Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na knock outy

František Mašek
František Mašek
17. 9. 2008

Investiční certifikáty mohou být dobrý sluha i špatný pán. Investoři, hlavně ti nezkušení, by měli přesně vědět, co si kupují, aby pak, hlavně u tzv. certifikátů na páku, nesplakali nad výdělkem.

Pozor na knock outy

Pokles akciových trhů připravil mnoha investorům trauma. Ztráty řady akcií na pražské burze navíc přispěly k tomu, že se minulý týden přestalo obchodovat se šesti investičními certifikáty turbo long, jejichž podkladová aktiva tvořily akcie firem 02 a ČEZ a ve dvou případech akciový index PX.

Pokles cen komodit vedl ovšem také k tomu, že byly po dosažení tzv. knock out ceny vyřazeny z obchodů i další investiční certifikáty, jejichž hodnota je odvozena z cen ropy typu Brent a koše kovů, který tvořilo stříbro, zlato, platina a palladium.

Je risk zisk?

V případě knock outu jsou tyto certifikáty odkupovány za zůstatkovou hodnotu, která je nižší než nákupní. Na první pohled se tedy podobná investice nevyplatila. Jak ale řekl Finmagu Richard Skácel z pražské pobočky Raiffeisenbank Centrobank AG, byly tyto cenné papíry připraveny na základě přání investorů a ti je využívají hlavně k tzv. intradenním obchodům, během nichž může cena těchto certifikátů výrazně růst či kolísat. Někteří investoři proto díky tomu dosáhli zajímavého zisku. Připomíná, že díky tzv. páce (viz dále) jde o rizikovou investici. K dlouhodobému držení ji proto nedoporučuje.

Raiffeisenbank nyní na základě přání investorů připravuje další turbo certitifikáty long, opět v českých korunách. Vedle nich uvedla na pražskou burzu dva nové bonus certifikáty PX Bonus 125 CAP a PX Bonus 114 +. Nejde o pákové produkty, ale o jednoduché certifikáty, které garantují výnos i v případě poklesu indexu PX.

Pokud by během dvou let ztratil PX méně než 30 % (aktuálně je to již jen kolem 20 %), bude činit investorův výnos 25 %. Při prolomení této hranice by hodnota certifikátu vycházela z aktuální výše indexu. Nikdo neví, jak se ještě budou krvácející akciové trhy vyvíjet. Snad se dosavadní prudké pády akcií zastaví a trhy naopak o něco posílí. Pak by mohlo jít o zajímavou investici pro konzervativnější investory.

Pro pořádek si připomeňme, že investiční certifikáty představují vlastně dlužní úpis, jímž se emitent zavazuje, že jej za určitých podmínek splatí. Nabízejí nepřeberné množství investic, od tzv. indexových, které kopírují vývoj vybraného indikátoru, přes bonusové, diskontní k již zmiňovaným turbo long. Jako podkladové aktivum těchto certifikátů může být zvoleno cokoliv – od akcií, přes komodity po vybraný index či jiné investiční nástroje.

Název turbo investorům naznačuje, že certifikát nenabízí investorům výnos, který kopíruje vývoj ceny tohoto aktiva, ale tzv. páku, jež v předem daném poměru jeho zisky zvyšuje, nebo naopak snižuje. Pojem long pak znamená, že koupě certifikátu představuje spekulaci na jeho růst, short naopak na pokles.

Cena certifikátu vychází z kurzu podkladového aktiva, minus tzv. strike (hodnota knock-outu, což je cena, při které je titul stažen z trhu.). Dosaženou částku je pak ještě třeba vynásobit poměrem odebraných certifikátů. Pokud by tedy například činila cena podkladového aktiva 100 eur či dolarů a strike (knock out) 90 eur a investor si koupil jeden certifikát turbo long, zaplatí za něj 10 eur.

Kdyby pak při obchodování cena zmíněného aktiva dosáhla 101 eur, vydělal by díky jejímu držení investor jedno euro, což je jedno procento. Hodnota certifikátu by se zvýšila rovněž o euro na 11 eur, což představuje zhodnocení o 10 %. Kdyby cena zmíněného aktiva stoupla na 110 eur, byl by tento rozdíl ještě vyšší. Zatímco držitel aktiva by vydělal 10 eur, tedy 10 %, hodnota původně desetieurového turbocertifikátu by stoupla rovněž o deset, tedy na dvacet eur, což představuje zisk ve výši sta procent. Pákový efekt ovšem působí i v opačném gardu, na což je třeba brát samozřejmě zřetel, jak se ostatně majitelé některých „turbo“ kvůli knock outu osobně přesvědčili.

Nejen long, ale i short

Turbo certifikáty jsou, jak již bylo řečeno, určeny hlavně pro investory, kteří spekulují na krátké výkyvy trhů. „Ráno je koupíte a večer prodáte,“ říká šéfredaktor Zertifikatejournalu Martin Svoboda. Jako dlouhodobější investici je, zejména při současném vývoji trhů, logicky příliš nedoporučuje. Jak se ukázalo, extrémní pokles trhů je totiž může snadno smést.

„Je ale tak velký rozdíl mezi knock outem turbocertifikátu a primární emisí akcií AAA Auto?“ ptá se rovněž Svoboda. Doba podle něj nicméně nahrává spíše jistějším investicím, jaké představují zmíněné bonus nebo diskontní certifikáty, které investor kupuje levněji než aktuálně stojí podkladové aktivum, na něž jsou vázány.

Při současném vývoji akciových trhů je samozřejmě možné spekulovat na jejich pokles. Svoboda v této souvislosti upozorňuje na podobně orientované certifikáty, jejichž konstrukce počítá s dalším snížením hodnoty německého akciového indexu DAX. Jedním dechem ale dodává, že jde spíše o sázku na krátkodobý trend. Akciové trhy totiž vykazují podle Svobody dlouhodobě tendenci k růstu.

Možnost nabízet v ČR podobné certifikáty, tedy takové, které jsou konstruovány spíše na pokles, zvažuje i Raiffeisenbank. Zájem o tyto produkty podle Skácela existuje, problém ale spočívá v tom, že v ČR je půjčování cenných papírů, které je s podobnými transakcemi spojeno, komplikované. „Je to nicméně možné v případě ČEZ, jehož akcií je na trhu poměrně dost,“ uvedl rovněž Skácel.

V době poklesu či kolísání akcií nebo dalších trhů, kdy hledá řada investorů alternativní investiční možnosti, obrátí nepochybně svou pozornost i k certifikátům. Jak již bylo řečeno, je si přitom třeba uvědomit, co vše nabízejí a jaká rizika jsou s podobnou investicí spojena. Zdaleka přitom nejde jen o turbocertifikáty.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo