Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Drobní akcionáři, plačte

František Mašek
František Mašek
26. 6. 2008

Zjistit cokoliv o Zbrojovce Brno, jež je v konkurzu, je krajně obtížné. Chystaná přeměna jejích akcií z dematerializovaných na listinné přitom vyvolává řadu otázek, stejně jako nabídka na jejich odkup od firmy se základním kapitálem 200 tisíc korun.

Drobní akcionáři, plačte
Vyměnit, či nevyměnit? A prodat, nebo si je ponechat? A pokud prodat, jaká je vlastně jejich reálná cena? Podobné otázky si nejspíš kladou mnozí akcionáři Zbrojovky Brno v souvislosti s chystanou změnou akcií z dematerializované podoby na listinnou.

Jejich rozpaky umocňuje fakt, že někteří obdrželi nabídku na jejich odkup od unhošťské společnosti s ručením omezeným JG Business Assistance (její základní kapitál činí podle obchodního rejstříku 200 tisíc Kč) za patnáct korun.

Na první pohled je to málo. Ví však někdo, jak na tom Zbrojovka vlastně je? Skoro detektivní pátrání přineslo zatím jedinou jistotu: firma, která je od roku 2003 v konkurzu a jejíž někteří konkurzní správci skončili před soudem, působí dojmem tajemného hradu v Karpatech.

Mlčenliví vlastníci
Kdo brněnskou Zbrojovku, jejíž akcie byly před lety staženy z trhu a areál loni úspěšně prodán za 707 milionů Kč finanční skupině J&T, vůbec vlastní? Ještě nedávno bylo možné zkusit kontaktovat vedení firmy na serveru www.zbrojovka.com - byly zde uvedeny mailové adresy a dokonce i kontaktní telefon. Toto číslo ovšem nefunguje a na původním „zbrojováckém“ serveru najdete jen řadu informací o zbraních, převážně v angličtině. Kontakt veškerý žádný.

Z webových stránek Zbrojovky tak zmizely i dva důležité dopisy. V prvním z nich upozornil konkurzní správce Martin Kopčil akcionáře firmy, že se zmiňovanou přeměnou akcií na listinné nemá nic společného a mají se proto obrátit na majitele společnosti. Další dopis obsahoval informaci firmy Cyrrus o podrobnostech této přeměny akcií a o nabídce odkupu od společnosti JG Business Assistance.

Delší pátrání po vedení firmy přineslo úspěch, ale jen dílčí. Předseda představenstva brněnské Zbrojovky Petr Hoskovec Finmag odkázal na právního zástupce Jana Rotrekla, který přes řadu písemných i telefonických urgencí na dotazy, zaslané podle dohody mailem, neodpověděl. Po týdnu se odvolával na rekonstrukci kanceláře a s tím spojené technické problémy.

Patří Zbrojovka dvacetimilionové s.r.o.?

Vlastník Zbrojovky Brno tedy zatím zůstává neznámý. Podle dat agentury ČEKIA držela 10 % akcií tohoto výrobce zbraní společnost Czech Property Investments, jiný údaj téhož zdroje ovšem uvádí jako stoprocentního majitele společnost s ručením omezeným Bretton. Zda tento fakt odpovídá realitě, bohužel nebylo možné ověřit. Některé fámy hovoří o vlastnictví skupiny J&T.

V případě firmy Bretton ovšem zjistíme velmi zajímavou věc. Kolik dalších společností s ručením omezeným má v ČR, podobně jako tato firma, základní kapitál dvacet milionů korun?

Rouškou tajemství zatím zůstává zahalena i další otázka: proč hodlá firma změnit akcie na listinné, když je v konkurzu? Vždyť podobný krok ji stojí peníze, které určitě potřebuje. Podivně působí i odkup akcií, který akcionářům nabídla za 15 Kč unhošťská firma JG Business Assistance (JGBA), s.r.o., která nemá podle Hoskovce na firmu žádnou vazbu. Je navíc tak bohatá, aby tento odkup uhradila, nebo ho financuje někdo jiný?

Z dopisu od firmy Cyrrus, která organizuje výměny akcií za listinné, se přitom akcionáři dozvědí, že si je mohou do 19. srpna, nebo v případné dodatečné lhůtě pro jejich převzetí, vyměnit v sídle této společnosti. Akcie Zbrojovky, které v této době nikdo nepřevezme, budou prodány v dražbě.

Akcionář by tedy musel kvůli této výměně do Brna. Ti pražští se mohou pokusit dohodnout výměnu v pobočce Cyrrusu v české metropoli. Převzetím akcií je také možné někoho pověřit, třeba i obchodníka s cennými papíry. Nic není ovšem zadarmo a je si proto třeba položit otázku, zda se podobný krok vyplatí.

ČNB akcionářům nepomůže
Názory na cenu akcií Zbrojovky se pochopitelně liší. Zmíněných patnáct korun, nabízených od JGBA, je přitom, jen tak mimochodem, poslední cenou, za kterou se obchodovaly na pražské burze.

Drobným akcionářům Zbrojovky, kteří je nejspíš v řadě případů získali ještě v kuponové privatizaci, nepomůže ani regulátor finančního trhu ČNB. Akcie společnosti byly totiž před lety staženy z trhu a centrální banka tak na jejich odkupy (nabídky převzetí) nedohlíží, což je v zemi, kde proběhla kuponová privatizace, skutečně unikátní situace.

Do Brna je pro leckoho daleko, transakce navíc stojí peníze a názory na to, kolik reálně stojí akcie Zbrojovky, se liší. Část akcionářů proto nejspíš přistoupí na nabízený odkup, jiní nad záležitostí mávnou rukou.

Server www.kurzy.cz sice zprostředkovává nákup i prodej akcií vyřazených z trhu, v rozsáhlé diskusi na téma, kolik stojí akcie Zbrojovky, se ovšem objevily různé názory. Od těch, kteří tvrdí, že mají prakticky nulovou hodnotu až po repliku, proč by je pak někdo chtěl koupit za patnáct korun.

Vedle nich se objevily spekulace spojené s prodejem majetku firmy a cenou akcie v řádu několika set korun. Za tuto cenu ovšem na serveru jejich odkup nikdo nenabídl.
Budou reagovat na tyto otázky serveru Finmag i spekulace akcionářů majitelé Zbrojovky Brno v konkurzu alespoň dodatečně?

Smutné je, že zdaleka zřejmě nejde o jediný případ, kdy jsou vlastně akcionáři z kuponové privatizace, kteří zapomněli na své akcie, díky platné legislativě de facto bezmocní. A nepomůže jim bohužel ani nový zákon o nabídkách převzetí, který se zabývá pouze odkupy akcií společností zařazených na registrovaném trhu. Nebo existuje nějaká cesta, jak drobným investorům v podobné situaci pomoci?

Státu, který kdysi organizoval kuponovou privatizaci, by přece rozhodně nemělo být jedno, pokud bude stále znovu platit okřídlené heslo Drobní akcionáři, plačte. Zdá se ale, že je lepší dál dělat mrtvého brouka a tvářit se, že je vše v případě drobných akcionářů v pořádku. Stejně jako se divit, proč je v České republice zájem o kapitálový trh stále mnohem menší než v sousedním Polsku.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo