Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vydrží investorům euforie?

František Mašek
František Mašek
30. 10. 2008

Předchozí prudké propady na akciových burzách vystřídala euforie. Výsledky akcií letos po několikáté svádějí k naději, že již akciové a snad i celé finanční trhy překročily pomyslný Rubikon a situace se zvolna obrací k lepšímu.

Vydrží investorům euforie?

Vzhledem k masivní podpoře, kterou v té či oné podobě na vyřešení globální finanční krize vynaložily mezinárodní instituce a vlády jednotlivých zemí, by to bylo více než logické. Ani podobná pomoc však nepředstavuje záruku okamžitého zlepšení. Prudký růst akcií, byť po předchozích vysokých ztrátách, o uklidnění trhů příliš nesvědčí.

Potěšitelné je, že většina akciových trhů rostla navzdory nečekaně silnému propadu indexu spotřebitelské důvěry v USA. Po citované masivní podpoře řady vlád a institucí a předchozím propadu není ovšem divu. Americká centrální banka Fed navíc podle očekávání znovu snížila základní úrokové sazby, tentokrát o 0,50 % na jedno procento, a to kvůli obavám z recese ekonomiky USA. Spekuluje se o tom, že tento krok nemusí být poslední, stejně jako o možném poklesu úroků i v řadě dalších zemí. Za ještě závažnější lze přitom považovat postupný pokles mezibankovních úrokových sazeb.

Blíží se obrat?

Zůstává přitom otázkou, jak dlouho růst akcií vydrží. Mezibankovní sazby sice klesly, banky však stále nejsou příliš  ochotny komukoliv půjčovat. Jak uvedla před časem agentura Bloomberg, z předchozích krizí v posledních letech je zřejmé, že mezibankovní sazby mají tendenci dosáhnout extrémní hodnoty asi dvě měsíce po největším finančním šoku. Zhruba od poloviny října přitom vykazují tyto sazby tendenci k poklesu – díky kolosální injekci hotovosti ze strany centrálních bank – což podle Bloombergu potvrzuje tento vzorec chování.

Podobný vývoj, tedy dva až tři měsíce, které investoři potřebují k tomu, aby začali překonávat finanční šoky, byl podle tohoto zdroje patrný při krachu amerického akciového trhu v roce 1987 nebo o jedenáct let později, tedy v roce 1998 při ruské finanční krizi a pádu hedgeového fondu Long Term Capital Management, uvedl Tony Crescenzi, hlavní dluhopisový stratég společnosti Miller, Tabak and Co., obchodující s cennými papíry.

Podle některých analytiků představuje zenit nynější globální finanční krize počátek nebo polovina září, kdy americká vláda převzala kontrolu nad Fannie Mae a Freddie Mac, které působily na trhu hypoték, a kdy skončila v konkurzu investiční banka Lehman Brothers.

Optimistické celebrity

Podle této hypotézy zbývá ještě k obratu pár týdnů. Problémem jsou výsledky firem – dosud oznámené výsledky společností zařazených do indexu S&P 500 za třetí čtvrtletí jsou podle Bloombergu v průměru o 17 % horší. Navíc přetrvávají obavy z recese.
Naději na zlepšení situace postupně rozdmýchala vyjádření šéfa Templeton Asset Management Marka Mobia, známého investora Warrena Buffetta, a také Marca Fabera, který na jaře loňského roku včas varoval před poklesem hodnoty akcií i jiných aktiv.

Zatímco Mobius nachází zajímavé příležitosti v Rusku, Číně, Brazílii, Turecku, Jihoafrické republice a v Indii, Buffett sází na americké akcie. Podobný názor má i Faber, který nedávno Bloombergu řekl, že pokles amerických akcií zašel příliš daleko a mohou proto výrazně vzrůst, aniž ale dosáhnou rekordních hodnot. Za levné pokládá vzhledem k hodnotě aktiv tamějších firem také singapurské akcie.

Podobná doporučení mají nejspíš pro běžného českého investora stejný význam jako rada, aby kupovali stříbro, uran či levné nemovitosti na Floridě. Žádná z uvedených investičních celebrit nehovoří o českých titulech. I řada z nich je ovšem levná a představují zajímavé investiční příležitosti.

Pokud by začaly americké akcie růst, může to být pokládáno za signál, že je nejhorší za námi, a část zahraničních investorů se může vrátit i na pražskou burzu, která je na nich silně závislá. Snad se ovšem při prezentaci čtvrtletních firemních výsledků v USA či jinde, zejména v Evropě, neobjeví u finančních institucí další velcí kostlivci.

Volby a konec roku

Předvídat vývoj akciových či dalších trhů je, jak se letos několikrát znovu potvrdilo, velmi ošidné. Považujeme-li nicméně za vodítko dosavadní vývoj v letech, kdy se v USA volil prezident, bylo by podle Bloombergu pro investory, spekulující na oživení amerických akcií , lepší, kdyby volby vyhrál Barack Obama. Podle statistik totiž od roku 1900 index Dow Jones posílil během 12 měsíců , kdy Demokraté dobyli Bílý dům, o 9,8 %. Z nově zvolených Republikánů jich pět čelilo poklesu akcií – včetně Herberta Hoovera, Richarda Nixona a George W. Bushe.

Listopad přitom bývá považován za počátek šestiměsíčního období, kdy se akciím zpravidla daří. Provází ho totiž mj. zvýšená aktivita portfoliomanažerů, kteří budou koncem roku vykazovat výsledky jimi spravovaných fondů či portfolií. Statistiky uvádějí, že od listopadu do dubna americké akcie i z tohoto důvodu v průměru posílí o osm procent, zatímco v dalším půlročním období jen o procento.

Potvrdí se tato teorie i tentokrát? Ve hře je již na první pohled mnoho neznámých. Snad budou mít nicméně citované celebrity pravdu a převáží názor, že akciové trhy jsou příliš nízko, a investoři znovu objeví akcie. Spoléhat na podobný vývoj na stále velmi nervózních trzích ovšem samozřejmě nelze. Stejně jako na fakt, že akcie nemohou jít ještě níže. Na druhé straně je známou pravdou, že dlouhodobé a pravidelné investování přineslo dříve nebo později těm trpělivým zasloužené ovoce.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo