Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejistá sezóna

František Mašek
František Mašek
14. 10. 2008

Akciové trhy většiny zemí na začátku týdne prudce rostou a po pátečních silných propadech, někdy i rekordních, umazávají velkou část ztrát. Opatření k překonání globální finanční krize, s nimiž přišli členové sedmi nejvyspělejších zemí, tedy skupiny G7, představitelé eurozóny, USA, Mezinárodního měnového fondu i dalších institucí a států, tak snad zabrala.

Nejistá sezóna

Situace na trzích však zůstává napjatá a řadu investorů dál straší obavy z recese v USA i v dalších zemích. Po divokém obchodování v průběhu letošního roku si málokdo troufne spekulovat, zda jde o trvalejší obrat k lepšímu. Dosavadní prudké výkyvy trhů totiž zatím svědčí o velké nervozitě investorů.

Jak uvedla agentura Bloomberg, minulý týden ztrácely i společnosti, které tvoří významný podíl ve firmě Berkshire Hathaway, vedené známým investorem Warrenem Buffettem. Firmy jako American Express, která letos zatím přišla o 25 %, nejsou nyní obchodovány na základě jejich fundamentálních údajů, ale strachu, upozorňuje Mohnish Pabrai, zakladatel fondu Irvine, jenž drží akcie Berkshire Hathaway.

„Psychologie či nervozita hrají v úvahách investorů skutečně velkou roli. V poslední době reagovali prakticky jen na negativní zprávy. Jednoho dne se trhy probudí a usoudí, že poklesů již bylo dost. Nikdo neví, kdy to bude,“ řekl Finmagu analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Těžko říci, zda již k tomu dochází.

Opět komodity a BRIC?

Kolísání a poklesy trhů přinášejí zajímavé investiční příležitosti, zejména při tzv. intradenních obchodech, ty ovšem nejsou pro každého. Známý investor Jim Rogers, který před několika lety správně předpověděl začátek růst cen komodit, dál věří podobným investicím.

Platí to hlavně o zemědělských plodinách, které se prý stanou v dalších letech zajímavou investiční příležitosti. Poptávka po nich sice mírně klesne, vzhledem k nižší nabídce ale zůstanou atraktivní. Podobně na tom mohou být i energetické komodity, ty zemědělské budou prý ale zajímavější.

Dlouhodobí investoři se mohou zamyslet i nad typy dalšího investičního guru – Marka Mobia, který řídí investiční společnost Templeton Asset Management. Po předchozím poklesu pokládá za zajímavé brazilské, čínské, ruské, jihoafrické a indické akcie.

Je samozřejmě možné sázet i na nízké ceny českých či dalších středoevropských akcií, letošní vývoj ale ukázal, jak mohou být nevyzpytatelné. Řada investorů tak bude patrně, alespoň dočasně, preferovat spíše jistotu.

To by mj. mohlo nahrávat konzervativním podílovým fondům. Potíže největšího českého fondu peněžního trhu Sporoinvestu, jehož roční výnos je díky investici do dluhopisů zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers záporný, ovšem vyvolaly vlnu obav, které umocnila situace v dalších fondech.

Kvůli nutnému přecenění hodnoty dluhopisů islandské banky Landsbanki v dvanáctiměsíčním horizontu ztrácí také fond IKS Peněžní trh Plus. Renomé dluhopisových fondů, jejichž výsledky nebyly nijak povzbudivé, zhoršily investice do dluhopisů Lehman Brothers, ale i ruských či dalších podnikových obligací. Po ztrátách části těchto fondů může být nyní podobná investice zajímavá. Tyto fondy ale většinou využívají konzervativnější investoři, kteří asi uvažují trochu jinak.

Stabilita není zadarmo

Souběžné ztráty akcií i dluhopisů neprospívají smíšeným fondům, které nemohou využít strategii, na níž jsou založeny – když se nedaří akciím, zvýší podíl dluhopisové složky v portfoliu, pokud akcie rostou, postupují opačně.

Výjimku představuje fond Perspektiva z finanční skupiny J&T. Jde o jediný smíšený korunový fond ve statistice Asociace pro kapitálový trh s kladným ročním výnosem – jeho dvanáctiměsíční zhodnocení, které činí 3,35 %, výrazně zaostává za více než šestiprocentní mírou inflace. Část konzervativních či vyděšených investorů může nicméně lákat stabilní výnos fondu. Zejména pokud půjde inflace podle očekávání dolů. Loni vydělal 3,15 %, o rok dříve 3,60 %.

Přispívá k tomu konzervativní strategie fondu, který podle správce Miloslava Zábojníka zajišťuje veškeré investice do akcií ročními fforwardy, garantuje tak jeho kladný výnos. Pokud se akciím skutečně daří, je pak ovšem výnos fondu bohužel omezený. Při jejich velkých ztrátách, jako třeba v současnosti, limituje ovšem zmíněná strategie ztrátu fondu.

Kromě akcií, jejichž významnou část tvoří slovenské tituly (13 % akcií připadá na Chemko Strážske), drží fond takřka třetinu majetku v hotovosti. “Do dluhopisů delší dobu neinvestujeme, protože nám zatím nepřipadaly zajímavé. Třeba se to ale v budoucnu změní,” řekl Finmagu Zábojník. Perspektiva se tak vyhnula možným ztrátám, které přinesla expozice v obligacích jiným fondům, včetně smíšených.

Kdo hledá relativní jistotu – stoprocentní nelze na trzích nikdy zaručit – má tedy k dispozici i tuto příležitost. Nabízí sice stabilní, nikoliv však atraktivní výnos. Investor by si tedy měl předem důkladně rozmyslet, zda, respektive kdy se mu podobná investice vyplatí.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo