Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fondy příjemně překvapily

František Mašek
František Mašek
5. 8. 2008

Přestože akciové trhy ve druhém čtvrtletí výrazně ztrácely, objem majetku ve fondech, které spravují členové Asociace pro kapitálový trh, se prakticky nezměnil.

Fondy příjemně překvapily
Akciové trhy vykazují od ledna dvouciferné ztráty, některé dokonce ztratily dvacet a víc procent. Několikrát se zdálo, že se může negativní vývoj na trzích pozvolna otočit. Tyto spekulace se ovšem zatím ukázaly jako předčasné.

Za těchto okolností představují čtvrtletní výsledky fondů i celkový objem majetku, které spravují klientům členové Asociace pro kapitálový trh (AKAT), příjemné překvapení. Na rozdíl od prvního čtvrtletí, kdy aktiva fondů klesla o téměř 19 miliard korun, přišly totiž od dubna do června jen o 255 mil. Kč, tedy 0,09 % majetku. Hodnota aktiv, která celkově členové AKAT spravují klientům, dokonce stoupla o necelé procento na 720,3 mld. Kč.

Zelená pro akcie?

Zatímco dluhopisové a smíšené fondy utrpěly další ztráty, výrazně stoupl zájem o nemovitostní fondy, jejichž aktiva vzrostla o 14 %, ovšem z nízkého základu. Nijak překvapivě si přes silnou konkurenci spořicích účtů polepšily fondy peněžního trhu a zajištěné fondy. Zájem byl i o fondy investující do akcií.

Data AKAT za druhé čtvrtletí nelze přeceňovat. Nikdo samozřejmě neví, zda již akcie dosáhly dna. Minimálně část investorů nicméně nejspíš soudí, že již příliš dolů jít nemusí. Věří, že je vhodné investovat, když jsou jejich ceny dosti nízko a preferují akciové fondy.

Malý zájem o zajištěné fondy
Překvapivý je menší zájem o zajištěné fondy, kterým nejistý vývoj trhů logicky nahrává. Pochopila část investorů, že jejich koupí defakto odsouvá problém kam investovat v nejisté době? Nebo hrají u těch sofistikovanějších větší roli investiční certifikáty, které jim zpravidla nabízí víc než zajištěné fondy? Odpověď je obtížná - mj. proto, že statistiky o obchodech s certifikáty v ČR neexistují.

Mnohý z domácích investorů se už v uplynulých letech mohl přesvědčit, že trpělivost přináší růže. Jinými slovy, že akcie nakonec pokles vyrovnají a jsou tedy skutečně dlouhodobě výnosné.

Filosofie typu to chce klid a nohy v teple, působí samozřejmě při pohledu na stále nervózní akciové trhy jako rada z rodu císařských. Pokud jste se ale akcií před pádem trhů pro jistotu nezbavili, nic lepšího než investovat dlouhodobě, pravidelně a podle zvolené strategie už asi nevymyslíte. Lze sice sázet na alternativní investice. I takové zlato může ovšem kvůli občasným cenovým výkyvům přinést zklamání.

Psáno pro rubriku vedenou redakcí Finmag v deníku E15.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo