Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Další kamínky do krizové mozaiky

František Mašek
František Mašek
16. 12. 2008

Soudě podle růstu nezaměstnanosti, poklesu hospodářství i dalších nepříznivých makroekonomických údajů nabírá recese v řadě zemí obrátky.

Další kamínky do krizové mozaiky

Dojde ve druhém pololetí příštího roku k obratu, jak očekávají někteří experti? A pokud by se tento názor potvrdil, pomůže to akciovým trhům? Jejich vývoj, jak známo, zpravidla o tři až šest měsíců (hovoří se ale i o jiné časové periodě) předbíhá vývoj ekonomiky. Pak by mohl mít současný růst akcií reálný základ. Zatím ale působí podobné úvahy jako přinejmenším předčasné nebo poněkud přitažené za vlasy.

Nikdo ovšem samozřejmě s jistotou neví, kdy ekonomika skutečně obnoví svůj růst. Ne vždy se také potvrdilo, že růst akcií opravdu předjímal její příznivý vývoj. Mnozí odborníci, kteří hovoří o možném zlepšení situace ve druhém pololetí příštího roku, navíc nevylučují ani alternativní, míněno daleko černější scénář.

Navzdory pokračujícím výkyvům zlikvidovala řada akciových trhů minulý týden část předchozích ztrát, nadále ovšem letos činí desítky procent a ve střední Evropě nebo v dalších rozvíjejících se zemích dokonce více než polovinu. Při pohledu na různé vládní či jiné pomocné balíčky se tedy nelze ubránit dojmu, že jde dál hlavně o růst „vyhnaný prášky“.

Při hledání kamínků do mozaiky dalšího budoucího vývoje může leccos poodhalit tento týden. Americká centrální banka Fed by mohla snížit základní úroky v USA o dalšího půl procenta, ne-li dokonce o tři čtvrti procenta, takže by již činily jen 0,25-0,50 procentního bodu. Šéf Fed Ben Bernanke ovšem nevyloučil jiné cesty, jak trhům pomoci, například emisi vlastních dluhopisů, aby si tak schoval snižování úroků pro strýčka Příhodu. Zdá se ale, že na podobný scénář nikdo příliš nevěří.

Ještě napjatěji budou patrně investoři čekat na tradiční doprovodný komentář Fed, který se týká vývoje americké ekonomiky. Vlna všeobecného snižování úroků tím zjevně nekončí. Minimálně o půl procenta totiž podle spekulací mají – patrně až příští týden, nelze ale vyloučit překvapení – snížit základní úrokové sazby také Evropská centrální banka a ČNB.

Zatím se ovšem efekt tohoto kroku, jímž není jen zlevnit peníze, ale v současné době především přimět banky, aby poskytovaly více půjček, nesetkává s příliš velkým pochopením.

Co ukáží firemní výsledky?

O tom, zda budou banky ochotny poskytovat přece jen více úvěrů, může v nemalé míře rozhodnout začínající výsledková sezóna v USA, tento týden pak čtvrtletní výsledky (dříve investičních) bank Goldman Sachs a Merrill Lynch. Přesvědčí stejně jako další společnosti prezentující výsledky finanční instituce, že jsou již nejhorší nepříjemná překvapení v jejich bilancích minulostí?

Na tahu je ovšem i Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), mající 42% podíl na produkci této suroviny. Kam až zajde při středečním očekávaném snížení její produkce? Cena barelu ropy opět rostla k 50 dolarům. Pak však oslabila asi o pět dolarů. Kromě nejistoty na trhu je ovšem za tímto vývojem třeba hledat také pokles hodnoty dolaru vůči euru.

Vyděláte na nové bázi indexu?

Najít optimální investiční strategii je v současné nejistotě obtížné. Určité vodítko nabízí čtvrtletní změna báze burzovního indexu PX, k níž dojde od 22. prosince.

Ze srovnání současné a budoucí skladby tohoto indikátoru vyplývá, že redukovaná váha akcií ČEZ dál činí maximálně možných 25 %. Podíl Erste Bank ale klesne ze stávajících 25 % na 20,83 %, výrazně si pohorší (a to z 11,04 na 3,21 %) NWR. Na nové bázi indexu naopak vydělají Telefónica 02 CR, jejíž podíl stoupne ze 14,77 na 20,95 %, Komerční banka (ze 12,49 na 17,07 %) nebo Zentiva (z 3,61 na 6,08 %).

Na první pohled jen technická záležitost má konkrétní dopad pro investory. Pokud totiž někteří investoři, zejména zahraniční, sázejí na celý index PX, měli by víceméně kopírovat jeho aktuální složení. Snížení váhy titulu v jeho bázi (díky nepříznivému vývoji jeho ceny) pak znamená, že by tito investoři měli uvedenou akcii (někdy i s předstihem) prodat. Transakce vynucená změnami v indexu pak může přinést další prodejní tlak na cenu již tak ztrácejícího titulu.

Příznivě by se měla naopak projevit změna báze uvedeného indikátoru u titulů, jejichž podíl se zvýší. Vždy samozřejmě závisí na dalším vývoji jejich ceny. Není ale zřejmě náhoda, že výrazně nahoru šly nyní dva tituly společností, které vyplácejí zajímavé dividendy, tedy Telefóniky 02 CR a Komerční banky.

Pokud by si nadále udržely relativní stabilitu svého kurzu, mohl by na tom vydělat i index PX, na jehož výpočtu se budou výrazněji podílet.

Vliv podobných změn, jako ve složení indexu, nelze samozřejmě zveličovat, ale ani bagatelizovat. Rozhodně by přitom však nemělo jít o jediné vodítko, podle nichž si investor akcie vybírá.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo