Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Spekulativní obchody

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
10. 4. 2008

V poslední době začínají obchodovat stále mladší lidé bez úspor a společností jim nabízejí krátkodobé obchody na marže. Přibývá spekulativních obchodů. Co to vůbec znamená?

Spekulativní obchody
Obchodem na marže se rozumí takové obchody, kdy vám společnost společně s vaším vkladem vypůjčí peníze. V případě, že uzavřete ziskovou pozici, zisk se násobí o marži.

Pokud tedy například uzavřete pozici se zhodnocením dvě procenta a marže je 1:100, vydělal jste 200 procent. Bohužel, stejným metrem se násobí i ztráty.

Společnost, která takové obchody nabízí, vydělává na spreadu (tj. rozdílem mezi nabídkou a poptávkou). Čím je investovaná položka likvidnější (více se s ní obchoduje a díky tomu se i jednodušeji prodává), tím je obvykle spread nižší.

Nejčastěji se spekuluje na trhu Forex (měny), ale i na komoditách nebo akciích. Pozice jsou většinou krátkodobé, od několika hodin po několik dní - narozdíl od akcií, kde bývá investiční horizont i několik let.

Obecně se tvrdí, že krátkodobé pozice jsou velice riskantní, jelikož je nelze efektivně předpovídat. Sám B. Graham nedoporučoval vkládat do spekulativních obchodů více než 10 % částky určené k investování.

Zatímco investice do akcií se dají označit za poklidnou jízdou na koni, u krátkodobých obchodů to vypadá jako americké rodeo. Jen někdo dokáže v této náročné jízdě obstát a býka zkrotit - a díky tomu si užít svou chvilku slávy. Většina se ale neudrží a spadne hned na začátku.

Proto pokud chceme být ve spekulacích úspěšní, vzdělávejme se, choďme na semináře (jejich nabídka je dnes opravdu luxusní) a naučme se orientovat v grafech. Spousta společností nabízí demo verzi svých programů, kde je všechno jako ve skutečnosti, jen peníze jsou virtuální.

Jen 20 procent lidí investujících do spekulativních obchodů na marže vydělává, zatímco ostatní utrpí těžké ztráty. Chcete se zařadit mezi úspěšnou pětinu a mít vysoce nadprůměrné výnosy?

Důležité je umět udržet si své emoce, mít vědomosti, umět analyzovat situaci a vycítit vhodnou příležitost. Pak zajímavému zhodnocení nestojí nic v cestě. Jak psal André Kostolany, kdo má hodně peněz, může spekulovat, kdo jich má málo, spekulovat nesmí. A kdo nemá žádné, spekulovat musí.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo