Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Porostou ještě ceny komodit?

František Mašek
František Mašek
3. 7. 2008

Marc Faber a Jim Rogers doporučují investovat do komodit. Faber ovšem zároveň varuje, že jejich ceny mohou jít během nejbližších šesti měsíců až roku dolů.

Porostou ještě ceny komodit?
Začnou po velmi nepříznivých prvních šesti měsících akcie ve druhé polovině letošního roku opět růst? Zatím to tak nevypadá. Známý švýcarský finanční analytik a manažer Marc Faber v současnosti pokládá za nejlepší investici komodity, japonské akcie a asijské reality. Zbytek světa bude, jak upozorňuje Faber, jehož slova citovala agentura Bloomberg, zasažen rostoucí inflací, která výrazně srazí velkou část zisků.

Faber, který v minulosti doporučoval investovat do zlata, se domnívá, že poptávka po komoditách a ropě hned tak neodezní. Zároveň ovšem varoval před tím, že během nejbližších 6-12 měsíců mohou jít jejich ceny dolů. Soudí také, že inflace pomůže cenám japonských akcií. Ceny nemovitostí v Asii zase podpoří snazší přístup tamějších obyvatel k hypotékám.

Bude mít pravdu jako v minulosti? Loni v červenci varoval před možnou korekcí všech trhů a doporučoval proto prodat veškerá aktiva. Proslavil se také tím, že předpověděl asijskou krizi nebo cenovou bublinu technologických akcií.

Podobný názor jako Faber prezentoval další investiční guru Jim Rogers. Jak uvedla agentura Bloomberg, doporučuje vyhnout se za každou cenu investicím do dolaru, který může dál oslabovat. Za letošní nejlepší investici označuje komodity a suroviny.

Barel ropy za 170 dolarů?

Aktuální vývoj na trhu ropy dává na první pohled jejich předpovědím za pravdu. Cena barelu černého zlata v New Yorku dosáhla v pondělí kvůli oslabení dolaru a obavám z přerušení jeho dodávek rekordních 143,67 dolaru. Prezident Organizace zemí vyvážejících ropu a alžírský ministr energetiky Chakil Khelil v závěru minulého týdne uvedl, že pokles hodnoty americké měny a tlak na Írán, aby ukončil obohacování uranu, může do konce roku zvednout cenu barelu této suroviny na 170 dolarů.

Analytik Donald-Peter Stoeferle z Erste Bank zase sází, a není zdaleka jediný, na další růst cen zlata. Vychází z toho, že roční poptávka po zlatě činí přibližně 3600 tun, zatímco v dolech se ho ročně vytěží jen 2450 tun, což je nejméně od roku 1996. Tento deficit kompenzují prodeje zlata některými centrálními bankami a také jeho recyklace.

Stoeferle soudí, že letos by se mohla mírně snížit poptávka po špercích a po zlatu využívaném v průmyslu. Centrální banky v Rusku, v Číně a v arabském regionu budou podle něj stále intenzivněji usilovat o snížení závislosti na dolaru, což může přispět k dalšímu růstu ceny tohoto drahého kovu, a to i v případě, pokud by (petro)dolar tvořil v souvislosti se zlatem jen malé procento investic. Mělo by tedy být znovu dražší.

Stoeferle očekává, že cena zlata letos opět výrazně překročí magickou hranici tisíce dolarů za troyskou unci. Od třetího a čtvrtého čtvrtletí by měly podpořit jeho cenu také sezónní faktory. Prvním milníkem je překročení hranice 1200 dolarů, z dlouhodobého pohledu dokonce Stoeferle nevylučuje překonání historického maxima (očištěno i inflaci) 2300 dolarů.

Nejlepší pololetí za 35 let, ale…

Bloomberg upozorňuje, že komodity zaznamenaly nejlepší první pololetí za 35 let, dalších šest měsíců tomu ale může být jinak, protože rekordní ceny ropy, mědi a tuctu dalších surovin mohou vést ke snížení jejich spotřeby a zvednout nabídku těchto komodit. Index Reuters/Jefferies CRB letos posílil o 29 %, nejvíce od roku 1973 a více než činil jeho výnos ve druhé polovině roku za posledních 50 let.

Vysoká cena ovšem snižuje poptávku po benzínu v USA a prodej zlata v Indii. Vzrůst by měla také produkce pšenice v USA a oceli v Číně.

Sílí proto varovné hlasy, že dosavadní růst cen komodit nemusí pokračovat. Čistý příliv evropských indexových produktů spojených s komoditami klesl ve druhém pololetí o 58 % na 800 mil. dolarů, upozorňuje Barclays Capital, dceřiná společnost Barclays Bank. Investování do surovin může také omezit silnější regulace. Sněmovna reprezentantů totiž 26. června schválila opatření, aby komise dohlížející na termínové obchody s komoditami mohla přispět k omezení přílišné spekulace v energetice.

Investoři také mohou opustit komodity jako alternativu k dolarovým aktivům. Americká měna ukončí podle předpovědí zkompilovaných Bloombergem dvouleté období poklesu a ve druhé polovině roku by měla posílit o 4,7 %.

Čeká tedy komoditní trhy korekce, jak ostatně naznačil i Faber? Pro vývoj globální ekonomiky a akciové trhy by to rozhodně nebyla špatná zpráva. Z dlouhodobějšího pohledu nicméně stále mnozí experti předpokládají, že řada komoditních trhů dosud neřekla poslední slovo.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo