Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Philip Carret a jeho nástupci

Roman Dvořák
Roman Dvořák
15. 12. 2008

Ratingová agentura Standard&Poors v listopadu potvrdila fondu Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund nejvyšší rating AAA.

Philip Carret a jeho nástupci

V této souvislosti je vhodné připomenout si historii původního fondu Pioneer Fund, z jehož tradičních investičních zásad vychází i jeho lucemburský klon - Pioneer Funds - U.S. Pioneer Fund.

Dramatické události, které následovaly krátce po založení fondu Pioneer Fund v roce 1928, byly nejen pro tento fond, ale pro celý v té době vznikající fondový průmysl první těžkou zkouškou. V roce 1929 postihl akciové trhy největší propad v historii, během kterého mohl zakladatel a první portfolio manažer fondu Philip Carret dát aktivně řízeným fondů smysl.

Velká deprese byla příležitostí ukázat, jak aktivně řízený akciový fond může dosáhnout lepší výkonnosti než trh, který pro Pioneer Fund reprezentoval srovnávací index S&P 500. Před prvním náročným testem obstál fond lépe než Wall Street – ani navzdory depresi nevynechal výplatu dividendy.

S nástupem fašismu ve druhé polovině 30. let byla sociální a politická krize další pohromou pro akciové trhy. Těsně před začátkem druhé světové války se ale Carretovi podařil jeho nejúspěšnější obchod – koupil akcie malé cukrovarnické společnosti, protože s válkou předpokládal i vyšší poptávku po cukru. Akcie firmy, které koupil za necelé dva dolary, prodal v 50. letech za stonásobek.

Kromě talentu najít růstové firmy se zde projevila další Carretova vlastnost, které přispěla k velkému úspěchu fondu – trpělivost. Princip delší držby akcií v portofliu přešel i na další manažery fondu. Obrat portfolia byl na konci roku 2003 jen přibližně 6 %, zatímco průměrný obrat portfolia fondů stejné strategie 86 %.

V portfoliu fondu Pioneer Fund zůstávají akcie v průměru šest až sedm let, některé tituly ale třeba i déle než dvacet let. Akcie společností National City Corp. nebo Bank of New York byly koupeny ještě za Carreta.

Carret nespekuloval na cenu akcie, ale firmy vždy osobně prověřoval a zjišťoval jejich ekonomickou hodnotu. Vydělat uměl i na luxusním mýdle poté, co jeho výrobce koupil společnost Johnson&Johnson, nebo na společnostech, které stavěly přehrady a mosty a kterým se ostatní investoři spíše vyhýbali.

Obdiv Warrena Buffetta

Za období, kdy byl Carret manažerem fondu (až do roku 1983), by se zhodnotilo investovaných 10 000 dolarů na osm milionů, tj, téměř o 13 % ročně. To je výsledek, kterým se žádný jiný portfolio manažer na periodě dlouhé půlstoletí nemůže chlubit.

Přitom největší propady postihly akciové trhy právě v letech, kdy fond řídil Carret. Není proto divu, že se první manažer fondu Pioneer Fund stal také jedním  z nejvíce uznávaných finančníků všech dob. Warren Buffet na jeho adresu jednou řekl: „Fond, který řídil, měl nejlepší výkonnost ze všech, které znám.“

Po Carretovi stál v čele fondu Pioneer Fund krátce Paul Mullare následovaný od roku 1986 doktorem Johnem Careym. Ten je i současným portfolio manažerem fondu.

Jeho největší zkouškou bylo obstát před technologickou bublinou ze začátku milenia. V době propadu si fond opět vedl lépe než index. Carey nikdy do portfolia nenakoupil akcie firmy Enron, které se v důsledku účetního skandálu staly bezcennými, ani akcie Tyco, jež srazila finanční aféra ředitelů firmy.

Jak Carey v jednom rozhovoru řekl: „Držím jen akcie firem, kterým rozumím a věřím. Nikdy jsem nepochopil, jak Enron vydělával peníze.“

I přes úctu k tradici je současné portfolio přece jen složeno z akcií jiných společností než na počátku fondu. Železniční společnosti nebo výrobci uhelných pecí dnes nemají takový význam jako dřív. Koncem roku 2003 Carey viděl příležitost například v drogistickém zboží. Akcie řetězce Walgreen, který dnes patří mezi deset největších pozic v portfoliu fondu, vydělaly v roce 2004 přibližně 30 %.

Dlouhá historie a stabilní management měly na fond vždy pozitivní vliv. Od svého vzniku byla výkonnost fondu za každých deset let kladná, přestože od roku 1928 postihlo americký trh sedmnáct velkých propadů. Během nich se portfolio manažerům podařilo vždy, vyjma období po zvolení Reagana, překonat srovnávací index.

Od října loňského roku čelí fond osmnáctému medvědímu trhu. Portfolio manažer je tak postaven před další příležitost pokračovat v úspěšné statistice překonávání indexu. Od 12. října loňského roku do 31. října tohoto roku byla výkonnost fondu o 2,11 procentních bodů (v USD) lepší než výkonnost benchmarku S&P500 (zdroj: Morningstar).

(Autor je analytik)

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Roman Dvořák

Roman Dvořák

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo