Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Koupíte si akcie NWR?

František Mašek
František Mašek
23. 4. 2008

Zatímco institucionální investoři se mohou zapojit do úpisu akcií firmy New World Resources, která vlastní OKD, již dnes, drobní čeští investoři mají tuto možnost od zítřka do 6. května. Při velkém zájmu může být ale příjem objednávek ukončen dřív. Vedoucím manažerem emise v ČR je firma Wood & Company, nabídku pro drobné investory mají na starosti Patria Finance a Česká spořitelna.

Koupíte si akcie NWR?
Celkem 83,01 mil. akcií, tedy 31,50 %, z toho 69,51 milionu stávajících, nabízí investorům při primární emisi akcií v Londýně, v Praze a ve Varšavě firma New World Resources, která vlastní OKD. 

Jejich objem se může zvýšit o hodnotu nealokační opce ve výši 15 %. Cenové rozpětí pro nabídku jedné akcie NWR činí 10,75-13,25 britské libry, tedy asi 338-415 Kč. Za kolik se budou nakonec akcie obchodovat, má být známo 7. května. I tento termín ale může být zkrácen.

Firma může emisí získat 892 mil. až 1,1 mld. britských liber, tedy až 34 mld. Kč. Hodnota NWR, registrované v Nizozemsku, by tak dosáhla 110 mld. Kč. Společnost chce využít získané peníze k nákupu a rozvoji dolů v Polsku a na Ukrajině.  Někteří analytici nevylučují její expanzi na Balkán.  

Pro i proti
Jde nesporně o zajímavou investici, jakých je (a možná i v budoucnu bude) na českém trhu málo. Tomu odpovídá plánované zařazení titulu do segmentu SPAD pražské burzy a jak napsal britský list Financial Times, do konce roku možná i do prestižního indexu londýnské burzy FTSE 100. Zatím není k dispozici prospekt emitenta, z něhož lze získat řadu dalších údajů.

Názory analytiků na cenu, za kterou budou akcie nakonec emitovány, se ovšem poněkud liší. Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus očekává, že poptávka výrazně převýší nabídku. Nevyloučil proto, že upisovací cena může být (podobně jako tomu bylo při březnové primární emisi akcií společnosti Visa) dokonce vyšší než činí stanovené cenové rozpětí.

Podle Petra Hlinomaze z BH Securities byla upisovací cena akcií NWR stanovena velmi rozumně. Z porovnání se srovnatelnými firmami vychází OKD, o jejíž majetek v emisi primárně jde, jako dražší.

Přes některé otazníky, spojené s činností NWR, jako je reálná výše nákladů na plánovanou expanzi, objem skutečně vytěžitelných zásob a možnost jejich prodeje či očekávané zpřísnění emisních podmínek ze strany EU, které se týká výroby koksu, pokládá emisi za zajímavou. V její prospěch  hovoří  i situace na akciových trzích.
 
Zatímco bankám a finančním institucím finanční krize uškodila, akcie firem jako je NWR (OKD) nepřímo vydělaly na rostoucím zájmu o komodity. Tento trend může pokračovat.

Petr Novák z firmy Atlantik Finanční trhy pokládá horní hranici cenového pásma pro úpis akcií NWR za ambiciózní a vidí ji o něco níže. Vzhledem k prozatím chybějícímu prospektu emitenta nelze zjistit tzv. diskontované cashflow, používané často ke stanovení hodnoty firmy. Cena akcií srovnatelné ruské společnosti Raspatskaya, obchodovaných na burze, je nižší než horní hranice cenového pásma u NWR.

Raspatskaya má ale nízké zásoby uhlí a její marže nejsou tak velké jako u OKD.
NWR je také možné srovnávat s akciemi čínských či jihokorejských dolů, ty ale pokládá Novák za předražené. Jak rovněž sdělil Finmagu, ceny akcií těžařských firem rostou s cenami komodit a zejména ropy. 

Šance hlavně pro velké investory?
V ČR je v živé paměti problematický vývoj kurzu akcií firem AAA Auto nebo VGP.  Situace na trzích zůstává nervózní. Možná i proto se analytici vyjadřují k dalšímu vývoji cen akcií NWR opatrně.

„Je otázka, zda lze sázet na prudký růst cen těchto akcií po uvedení na trh,“ konstatuje Hlinomaz. Pokud by cena klesla, jbyla by to velmi dobrá zpráva pro české,  ale i polské investory. Akcie NWR mají být totiž nejprve 8. května uvedeny na londýnskou, o den později na pražskou a 14. května také na varšavskou burzu.

To si lze vysvětlovat i jako preferenci britských investorů. Drobní čeští (ale také třeba polští) investoři tak totiž mohou přijít o případný výrazný růst cen akcií NWR, k němuž často dochází v první den obchodů na burze, a šanci tento zisk ihned realizovat.

„Zahájení obchodů s akciemi NWR v Praze dne 8. května brání státní svátek. Představitelé pražské burzy se podle dostupných informací snažili, aby se s titulem začalo obchodovat na obou zmíněných trzích, tedy v Praze a v Londýně buď sedmého nebo devátého května, ale neúspěšně,“ říká Hatlapatka.

Podobně jako Hlinomaz také Hatlapatka připouští, že tímto způsobem může být do určité míry eliminován vliv „gamblerů“, kteří si kupují titul jen díky očekávanému nárůstu ceny v první den, což by neměl být ten pravý smysl primární emise akcií. Stěžejní by samozřejmě mělo být, jak se bude vyvíjet kurz akcií NWR v dalším období, na druhou stranu - kdo by nechtěl vydělat na případném zisku hned první den obchodů na burze?       

Bude letos NWR jediná?
Cenu těchto akcií může dlouhodobě ovlivňovat prozaický faktor – malý počet investičních příležitostí v ČR a hlad po zajímavých primárních emisích akcií. Citovaní analytici hodnotí možný vstup dalších společností na pražskou burzu v letošním roce velmi skepticky.

„Šance, že se ještě letos nějaká uskuteční, určitě je. Nálada na trhu ovšem zůstává nervózní. Muselo by jít o fundamentálně silnou a velkou společnost a v tomto směru jsem skeptický,“ uvedl Novák.

Přestože loni avizovala možnost vstupu na burzu řada firem, je nyní logicky ticho po pěšině. Proti primární emisi akcií AFI Europe, která již údajně splnila řadu podmínek pro vstup na burzu, stejně jako proti CTP Investu (tam byla ale možnost IPO zpochybněna) hovoří situace v nemovitostním sektoru. 

Také Home Credit, který podle dostupných informací plánuje IPO, si podobně jako další adepti na vstup na burzu tento krok jistě rozmýšlí. Není ostatně divu. Akcie AAA Auto nebo VGP, které vstoupily na český trh loni, investory zatím příliš nepotěšily.

Bude  tomu v případě NWR, navzdory naznačeným rizikům jinak? Český akciový trh podobnou vzpruhu rozhodně potřebuje.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo