Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zlato - stojí to za to?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
15. 10. 2008

I tuzemští prodejci investičního zlata hlásí obrovský vzestup poptávky a dokonce zavádějí pořadníky.

Zlato - stojí to za to?

Výhodnost takové investice ale nemusí být zrovna oslnivá. U malých slitků je přirážka i třetinová oproti aktuální ceně na komoditních trzích. Ale i čtvrtkilovou cihličku jeden pražský obchod prodává se skoro dvacetiprocentní přirážkou.

Nekupte to, když konkurence nabízí ingot o stejné ryzosti s marží v jednotkách procent. Podobně tristní jsou v některých případech i rozdíly mezi nákupní a výkupní cenou.

Bez ohledu na výši přirážky mají obchodníci se zlatem společný jiný podstatný neduh. Vyhledávání najde na českém internetu tři obchody, ani jeden z nich ale nepoužívá šifrování (pro laiky: v adrese stránky se místo http objeví https). Odesílat osobní a finanční informace na takový web je zhruba podobně bezpečné, jako nastavit si heslo k internetovému bankovnictví na 1234.

Když pomineme hackery, je samozřejmě rizikem budoucí vývoj ceny zlata. Zarytí příznivci žlutého kovu sází na to, že koordinované snahy centrálních bank rozhýbat finanční systém způsobí jen inflaci a dolar (případně i libra a euro) se bude poroučet do hlubin pekelných.

Švýcarská centrální banka navíc oznámila, že neplánuje žádné další prodeje ze svých zlatých rezerv. Německá Bundesbank, která drží po USA druhé největší rezervy, už v srpnu prohlásila, že tyto rezervy nabývají na důležitosti a odmítla prodávat (což mělo podle některých požadavků vynést prostředky na "stimulaci ekonomiky"). Naopak proti ceně zlata mohou působit výprodeje ze strany investorů, kteří budou sanovat ztráty z jiných obchodů.

Pro ještě odvážnější je investice přímo do akcií těžařských firem. Zlato se mimo jiné těží i v zemích, které nemají zrovna demokratickou tradici a kde neplatí, že důl je díra v zemi, která se dá zasypat, zatopit, ale ne ukrást.

Ostatně, z historie víme, že v časech krize sahají k drastickým opatřením i ty "vyspělejší" vlády: byl to americký prezident Roosevelt, kdo v roce 1933 podepsal konfiskaci veškerého zlata v majetku občanů...

Mimochodem, na českém internetu se objevila petice za obnovení komoditního krytí peněz. Byl by samozřejmě nesmysl požadovat obnovení zlatého standardu ze dne na den. Komoditní peníze vznikly v průběhu dějin samovolně, a těžko by je šlo znovu zavést za pomoci centrálního plánování.

Namísto toho je petice zřejmě snahou upozornit na to, že v oblasti peněz by měla být legalizována konkurence, tedy ne konkurence jednotlivých papírových měn, ale hlavně konkurence peněz plně krytých komoditami.

Naprostá většina ekonomů takový systém odsuzuje jako utopii. J. M. Keynes měl prohlásit, že zlatý standard je barbarský přežitek a že je nesmyslné něco vykopat ze země, přetavit, a pak zase zakopat do trezoru.

V jistém smyslu nás ale do dnešní krize dostaly právě takové povýšenecké postoje ekonomů, kteří si myslí, že vědí nejlépe, co je nesmyslné, a co naopak racionální.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo