Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

S trendem, nebo proti němu?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
27. 8. 2008

V časech boomu akciových a korekce komoditních trhů se naskýtá otázka, zda se vyplatí nakupovat akcie či komodity v dnešní době relativně levně, nebo si raději počkat na první trendy vzestupu těchto trhů.

S trendem, nebo proti němu?
Obě strategie jsou bezpochyby zajímavé, a tak se nyní podívejme pod lupou na jejich pro a proti. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu investování, najde se oblast, na níž se obě dvě strany shodnou.

Rozhodně nedůvěřujte velkým bankám při stanovování cílové ceny, snažte se najít strategii, která bude založena na reálných argumentech a kombinaci fundamentální a technické analýzy. Neustále se vzdělávejte, a dříve než investujete, několikrát si to vyzkoušejte nanečisto, na tzv. demo účtech.


Obchod s trendy


Jednou ze známých osobností, která vehementně obhajuje obchodování s trendem, je i Mark Shipman, autor knížky „Komodity – jak investovat a vydělat“. Své argumenty staví na tom, že propad lze jen obtížně předpovídat, na rozdíl od trendu, který má určité trvání.

Většina investorů navíc při poklesu nedokáže uhlídat své emoce a podobně jako hráči v kasinu jen doufají, že se situace obrátí k lepšímu a všechny peníze zase vyhrají zpět. Pokud tedy nakupujete akcie nebo komodity v poklesu, určitě si stanovte hranici, na kterou by byl pád ještě akceptovatelný, nejlépe pomocí stop/lossů.


Nákup levně


Na druhou stranu najdeme v dnešní době ještě více lidí, kteří obhajují nákup levných akcií s vidinou rychlého růstu. Jedním z prvních zastánců a propagátorů této strategie byl i Benjamin Graham, který napsal knihu „Inteligentní investor“.

Publikace rozepsaná již v 70. letech se stala znovu aktuální po internetovém boomu, kdy řada investorů přišla téměř o všechny své prostředky. Koneckonců i Pavel Kohout, který viděl v internetových akciích záruku stability a růstu, jak o tom píše ve své knize „Investiční strategie pro třetí tisíciletí“, musel dát za pravdu Grahamovi.

Dalším ze zdejších „investičních celebrit“, kteří čerpají z Grahama, je Daniel Gladiš, jenž vešel do povědomí svou knihou „Naučte se investovat“. Popisuje v ní, jak hledat levnou a nadějnou akcii.

Gladiš svou strategii vysvětluje na tzv. „bezpečnostním polštáři“ – porovnává tedy u akcie několik ukazatelů, např. nízké P/E, hospodářské výsledky a vyhlídky daného oboru. 

Pokud má akcie všechny tyto parametry vhodně nastavené a je levná, při poklesu akciových trhů a nízkém P/E by měla klesat minimálně a během několika následujících let by mohla investorovi přinést slušné zhodnocení.

Situace dnes


V dnešní době je velice těžké odhadnout, kdy znovu dojde k oživení akciových trhů, jelikož k hospodářským problémům v USA se přidaly i potíže v eurozóně, která se postupně dostává do recese. Podnikům tak klesá ziskovost – a to pro akcionáře není dobrá zpráva.

Akciové trhy reagují na recese většinou až příliš citlivě, protože spousta investorů (či spíše spekulantů) se v panickém strachu svých akcií zbavuje. V těchto dobách přesouvají prostředky právě do komodit, které právě nyní zažívají raketový nárůst. S cenou komodit se však přestřelilo a od června probíhá rozsáhlá korekce, která se vyznačuje pomalým posilováním dolaru a pádem cen ropy a zlata.

Korekce však už pomalu doznívá (toho si lze pro názornost všimnout třeba u stříbra) a je velice pravděpodobné, že komodity budou atakovat nová maxima. Pokud se tedy chcete vyhnout recesi a vysoké inflaci, tak určitě komodity neopomínejte. Strategie, kterou zvolíte při investování, bude pak už jen vaší volbou. 

Autor je student ekonomie. Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo