Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Spekulant není nepřítel

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
2. 6. 2008

V poslední době jsem často slýchal velice nehezké názory o spekulantech a o jejich špatném vlivu na ceny. Ropa je nyní na 130 dolarech a lidé si zkrátka musí najít co nejjednoduší vysvětlení, proč jsou ceny na současné úrovni. „Jsou to jen příživníci, co chtějí vydělat na momentální situaci.“

Spekulant není nepřítel
Spekulant většinou vydělává na tzv. „future kontraktech“, tj. kontraktech, kdy sází na růst ceny či propad určité komodity. Názorný příklad by mohl být tento: Spekulant uzavře v lednu se zemědělcem dohodu, že mu zemědělec v květnu, kdy se rýže sklízí, dodá tuto plodinu za cenu 500 dolarů za tunu.

V následujících měsících se z politických důvodů a kvůli neúrodě zvýší cena rýže na 750 dolarů/ tuna. Spekulant se však domnívá, že cena rýže bude nadále klesat, a tak tento kontrakt prodá jinému spekulantovi na trhu (dnes je tento trh tak velký, že likvidita je téměř okamžitá) a vydělá na tomto obchodů krásných 250 dolarů.

Může být hůř
Spousta lidí již poznala, jaké to bylo žít v příkazovém systému, kdy ceny určovali pouze ti nahoře a trh téměř neexistoval. Znamenalo to spoustu problémů, výrobků se vyrábělo neúměrně mnoho nebo naopak málo vzhledem k poptávce.

Pro náš stát to znamenalo například to, že jsme v té době vyrobili nejvíce ocele na jednoho obyvatele na světě, ale i přesto si člověk nemohl koupit v obchodě ani obyčejné špendlíky. Jednoduše proto, že se nevyráběly, nebo jejich výroba byla značně omezená.

Spekulanti tedy přinášejí na trh několik velice důležitých aspektů. Je to například okamžitá likvidita a jistota, že zemědělec prodá danou komoditu za tržní cenu. Zkrátka je cena určována trhem a sama historie ukázala, že tento způsob je zároveň i tím nejlepším.

Spekulovat může každý

Nic vám nebrání stát se spekulantem. V dnešní době informačních technologií je potřeba pouze počítač, připojení k internetu a nějaký ten kapitál (stačí několik tisíc dolarů).

Pokud si tedy trváte na svém názoru, že bude růst cen ropy stále pokračovat a dočkáme se ceny benzínu za 40 Kč, tak proč si díky této úvaze nevydělat? Stačí si najít na internetu makléřskou společnost, která zprostředkovává spekulativní obchody, a pak můžete své názory uplatňovat v praxi.

Je třeba však mít na paměti, že „bubliny“ se netýkají jenom akcií, ale i komodit a může se stát, že dojde ke korekci, tj. k dramatickému pádu cen při „masivním“ výprodeji. Je třeba mít při spekulacích na paměti, že bublina se nevyhnula téměř žádné hlavní komoditě. Zlato i ropa zažily ve své době silné pády, kdy spousta spekulantů přišla o většinu svých prostředků.

Mám na to?
Mnoho větších investorů a spekulantů používá takzvaný způsob určování reálné ceny. Je velice úspěšný, jelikož ho používá spousta známých portfolio manažerů. Reálná cena komodit je přiřazení „skutečné ceny“ ke zboží s ohledem na  faktory jako jsou například poptávka versus nabídka, zásoby dané komodity či výhled ekonomického růstu.

Spekulace se dají označit v pojmech ze světa hazardních her za jistý druh blackjacku. Většina lidí prohráva celé své jmění, avšak existuje mála skupinka hráčů, kteří díky této hře vydělávají slušné peníze.

I úspěšní hráči blackjacku ke svému „řemeslu“  potřebují matematické znalosti (výpočet pravděpodobnosti) nebo psychologické dovednosti. Takový hráč spolehá na štestí minimálně. Sází hlavně na své znalosti. A jen tehdy je možno ve spekulacích uspět.

Autor je student ekonomie. Foto: Profimedia.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo