Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ČSOB sází na jistotu

František Mašek
František Mašek
16. 5. 2008

Podle objemu spravovaného majetku patří český trh hlavně ČSOB a České spořitelně. Prvně jmenovaná banka byla koncem minulého roku se 164,43 mld. Kč největším správcem aktiv v ČR.

ČSOB sází na jistotu
Více než 90 miliardami korun k nim přispěly fondy, které tato finanční instituce spravuje nebo distribuuje. Na tomto poli ale banka přenechala post jedničky České spořitelně.
Přehled fondů, které na českém trhu nabízí ČSOB, je s výjimkou smíšených poměrně úzký.

Banka například nemá vlastní fond peněžního trhu. Pokud však její nabídku doplníme o fondy mateřské KBC či společnosti European Multi Investment Fund, jejíž vznik s dalšími dvěma investičními společnostmi KBC před pár lety iniciovala, je rozhodně z čeho vybírat.

Nabídka ČSOB zahrnuje 6 fondů peněžního trhu, téměř 40 dluhopisových, 10 smíšených, přes 50 akciových fondů, a hlavně takřka 120 zajištěných fondů nejrůznějšího typu. Doplňují je některé speciální fondy pro právnické osoby, pro zákazníky privátního bankovnictví, klienty Českomoravské stavební nebo Poštovní spořitelny.

Nabídka fondů denominovaných v korunách je ovšem, jak ukazují data na webové stránce banky - s výjimkou smíšených a zajištěných fondů - omezená. Je hezké, že má korunový investor k dispozici fondy peněžního trhu i ve slovenských korunách, eurech či amerických nebo kanadských dolarech. Pokud by ale investoval do dolarového fondu KBC Multicash, za rok mu sice vydělá čtyři a půl procenta, po přepočtu na českou měnu ale ztratí přes dvacet procent.

Je těžké hodnotit výsledky fondů v období, kdy se trhům příliš nedaří. Dlouhodobější pohled ale ukazuje, že ty, které spravuje ČSOB, většinou svými výnosy nepatřily na absolutní špičku, ale na druhé straně ani na spodní příčky pomyslného žebříčku top ten fondů.

Zajímavé strategie Banka na druhé straně patří k těm, kteří jdou s dobou. Její nabídka tak delší dobu zahrnuje tzv. profilové fondy, které investují, jak napovídá jejich název, podle rizikového profilu každého investora, a od loňska i ve světě stále žádanější fond životního cyklu. Jde o Fond finanční nezávislosti, jehož investiční horizont byl stanoven na rok 2040. Jeho portfolio v současné době tvoří více než 75 procent akcií.

Agresivní investoři mohou využít některých zajímavých oborových fondů, například Eco fondu, zaměřeného na alternativní energie, dalšího, který investuje do biotechnologií, nebo fondu Padlí andělé. Podle stanovené investiční strategie se zaměřuje na akcie, které ve srovnání s daným lokálním trhem zaznamenaly prudký pád, a lze proto očekávat, že jejich cena bude opět růst.

Vzhledem k vývoji na trzích by nyní nejspíš patřil název padlí andělé k daleko většímu počtu investujících fondů, zejména akciových. Snad se bude tomu, který se touto strategií řídí dlouhodobě, dařit lépe než dosud. Na klesajících či kolísajících trzích je ale porovnání výnosů velmi obtížné.

ČSOB je ale známa hlavně díky pravidelné nabídce zajištěných fondů, většinou denominovaných v korunách. V době, kdy se akciím či dalším trhům příliš nedaří, zájem o podobné fondy, garantující až na výjimky vrácení investované částky, roste.

Strategie, od níž se odvíjí výnos těchto fondů, může být velmi široká. Jejich tvůrce se snaží najít řešení, které je pro dobu existence fondu, což jsou zpravidla čtyři až pět let, optimální. Zajímavý výnos logicky zvedá zájem i o další zajištěné fondy.

Ne vždy se to ale podaří, a je proto lepší rozloučit se s představou, že se bude zhodnocení fondu vždy pohybovat na horní hranici, jak ji ukazuje modelová situace zpracovaná správcem fondu.

Ze tří fondů, aktuálně nabízených ČSOB, bude zřejmě velký zájem o fond Býci a medvědi 3, který umožňuje vydělat i na poklesu trhů. Jeho výnos je odvozen z koše 30 vybraných akcií předních evropských a amerických firem. Pokud se během 4 let a 7 měsíců, po které bude fond existovat, jeho hodnota zvýší, bude se investor na tomto růstu podílet polovinou.

Vydělá ale i v případě ztráty, na které se podílí 40 procenty. A to maximálně 20 procent. Kdyby například akcie fondu celkově oslabily o 69%, ztráta fondu by při zmíněné 40% participaci činila 27,6% a investor by vydělal zmíněných 20%.

Jde o zajímavou konstrukci, která jistě přiláká nejednoho investora. Otázkou je, jak se budou trhy vyvíjet v nejbližších 4 až 5 letech. A zda již tedy nepředstavuje lepší řešení vsadit třeba na zajištěný fond ČSOB Světových pivovarů 2.

Seriál o nabídce investičních společností na českém trhu je společným projektem FINMAG.CZ a deníku Lidové noviny.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo