak naznačuje předpověď privátní banky Sal. Oppenheim i dalších expertů. Nebo se přece jen dočkáme do prázdnin nějakého překvapení?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo