Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

V hlavní roli Meredith

František Mašek
František Mašek
28. 5. 2008

Případná recese americké ekonomiky bude mělká a krátká, zotavení z jejích následků ale dlouhé. Vyjdeme-li z toho, že růst či pokles akcií o určitou dobu předbíhá vývoj hospodářství dané země, aktuální situace na akciových trzích by mohla podobným prognózám odpovídat.

V hlavní roli Meredith
Po několikatýdenním růstu většina akciových trhů minulý týden výrazně ztrácela. Obecně se dává tento pokles do souvislosti se spekulacemi, podle nichž zřejmě americká centrální banka Fed končí se snižováním základních úrokových sazeb. A také s prudkým růstem cen ropy, který banku k tomuto rozhodnutí přiměl.

Zdá se totiž, že Fed považuje obavy z růstu inflace, spojované ve značné míře právě se stále dražší ropou, za daleko vážnější problém než případnou podporu růstu kulhající ekonomiky USA pomocí dalšího snižování úroků.

Pozor na další odpisy!
Zmíněný pokles akciových trhů může mít ovšem i jinou, a to daleko prozaičtější příčinu. Jde o novou varovnou předpověď Meredith Whitneyové, analytičky společnosti Oppenheimer and Co.,  kterou proslavila prognóza, podle níž sníží Citibank kvůli ztrátám, spojeným s nemovitostní krizí, dividendu.

Whitneyová se obává, že úvěrová krize vyvolaná potížemi na americkém trhu nemovitostí bude pokračovat i v příštím a možná také v následujícím roce. Banky tak budou podle jejího odhadu do konce roku 2009 nuceny odepsat další ztrátové úvěry, a to za 170 mld. dolarů. Whitneyová také soudí, že očekávání spojená se zisky společností obchodovaných na Wall Street jsou silně nadhodnocená.

Její varovná slova se zřejmě negativně odrazila v poklesu akcií finančních institucí z indexu S&P 500. Minulý pátek podle agentury Bloomberg ztratily 6,1 %, přičemž akcie Lehman Brothers klesly o 17 %, Morgan Stanley stejně jako Merrill Lynch o 11 % . Akcie Citibank ztratily 8,7 %.

V diskusi na ekonomickém serveru www.portfolio.com najdeme kladné reakce, ale také názor, že se Whitneyová mýlí, protože Fed udělá cokoliv, aby uklidnil situaci. V tom případě by byla Whitneyová připomínána jako někdo, kdo zpíval příliš dlouho stále stejnou písničku. Kdo bude mít nakonec pravdu?

Obavy z dalších možných problémů amerických, případně jiných finančních institucí, nejsou nové, Whitneyová je nicméně oživila. Je očividné, že po určitém uklidnění trhů budou nyní investoři ještě ostražitěji než dosud sledovat makroekonomické zprávy a později také pololetní výsledky amerických či dalších společností.

Čeká USA zlepšení?
Řada odborníků se kloní k názoru, že by se měla hospodářská situace USA ve druhém pololetí zlepšit. Přesnějším odhadům, kdy může k podobnému obratu dojít, se ovšem vyhýbají.

Známá teorie říká, že akcie předbíhají růst či pokles ekonomiky o tři až šest měsíců, ale může to být také později, třeba za tři čtvrti roku. Na druhé straně jsou ovšem známy i výjimky, které toto “pravidlo” nepotvrzují. Neznámým faktorem zůstává rovněž vliv prezidentských voleb v USA. Trhy v tomto období většinou rostou. Lze se na to ale skutečně spolehnout?       

V době pozdního jara by nás nemělo příliš překvapit, že medvědi prozatím rozhodně nespí. Na druhé straně i letos notně podvyživený býk může shánět dobrou pastvu.
Pohled na letošní, ale i roční výsledky českých akcií, obchodovaných v prestižním segmentu SPAD je poměrně tristní – až na výjimky vykazují dvouciferné ztráty.

Z tohoto pohledu představuje řada z nich zajímavé investiční příležitosti. Výkyvy akcií Erste Bank, která byla mnohými analytiky, ale i v nedávné anketě serveru i-point označena za jeden z nejzajímavějších tipů, ovšem naznačují, že realizace zisků nebude, minimálně v kratším časovém období, rozhodně jednoduchá.

Kdo chce více riskovat, má k dispozici (viz článek Zakopaná hřivna?) řadu zajímavých titulů v RM-Systému, který nedávno oslavil 15. výročí činnosti, což platí hlavně o jeho volném trhu. Zajímavé mohou být díky nárůstu zisku o 173 % na 1,38 mld. Kč mateřské společnosti akcie Vítkovic. Při současném kurz akcie 716 Kč činí poměr ceny k nekonsolidovanému zisku na akcii velmi zajímavých 6,9, uvedl mluvčí RM-S Roman Jandík.

Rubem podobných příležitostí je ovšem často nízká likvidita. Riziko pro investora zvyšuje i zpravidla menší objem informací o aktivitách firem z volného trhu.
Pro toho, kdo je ochoten přijmout větší riziko, jde nicméně bezesporu o zajímavou investiční příležitost. Ti ostatní by si měli vybírat mezi likvidnějšími tituly nebo vsadit na obecně doporučované pravidelné investování, které omezuje případné ztráty.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo