Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Další aprílové jobovky?

František Mašek
František Mašek
8. 4. 2008

Dlouhodobí investoři mají sice jasno a nakupují, situace na trzích ale dál přináší víc otázek než odpovědí. Rozhoduje se v těchto dnech o dalším osudu globální ekonomiky?

Další aprílové jobovky?
Obavy z vývoje americké a potažmo dalších ekonomik trvají.  Nakolik je dokáží rozptýlit či vyvrátit výsledky firem za první čtvrtletí?

Nejde o žádnou selanku. Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn tvrdí, že boj s úvěrovou krizí vyžaduje vládní intervenci na globální úrovni. Jinak může mít vážný dopad na růst globální ekonomiky.

Navzdory tomuto varování a nepříznivé zprávě z USA, kde již třetí měsíc po sobě poklesl počet nových pracovních míst, si většina vyspělých akciových trhů minulý týden polepšila o tři i více procent. Ty české byly výjimkou - index PX přidal jen 0,1 %.

Začátkem tohoto týdne ovšem akcie kolísají oběma směry. Jejich výsledky v letošním roce či za roční období zatím zůstávají tristní.  

Navzdory některým protichůdným zprávám sílí nicméně počet těch, kteří doporučují opatrně nakupovat. I vyznavači hesla dohnat (dlouhodobější  ztráty) a pak je ještě předehnat ale musí počítat s tím, že trhy mohou i nadále připomínat aprílové počasí. Snad přitom začínající výsledková sezóna nepřinese nová nepříjemná překvapení nebo dokonce další vlnu výprodejů.

Fakt, že se akciím v poslední době dařilo, může mít řadu příčin. Jednou z nich mohou být poněkud optimisticky znějící spekulace, podle nichž jsou již v cenách akcií zahrnuty veškeré negativní zprávy. 

Nemalý vliv možná hrají i úvahy, že je snižování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky Fed pomalu u konce. To může být totiž považováno za signál, že je to nejhorší skutečně za námi.  

Jak upozornila agentura Bloomberg  futures na chicagské komoditní burze naznačují 38% pravděpodobnost, že Fed 30. dubna sníží základní úrokové sazby  o dalšího půl procenta.

Ještě nedávno činila přitom tato pravděpodobnost 48 %. Zbytek trhu očekává pokles sazeb o 0,25 %. Akciím,  což platí i o těch českých, by mohly pomoci nahoru i informace o dividendách, které mají schvalovat valné hromady. Nemusí jít o zcela novou kurzotvornou informaci, přesto má její upřesnění svou váhu.

Zlato ztrácí. Nejspíš jen dočasně.
Relativní klid zbraní na akciových trzích (i na politické scéně) ubral zjevně na atraktivitě zlatu. Cena troyské unce tohoto drahého kovu klesla proti rekordním 1030,80 dolarům přibližně o stovku dolů. Všeobecně se ale očekává, že ceny většiny komodit půjdou dlouhodobě ještě nahoru a zlato může v letošním roce dosáhnout na nový rekord.

Komoditní fondy, a to nejen ty, které investují přímo do zlata nebo akcií společností, jež je těží, patří k těm, jimž se daří nejlépe.  Atraktivní zůstávají – alespoň podle aktuálních ročních výnosů - i fondy, které sázejí na rozvíjející  se země, především státy jako jsou Rusko, Čína, Indie nebo Brazílie. 

Kdo investuje pravidelně, neměl by je opomíjet. V případě jednorázových investic však mohou při současných výkyvech trhů přinést i nemalé ztráty.   

Zajištění býci a medvědi
Většina korunových fondů, jež jsou prodávány na českého trhu, je v minusu. Není divu, že s nabídkou těch nových nikdo příliš nespěchá. Výjimkou zůstávají zajištěné fondy.

V tradiční nabídce ČSOB jistě zaujme hlavně fond s příznačným názvem Býci a medvědi 3.  Jde tedy již o třetí možnost, jak vydělat na kolísajícím trhu. Fond, který bude existovat čtyři roky a sedm měsíců umožní vydělat 50 % na růstu koše 30 vybraných akcií.

Investoři se ovšem mohou na druhé straně 40 % podílet i na poklesu těchto titulů, a to až do výše 20 %. Pokud tedy hodnota koše klesne o 69 %, fond by ztratil 27,6 %  investor podle modelového výpočtu ČSOB vydělá zmíněných 20 %.

Počáteční hodnotu koše akcií tvoří průměr zavíracích cen za prvních 10 obchodních dnů, konečná pak vzniká z průměrných závěrečných cen v poslední den každého z 18 měsíců před splatností fondu.

Příležitost, kdy je možné vydělat na růstu i poklesu trhů, nabízejí také některé investiční certifikáty. Pro méně zkušené investory bude ale fond  nejspíš velmi zajímavý.

Investice s pěnou

ČSOB také v krátké době uvádí na trh další „pivovarský fond“, a to zajištěný Fond ČSOB Světových pivovarů 2, splatný za pět let a 7 měsíců. Jeho výnos bude vycházet z koše 16 akcií z odvětví pivovarnictví. Počáteční i konečná hodnota akcií se u této „investice s pěnou“ stanoví stejně jako u fondu Býci a medvědi 3. 

Vzhledem k restrukturalizaci českých pivovarů lze litovat, že jejich akcie nejsou na trhu. Investor si samozřejmě může koupit akcie jejich vlastníka. Pro pravověrného pivaře to však nejspíš není ono, nehledě na to, že tyto akcie nejsou denominovány v korunách a posilování české měny ho může připravit o část zisku.

V nabídce ČSOB je také Fond krátkodobého evropského růstu. Na rozdíl od klasických fondů této finanční  skupiny negarantuje 100%, ale jen 95% ochranu původní investice. Vyvažuje ji ovšem až 90% podíl na výnosu fondu – z garantovaných 95 %. 

Zajímavé investiční téma představuje rovněž Fond ČSOB Komodity 2. Není však určen k běžné distribuci, ale pouze pro ty, kteří mají spořicí program Maximal Invest.

Snad se na akciových trzích brzy dočkáme změny trendu a v souvislosti s tím i novinek, které nepatří jen mezi zajištěné či podobně koncipované typy fondů.  Byť i tyto produkty mají pro část investorů  na trhu své místo.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo