Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dál zataženo?

František Mašek
František Mašek
3. 6. 2008

Vývoj akcií v měsíci lásky zatím příliš nepotvrdil obavy, které s ním bývají spojovány. Navzdory pokračujícím výkyvům odmazávala řada akciových trhů i v květnu letošní ztráty.

Dál zataženo?
Index PX pražské burzy, podpořen hlavně téměř 11% růstem akcií ČEZ, zpevnil o takřka pět procent. Rozdílně se vedlo americkým indikátorům: index Dow Jones ztratil 1,4 %, širší S&P 500 ale posílil o 1,1 % a technologický Nasdaq Composite dokonce o 4,6 %.

Také evropské akciové trhy se vyvíjely rozdílně – zatímco evropský index FTSE Eurotop 300 ztratil -0,2 % a britské akcie půl procenta, německý DAX Xetra přidal přes dvě procenta a francouzský CAC 0,4 %.

Květen tedy zatím nedostál své pověsti, která říká „Sell in May and go away“. Čeká ale akciové trhy skutečně alespoň polojasné počasí? A pokud ano, jak dlouho vydrží? 
Ve hře je – jako ostatně vždy – řada neznámých.

Po ukončení výsledkové sezóny bude dál hrát významnou roli otázka, zda je či není americká ekonomika v recesi a pochopitelně vývoj cen ropy, jejíž prudký růst totiž zvyšuje obavy z inflace, případně stagflace (stagnace hospodářství, provázená vysokou inflací), které čelil svět naposledy v 80. letech.

Není proto nejspíš od věci poohlédnout se pro jistotu po tom, jakým investicím, respektive jakým odvětvím a sektorům se tehdy dařilo, byť se situace od té doby poněkud změnila.

Proti sobě dál stojí prohlášení řady expertů, podle nichž již mají finanční trhy to nejhorší za sebou, a řada varování. Velké obavy dál vyvolává velká opatrnost finančních institucí při poskytování úvěrů, jako důsledek potíží na americkém trhu nemovitostí, které se přelily do finančních problémů, a to nejen v USA. 

Ke zlepšení situace na finančních trzích přispěla americká centrální banka Fed výrazným snížením úrokových sazeb a spolu s dalšími centrálními bankami finančními injekcemi bankám a dalším finančním institucím.

Viceprezident Fed Donald Kohn ovšem minulý týden banky požádal, aby se staly finančně nezávislé na „pohotovostních opatřeních“, jimiž jim americká centrální banka pomohla.

Dozor přitvrdí

Jako každá krize, i tato finanční bude drahá. Jak uvedl britský list Financial Times, instituce dohlížející na finanční trh totiž připravují plány, jejichž cílem je výrazně zdražit investičním bankám některé produkty, například cenné papíry vázané na hypotéky, a omezit tak objem těchto aktiv, které mají ve svých portfoliích.

Chtějí tak preventivně zabránit dalším rozsáhlým ztrátám bank, jakou měla například švýcarská UBS. Jak se to odrazí ve výsledcích a následně cenách akcií finančních institucí lze zatím těžko kvantifikovat.

Konkurenční boj ovšem banky nutí nezklamat investory a dál jim nabízet produkty se zajímavým zhodnocením. Pokud přijdou na něco nového, co v sobě ale skrývá podobné čertovo kopýtko, jako tomu bylo v případě zmíněných cenných papírů, dokáží dozorové orgány včas reagovat a zabránit případným dalším potížím?

Levnější Evropa?
Agentura Bloomberg koncem minulého týdne uvedla, že jsou evropské akcie proti americkými nejlevnější za nejméně posledních šest let. 

Poměr ceny akcií k zisku na akcii (P/E) se u společností, které tvoří evropský akciový index Dow Jones Stoxx 600, pohyboval kolem 12,7, což je o 45 % níže než P/E 23 u amerického indexu S&P 500, uvedl rovněž Bloomberg. Pro srovnání P/E čtrnácti společností z hlavního trhu pražské burzy činilo koncem května podle burzovních dat 17,76.

Pozornost českých investorů vyvolala hlavně informace, podle které prý chce znovu vstoupit na pražskou burzu kopřivnická Tatra. Nakolik ovlivnil její rozhodnutí úspěšný start majitele OKD New World Resources, která dala tak trochu zapomenout na nepříliš vydařené IPO firem AAA Auto a VGP? 

Po zajímavém strojírenském titulu či titulech může být velká poptávka, podobně jako v případě NWR (OKD), jež byla zařazena po několika letech jako jediná do oboru těžba, zpracování nerostů a rud.

Na pražské burze totiž podobná příležitost chybí a představuje proto zajímavou příležitost, jak zpestřit portfolio fondů, což by mohlo přispět k růstu ceny titulu a přilákat na burzu i další následníky Tatry v době, kdy se strojírenství poměrně daří.

Pro zajímavost uveďme, že z někdejších devatenácti oborových indexů na pražské burze není zatím ve svém oboru zastoupen žádný zemědělský, stavební, hutní či strojírenský podnik, ale ani žádná firma zabývající se výrobou elektrotechnických zařízení či elektroniky. Na burze také chybí investiční fondy, stejně jako firma působící v oboru bižutérie a skla. I v těchto odvětvích či oborech lze jistě najít zajímavé typy na společnosti, které by mohly vstoupit na burzu.

Na druhé straně nelze, s ohledem na řadu přetrvávajících nejistot na finančních či akciových trzích, podléhat přílišnému optimismu. Na to dál sázejí správci fondů, kteří investorům nabízejí stále nové zajištěné fondy.

Čtyři novinky nabízí investiční společnost ČSOB, podobný charakter má i garantovaný dluhopis Conseq Zajištěný Twin Win s dobou splatnosti pět let. Sofistikovaní investoři jistě hledají jiné příležitosti, ti opatrnější či méně zkušení ovšem mají přece jen jiné priority, čehož dokáže řada správců, nabízejících zmíněné fondy, marketingově využít.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo