Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na historii raději nespoléhejte

František Mašek
František Mašek
26. 11. 2008

Ideální je investovat v pondělí kolem desáté hodiny a v pátek kolem jedenácté akcie prodat a realizovat tak zisk. Podobnou radu investorům nikdo neposkytne. Kdyby ale bylo vše tak jednoduché, určitě by si toho novináři, zejména ti američtí, kteří mají k dispozici řadu zajímavých dlouhodobých statistik, všimli.

Na historii raději nespoléhejte

Stejně jako kdysi popsali tzv. lednový efekt, kdy se akciím často daří, objevili zpravidla lepší polovinu roku od listopadu do dubna, ale i častý květnový výprodej akcií. Nebo data, z nichž vyplývá, že pro akciové trhy je lepší, když na uvolněné místo prezidenta USA usedne Demokrat.

Z tohoto pohledu by mohly mít americké akcie – čistě teoreticky – zaděláno na růst. Tím spíše, že se za poslední více než rok výrazně propadly. A mohly by pomoci výše i řadě dalších trhů, které zpravidla směr jejich vývoje víceméně kopírují, což platí i o těch českých.

Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní, zpívá se v jedné písni Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Pokud ovšem v současnosti někdo hledá analogii s minulostí (listopad, americké prezidentské volby), příliš ji nenachází – pomineme-li tedy možnou podobnost v období medvědích trhů.

Zájem roste, ale…

„V současné době vlastně nic podobného neplatí,“ říká Jan Korb z firmy Patria Direkt. Zájem nových klientů o obchody na burze sice roste, nikoliv ovšem objem obchodů, ten naopak výrazně poklesl. Noví zákazníci si koupili akcie a vyčkávají. Trh je přitom odtržen od fundamentálních hodnot obchodovaných společností a ovládá ho hlavně psychologie investorů. Ti se chovají zcela jinak, než když má trh růstový trend, připomíná Korb.

Pro vývoj trhů zůstávají stěžejní informace z USA a z Evropy.
Podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus nicméně platí jedno z nepsaných pravidel, které se týká výsledkové sezóny. Vztahuje se k pátku, který je tradičně pokládán za den, kdy trhy zpravidla ztrácejí. Řada investorů totiž raději v závěru týdne z obav před nepříjemnými překvapeními zavírá pozice.

Toho se podle Hatlapatky v minulosti chytila řada společností, které prezentovaly výsledky poslední pracovní den v týdnu. Očekávaly totiž, že si investoři o víkendu odpočinou a tuto negativní zprávu pak lépe stráví. Prezentaci pátečních výsledků se proto každý vyhýbá, aby to nebylo předem pokládáno za špatnou předzvěst.

Na pražské burze hrají velmi významnou roli zahraniční investoři. Pokud prodávají akcie, zpravidla burza výrazně ztrácí. Větší pád akcií často umocňuje velký objem obchodů na úvěr. Při silnějším propadu trhu se totiž aktivují tzv. stop lossy, tedy limitní cena, po jejímž překročení je cenný papír automaticky prodán.

V minulosti podle Korba existovaly tituly, jako třeba Unipetrol před a krátce po privatizaci, o které se zahraniční investoři kvůli jejich (tehdejší) nepříliš velké průhlednosti příliš nezajímali. To se ale změnilo. Chování zahraničních investorů se pak často odráží v růstu či poklesu všech likvidních akcií obchodovaných na pražské burze.

Hatlapatka upozorňuje na tři případy z poslední doby. Prvním z nich je Komerční banka, která byla považována za český titul s prakticky nulovými zahraničními aktivitami, proto byla populární mezi americkými portfoliovými investory. V prvé fázi poklesů ji většinou drželi, to se ale změnilo v říjnu, kdy musela řada fondů z USA přistoupit k rozsáhlým výprodejům.

Podobně tomu bylo v případě ČEZ, kde ovšem šlo o investory z Londýna. V době uzavření pražské burzy kvůli státnímu svátku 28. října klesla cena akcií ČEZ na 580 korun. Akcie NWR zase podle Hatlapatkových slov díky domácím investorům občas rostou, po uzavření pražské burzy je ale často nepříznivý vývoj na londýnské burze, kde jsou souběžně obchodovány, pošle směrem dolů, protože zahraničí se zbavuje všeho, co souvisí s těžebním sektorem.

Je ale třeba dodat, že na Varšavské burze je daleko více domácích investorů než na pražské a tamější akcie pod vlivem dění ve světě rovněž výrazně ztrácejí, upozorňuje Hatlapatka.

Nepříznivý vývoj ve světě se odráží i v mimoburzovním RM-Systému. Platí to především pro akcie, které jsou obchodovány na tomto trhu a v burzovním segmentu SPAD, říká Roman Jandík z RM-S. Sestupný trend se projevuje i v cenách akcií firem ArcelorMittal Ostrava, Tatry a dalších, které nejsou obchodovány na burze.

Vsadíte si na arbitráž?

Přes častý pokles burzy i RM-Systému mohou investoři na tomto vývoji vydělat. Jde o často opomíjenou možnost arbitráže, tedy využití cenových rozdílů mezi oběma trhy, což představuje příležitost hlavně pro agresivní investory.

Zatímco využití cenového rozdílu založeného na prodeji burzovních akcií a jejich nákupu v RM-Systému prakticky znemožňuje delší doba vypořádání obchodů na burze, v opačném gardu to díky online vypořádání obchodů v RM-S není problém. Podle Jandíka toho využívají někteří obchodníci, ale i investoři, jimž k tomu některé makléřské firmy poskytují rámcový úvěr.

I agresivní investor si nejspíš rozmyslí, zda podobnou transakci uskuteční v pátek, notabene třináctého. Na druhou stranu mu nikdo nezaručí, že se bude podobná příležitost v pondělí opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo