Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Cyrrus otevírá dveře do Varšavy

František Mašek
František Mašek
23. 6. 2008

Photon Energy míří na varšavskou burzu. Na její trh NewConnect mohou přibýt i další malé a střední české firmy. Členové pražské burzy nemají o vytvoření podobného trhu v ČR zájem, říká její šéf Petr Koblic.

Cyrrus otevírá dveře do Varšavy
Měřeno počtem firem, které na ni nově vstoupily, patří varšavská burza k nejúspěšnějším. V případě jejího hlavního trhu to loni bylo osm desítek společností. Na trh NewConnect, jenž je určen pro dynamické perspektivní společnosti, včetně velmi malých, vstoupilo od jeho vzniku v srpnu 2007 dalších padesát firem.

Brněnský obchodník s cennými papíry Cyrrus na něj hodlá brzy uvést firmu Photon Energy a do konce roku ještě nejméně jednu další společnost.

„Naše aktivity nesměřují proti pražské burze. Jsme členy obou trhů. Chceme využít potenciál, který nabízejí,“ řekl Finmagu Jan Michelfeit z pražské pobočky Cyrrus, jenž má tuto záležitost na starosti.

Zájem společnosti o polský kapitálový trh vychází z velkého množství obchodovaných akcií, vysoké likvidity a aktivit varšavské burzy. Cyrrus se proto stal jejím partnerem na trhu NewConnect a snaží se pro ni vyhledávat české firmy, které mohou mít o tento trh zájem.

Které další společnosti chce Cyrrus uvést na New Connect, Michelfeit neprozradil. Předpokládá ale, že letos to bude ještě minimálně jeden emitent. Firma navíc registruje vážný zájem ze strany několika dalších společností.

Malé, ale naše

NewConnect se zaměřuje hlavně na menší a střední podniky, které chtějí vstupem na trh získat desítky či stovky milionů korun. Mohou to být zavedené firmy i začínající společnosti. V úvahu připadá prodej části jejich majetku, navýšení kapitálu nebo kombinace obou metod.

Výhodou je, že se Varšavská burza snaží podmínky pro vstup na NewConnect co nejvíce zjednodušit a zrychlit, a zároveň zajišťuje transparentní a férové obchody.

Firmy mohou vstoupit na tento trh prostřednictvím primární emise akcií, ale i jejich prodejem předem vybranému zájemci (private placement). Tento postup je časově méně náročný – může být realizován během 3–4 měsíců. Místo prospektu vypracovává společnost jen informační memorandum.

Po úpisu jsou akcie firmy uvedeny na trh, kde si je může koupit kdokoliv. Veřejná nabídka akcií (IPO) je naproti tomu časově i administrativně více náročná, při jejich úpisu lze přitom oslovit neomezené množství investorů. Většina firem, které se obchodují na NewConnectu, zvolila úpis formou private placement.

Ve Varšavě se zatím podle Michelfeita z českých či quasičeských firem v podstatě obchoduje jen s akciemi ČEZ, Pegasu a New World Resources. Jiné společnosti, například Kofola či Asseco, volily spíše nepřímou cestu. V případě Kofoly se obchoduje s akciemi společnosti HOP, s níž se Kofola spojila. U Asseca se obchodují akcie Asseco Poland a nikoliv české části této skupiny.

„I u těchto společností je vidět chuť být přítomen na polském trhu, byť je někdy objem obchodů u akcií českých společností, kotovaných v Polsku, mnohem nižší než na pražské burze. Je ale také třeba zmínit, že žádná česká společnost dosud nešla přímo na polský trh aniž by byla kotována i na Burze cenných papírů Praha,“ uvedl dále Michelfeit.

Pokud by se pražská burza rozhodla vytvořit podobný trh jako polský NewConnect, Cyrrus by o ně měl podle Michelfeita určitě zájem. Domnívá se, že žádné významné překážky v nastartování podobného trhu neexistují. Formálně ostatně Burza cenných papírů Praha takový trh skutečně má.

Mezi Prahou a Varšavou však existují určité rozdíly. Pro Cyrrus byla při rozhodování, jak postupovat, podstatná i polská „aura vítězství“ a fakt, že NewConnect již má za sebou určitou dobu „záběhu“. Je to i zajímavý trh z hlediska emisí, na něž ještě nemusí být český trh připraven.

Konkurence se nebojíme
Šéf pražské burzy Petr Koblic připomíná, že NewConnect je primárně zaměřen na velmi malé emise akcií, které by na standardní trh „nedosáhly“. Jeho existenci umožňují specifické podmínky v nastavení polského kapitálového trhu. Polské penzijní fondy musí mít totiž  významnou část aktiv v místní měně, takže jsou pro ně zajímavé i primární emise, případně private placement akcií i u velmi malých firem.

„Co se obav o možný odliv emisí z Prahy do Varšavy týče, tak opravdu strach nemám. Zkušenosti z posledních primárních emisí akcií ukázaly, že poptávka investorů po emisích, které vyvíjejí hlavní obchodní aktivitu u nás, je násobně větší v ČR než v Polsku. Pokud se podíváme na následnou likviditu, také jednoznačně hovoří pro pražskou burzu. Uvedení akcií na trh pouze v Polsku tedy nemá ztěchto důvodů pro české firmy absolutně žádnou logiku,“ dodává Koblic.

Pražská burza je podle jeho slov na spuštění podobného trhu jako NewConnect již řadu let připravena. Momentálně ale podle Koblice chybí poptávka ze strany většiny obchodníků, bez jejichž podpory není bohužel možné trh pro malé firmy úspěšně rozjet. Manažeři emisí se bojí, že by pokus o umístění takovýchto firem na burze nebyl úspěšný, obchodníci zase nízké nebo nulové likvidity.

„Likvidita NewConnect rozhodně nepatří mezi jeho silné stránky. Vytvářet trh pro emise, se kterými se neobchoduje, nemá aktuálně opravdu smysl. V tomto směru se neobávám ani možné onkurence RM-Systému,“ řekl rovněž Koblic.

Realita či podcenění situace?
Pražská burza nemá příliš dobré zkušenosti s úpisem akcií dvou menších firem – AAA Auto, respektive VGP, jež by přitom loni patřily na Varšavské burze k těm větším.či velkým. Řada pokusů vytvořit podobný trh pro progresivní firmy skončila ostatně neúspěchem. Své záměry musela revidovat frankfurtská Deutsche Boerse, neuspěla ani snaha vytvořit NASDAQ Europe, Nouveau Marché aj.

Od záměru založit Nový trh pro malé a středně velké progresivní firmy ustoupila před řadou let koneckonců i pražská burza. Ke krachu těchto plánů významně přispěl někdejší dlouhodobý propad akciových trhů, který začal v roce 2000. Roli však mohly hrát i jiné faktory.

Úspěch a zajímavé výnosy titulů obchodovaných na alternativním trhu AIM londýnské burzy jsou tak zatím spíše výjimkou než pravidlem. Přesto zřejmě bude o NewConnect zájem, zejména z řad emitentů, které může lákat prodej akcií vybranému okruhu investorů.

Pro ostatní investory, včetně drobných a zahraničních, bude zřejmě vzhledem k této strategii a hladu polských penzijních fondů po zajímavých titulech, šance na nákup akcií progresivních firem a případné zajímavé zhodnocení této investice silně omezena.

Na rozdíl od pražské burzy nabízí ta varšavská řadu dalších zajímavých příležitostí, zejména spojených s chystanou privatizací vybraných polských firem. Zatímco ČR navzdory předvolebním slibům ODS k privatizaci kapitálový trh využít nehodlá (viz příklad Letiště Praha), v Polsku je šance, že bude možné při primární emisi koupit například akcie Polske Grupy Energetyczne, Banky Gospodarki Žyvnosciowej, dalších finančních institucí, nebo třeba telekomunikační společnosti TPSA, daleko větší.

Možnost investovat do polských titulů nabízí v ČR řada společností. V případě předpokládaných primárních emisí akcií prodávaných státních firem či jejich podílů  samozřejmě závisí na tom, kdo je bude zprostředkovávat. To limituje možnost českých investorů nakoupit tyto tituly.

V obou případech může jít o zajímavé investiční příležitosti. „Technicky je ale přístup na polský trh složitější. To byl také jeden z důvodů, proč jsme se stali členem varšavské burzy. Nabízíme tak obchody v Polsku za stejnou cenu jako například v Maďarsku nebo Německu v rámci systému SuperSPAD, kde doporučujeme našim klientům investovat od statisícových částek,“ říká Michelfeit.

Polský trh je pro české investory zajímavý a umožňuje investovat i do sektorů a akcií, které na českém trhu nejsou. I Polsko přitom samozřejmě ovlivňuje negativní vývoj na akciových trzích od začátku roku. NewConnect pochopitelně koreluje s hlavním indexem polské burzy. Michelfeit připouští, že objem obchodů s tituly v NewConnect odpovídá velikosti emise v desítkách či stovkách milionů korun.

Pro české investory jsou tedy reálně dostupné spíše akcie z klasického trhu varšavské burzy. Navzdory řadě výhrad nicméně zůstává minimálně z psychologického hlediska otázkou, zda by i v Praze neměl vzniknout podobný trh jako je NewConnect.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo