Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Růst ve stínu obav

František Mašek
František Mašek
21. 5. 2008

Akciové indexy vymazaly velkou část letošních ztrát, americký indikátor S&P 500 je nejvýše od letošního ledna. Od pomyslného březnového dna posílil, jak upozorňuje agentura Bloomberg, o 12 %.

Růst ve stínu obav
Minulý týden zpevnil o takřka tři procenta, od ledna nicméně stále ztrácí asi tři procenta. Je to méně než zhruba šestiprocentní ztráta indexu PX pražské burzy a přibližně dvouciferná u většiny evropských akciových indexů, kromě výjimek jako je britský FTSE 100.

Bloomberg ovšem poukazuje i na vystoupení šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, které lze chápat jako vzpruhu i varování. Bernanke mj. apeloval na americké banky, aby zvýšily objem svých zdrojů a poskytovaly více půjček, protože úvěrová krize pomalu odeznívá.

Odpisy řady aktiv, spojených s hypotékami, a nejistota, zda z bilancí finančních institucí nevykoukne ještě nějaký skrytý kostlivec, totiž výrazně snížily ochotu bank poskytovat úvěry. Podobný přístup silně ohrožuje růst americké ekonomiky, která čelí nejhorší recesi na nemovitostním trhu za posledního čtvrt století.

Varovné hlasy
Do střízlivého optimismu převažujícího nyní na finančních trzích příliš nezapadají ani některé další zprávy, zejména odhad OSN, podle kterého bude činit letošní přírůstek světové ekonomiky jen 1,8 %. Hospodářství USA by mělo podle této instituce dokonce letos klesnout o 0,2 %. Jeho nedávné předběžné výsledky za první čtvrtletí tomu příliš nenasvědčují, nikdo nicméně neví, jak vše nakonec dopadne.

Je tu také otázka, jak budou reagovat investoři, pokud se potvrdí spekulace, že americká centrální banka Fed začne kvůli obavám z růstu inflace po prozatím ukončeném snižování úroků úrokové sazby naopak znovu zvyšovat.

Podobný krok akciím příliš nepomáhá. Než se snižování nebo naopak zvyšování úroků projeví v praxi, vždy to určitou dobu trvá, je tu ovšem psychologický efekt podobného kroku. Jak hodlá Fed postupovat a zda je reálné, že sáhne pro změnu ke zvyšování úroků, případně jak velkému, může naznačit jeho jednání 24.–25. června.

Jak se zachovají investoři? 
V řadě často protichůdných informací či názorů hraje samozřejmě stěžejní roli psychologie investorů. Jak upozorňuje analytik Capital Partners Josef Stoulil s odvoláním na Bloomberg a list Los Angels Times, přibližně polovina vlivných amerických investorů vidí nyní na akciových trzích příležitost k nákupu. Preferují hlavně Asii a energetiku, dále zdravotnictví a léčiva, za nimi následují technologie. 15 % oslovených by uložilo peníze do finančních služeb.

Lze proto očekávat, že někteří Američané hodlají přesunout část z 3,5 bilionu dolarů, které mají „zaparkovány“ ve fondech peněžního trhu, do akcií. Bude je ale většina z nich nakupovat nyní, nebo až po prázdninách?

České otazníky
V ČR pohříchu slouží fondy peněžního trhu spíše jako jedna z forem investování, na rozdíl od USA tedy nehrají roli zásobárny peněz pro nákupy akcií. Aktuálně nízké výnosy peněžních fondů v Česku přitom vedly k tomu, že se část jejich peněz odstěhovala na zajímavěji úročené spořicí účty. Vloží nyní investoři alespoň něco z těchto prostředků do akcií?

Ve prospěch tohoto názoru hraje fakt, že i české akcie posilují. Letošní ztráta indexu PX pražské burzy klesla stejně jako ta roční na necelých šest procent.
Pomalu roste i počet korunových akciových a smíšených fondů, které vykazují za měsíční a tříměsíční období kladný výsledek. Může to být dobré znamení, je ale třeba mít na paměti známou poučku, že minulé výsledky nikdy nejsou zárukou těch budoucích.

Na akciových trzích sílí optimismus, což ale neznamená, že akcie nemohou projít dalším kolem výkyvů. Přesto nejsou doporučení „investujte právě nyní, koncem roku budou indexy rozhodně výše, než byly jeho počátkem“ tak výjimečná jako ještě nedávno.

Zda vsadit na nezničitelný ČEZ, který chystá další kolo zpětných odkupů, byť ne tak velkorysé, jako byl ten poslední, Telefóniku 02 s jistým dividendovým výnosem, nevyzpytatelnou Zentivu, případně finanční či realitní či jiné tituly, toť otázka. Zajímavé jsou zatím podle očekávání akcie New World Resources, nedávno uvedené na trh.

Majitelé indexových certifikátů nemohou než litovat, že společnost dosud není součástí báze indexu PX. Zařadí ji tam burza již v červnu a hlavně nevyčerpá titul do té doby svůj růstový potenciál?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo