Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Moderní finanční svět

Juraj Šabatka
Juraj Šabatka
6. 6. 2008

Světová ekonomika a její velmi rychlý růst v uplynulých desetiletích šli ruku v ruce s rychlým rozvojem finančních trhů, nezbytné součásti každého ekonomického systému. Nedávná hypoteční krize a následná kreditní však ukázala, že se nic nezměnilo na faktu, že veškerá finanční činnost (finanční aktiva) se musí zakládat na činnosti hmotné (skutečná aktiva).

Moderní finanční svět
Dávno jsou pryč časy, kdy se na komoditních burzách obchodovalo hlavně pro obstarání dané komodity nebo její prodej. Žijeme ve světě finančních derivátů, finančních nástrojů odvozených ze základních tříd aktiv – akcií, dluhopisů, nemovitostí a komodit.

Deriváty vznikly pro lepší a efektivnější fungování ekonomiky, pomáhají například při zajištění ceny sklizně zemědělcům nebo při zajištění proti pohybu měnových kurzů. Ale způsobily a způsobují také jisté odtržení od reality.

Jen málo burziánů ví, jak vypadá vepřový bok, se kterým čile obchodují. Ještě méně si jich uvědomuje, že spekulativně nafouknutá cena rýže způsobí katastrofální nedostatek potravin kdesi v Asii. Na trzích je spíše než zájem o skutečný předmět transakcí patrná síla emocí jejich účastníků, z nichž nejsilnější je touha po zisku.

Od roku 2003 akciové trhy nepřetržitě rostly. Investoři si zvykli na vysoké výnosy s nižší volatilitou a nižším rizikem a nebáli se převažovat dynamickou složku portfolií. Trh si zkrátka žádal výnosné instrumenty, nové instrumenty. Tomuto účelu výborně posloužily tzv. CDO, cenné papíry obsahující hypoteční dluhy všeho druhu, zejména však ty ze segmentu sub-prime v USA.

Během let 2005 a 2006 vrcholil boom obchodování s nimi a také s deriváty z nich složenými. Šlo o velmi složité investiční konstrukce, které si v řadách investorů našly velkou oblibu, paradoxně ne kvůli skutečnému poměru riziko-výnos, ale právě kvůli své sofistikovanosti. CDO byly ztělesněním postoje „co je složité, je dobré a bude vydělávat“.

Řada účastníků finančních trhů se řídí v určitých obdobích emocemi, jež dokážou zkreslit skutečný charakter daného cenného papíru. Velmi důležitou roli hraje také psychologie davu. Dokud „stádo“ věří a běží konzistentně jedním směrem, jsou všichni v bezpečí. Avšak v momentě, kdy se objeví zpochybňující hlasy, úprk a změna směru je ještě rychlejší – a o to škodlivější.

Dokud všichni věřili, že CDO jsou skvělá investice, zajištěná hodnotnými nemovitostmi, vše bylo v pořádku a všichni vydělávali. Iluze se ale rychle rozplynula a následovaly zběsilé výprodeje CDO. Pár šťastlivců stihlo prodat včas, potom už byly CDO absolutně bezcenné.

Moderní finanční svět se pohybuje vpřed mílovými kroky, světová ekonomika však roste pětiprocentním ročním tempem. Pokud nechceme problémy v reálné ekonomice, nedělejme si je na finančním trhu. Americká hypoteční krize se všemi jejími důsledky nám budiž varováním.

Autor je finanční poradce ve společnosti Partners. Foto: Profimedia.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Juraj Šabatka

Juraj Šabatka

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo