Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zázraky nečekejte, příležitosti ano

František Mašek
František Mašek
23. 12. 2008

Desítky procent, o které letos přišly akciové trhy, lákají agresivní investory k nákupům. Minimálně první polovina roku nebude ale pro investování stále příliš příznivá, zní takřka unisono názor expertů

Zázraky nečekejte, příležitosti ano

Finanční krize, která má počátek na americkém trhu hypoték, přerostla totiž, jak známo, v recesi řady ekonomik a představuje do budoucna stále velice vážnou hrozbu.

Kdy bude lépe?

Milan Vaníček ze společnosti Atlantik Finanční trhy očekává, že se makroekonomické prostředí ve většině světových regionů během první poloviny roku zhorší. Teprve pak mohou přijít první náznaky indikující návrat ekonomického oživení. Jak ovšem upozorňuje, klíčové ekonomické indikátory, a to nejen ukazatele sentimentu, stále výrazně zaostávají za očekáváním.

Za největší překážku pokládá nedůvěru a strach na mezibankovním trhu. Ty budou patrně přetrvávat po většinu příštího roku a budou dál limitovat poskytování půjček firmám i spotřebitelům.

Pavel Hadroušek z Fio Burzovní společnosti poukazuje při předvídání vývoje v příštím roce na dvě data možného začátku recese americké ekonomiky. Pokud skutečně začala před rokem, jak uvedl americký Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER), mohou být trhy při předpokládaném předstihu před vývojem reálné ekonomiky na dně.

Jestliže ale recese technicky začala v letošním třetím čtvrtletí, jak napovídá pokles hrubého domácího produktu v USA, mohlo by být toto dno nalezeno až příští rok na podzim. Riziko spočívá podle Hadrouška v tom, že toto není typická recese. Jak se její důsledky odrazí na akciových či dalších trzích?

„Do konce roku by mohly akcie v ČR i na vyspělých trzích růst,“ sdělil serveru Finmag Dušan Jalový z UniCredit Bank CR. Podle Hadrouška by se mohl index PX koncem tohoto roku pohybovat kolem 860 bodů.

Příští rok bude znovu obtížný. Jalový soudí, že světové akciové indexy budou na jeho konci o deset procent níže než nyní. Podobný vývoj globálních indexů očekává i Hadroušek. Index PX by měl na konci roku 2009 skončit na 820 bodech.

V průběhu příštího roku, snad během jara, by mohl přitom tento indikátor dosáhnout ročního minima. Jeho ztráty by ale neměly v té době podle Hadrouškových slov přesáhnout -30 %. Nepředpokládá také, že hodnota indexu PX klesne pod 600 bodů.

Obdobný průběh obchodů - tedy silný prodejní tlak v závislosti na globálním vývoji – očekává hlavně v první části roku při nemalých výkyvech Vaníček. Index PX by ale měl příští rok skončit na současné úrovni.

Přijde růstová vlna?

Podobný vývoj nevylučuje, jak upozorňuje Hadroušek, růstovou vlnu. Akcie jsou totiž nyní levné a trhy ignorují špatné makroekonomické zprávy. Údaje ze začátku prosince navíc hovoří o přílivu nových peněz do fondů, zejména evropských akciových a těch, které investují v Číně. Hadroušek proto soudí, že do března 2009 může index PX posílit o 20-30 %, pak ale očekává jeho opětný pád.

Situace tedy nijak překvapivě dál nahrává krátkodobým spekulacím nebo naopak trpělivým dlouhodobým investorům.

„Zajímavé budou velké dividendové nezadlužené firmy, například telekomunikace, tabák, v průběhu roku bych nakoupil akcie velkých bank a spekulativně akcie developerů. Atraktivní bude rovněž sektor infrastruktury,“ soudí Jalový.

V podobném duchu hovoří i Hadroušek. Protože očekává pokračování silného deflačního vývoje, doporučuje tituly s nízkým zadlužením, silným cash flow a vysokým dividendovým výnosem. V ČR splňuje tyto parametry hlavně Telefónica 02 CR. Sektor telekomunikací považuje navíc Hadroušek v deflačním prostředí za velmi vhodnou investici.

Černým koněm mohou být akcie Unipetrolu a Pegasu. Komoditní sektor a zástupce tohoto oboru – tedy ČEZ či NWR – zatím naopak pro dlouhodobé držení nedoporučuje. Jsou zajímavé spíše pro krátkodobé obchody vzhledem k volatilitě cen energií.

„Lépe by si tentokrát mohli vést zástupci bankovního sektoru (Komerční banka, Erste Bank). Byl bych překvapen, kdyby se v Praze za daných podmínek objevila primární emise akcií. V zahraniční by nemusely být špatnou volbou firmy zaměřené na zbrojní průmysl, jelikož se (bohužel) může v příštím roce geopolitické napětí zvyšovat,“ řekl rovněž Hadroušek.

Vaníček sází na defenzivní tituly, vedle Telefonicy 02 a Philip Morris ČR kvůli zajímavé dividendě a silnému fundamentu upozorňuje také na ČEZ, v návaznosti na vyjednávání o cenách uhlí pak doporučuje rovněž NWR.

Hospodaření většiny firem zřejmě ovlivní současná krize. Například ČEZ již má ovšem elektřinu předprodanou pro rok 2009. I zde bude hrát samozřejmě určitou roli aktuální situace. V současných cenách je již ale víceméně zahrnuta. A na trhu je proto možné vidět řadu příležitostí.

Jalový doporučuje investovat do akcií Telefóniky 02, Philip Morris CR, Orca, Erste Bank, během roku by postupně kupoval akcie NWR.

Dluhopisové ale

Zajímavou příležitost nabízejí některé dluhopisy či dluhopisové fondy, především korunové. „Americká výnosová křivka je velmi nízko, ceny dluhopisů jsou tedy na maximech a perspektiva tamějšího trhu je proto podle našeho názoru nejmenší. Evropská centrální banka bude naopak nejspíše dál snižovat úrokové sazby. Je tedy pravděpodobné, že ceny eurových dluhopisů porostou, což zvyšuje jejich atraktivitu,“ říká hlavní analytik Atlantiku Finanční trhy Petr Sklenář.

Český dluhopisový trh je ovšem stále silně zamrzlý, což podle Sklenáře přináší zajímavou rizikovou prémii. Pokud by ČNB dál snížila úrokové sazby a situace na trhu se uklidnila, mohlo by to zvýšit zájem o tyto dluhopisy a zvednout zisky investorů. Rizikem však zůstává větší volatilita jejich cen.

Také Michal Brožka z Raiffeisenbank pokládá korunové státní dluhopisy za zajímavé. Letos dosahovaly výnosy desetiletých amerických i německých dluhopisů v roce 2008 přes 10 %. U českých dluhopisů se celkový výnos pohyboval kolem 7 %. Vzhledem k prudkému růstu averze vůči riziku cena korunových dluhopisů silně klesala, konec roku však přinesl určité uklidnění. U desetiletých může v příštím roce celkový výnos reálně přesáhnout přes pět procent.

Zajímavou, byť riskantní příležitost představují korporátní dluhopisy. „Zatímco u dluhopisů nejkvalitnějších firem bylo možné i letos realizovat zisky, u velkého množství dalších klesla jejich likvidita a cena velmi nízko. V řadě případů je problematické stanovit jejich reálnou tržní cenu. Kdyby se situace na trzích opravdu uklidnila, mohly by být jejich výnosy pro investory velmi zajímavé,“ konstatuje rovněž Brožka.

Řada drobných českých investorů letos zažila šok, když mnohé fondy peněžního trhu i dluhopisové kvůli investicím právě do některých korporátních dluhopisů (například zkrachovalých Lehman Brothers) a jejich problematickému ocenění ztrácely. V případě uklidnění situace na trzích může hodnota dluhopisů, které drží v portfoliích, podstatně vzrůst a mohlo by tak jít o zajímavou investici.

Je však spojena s nemalým rizikem. Dluhopisové fondy či fondy peněžního trhu přitom využívají hlavně investoři, kteří u nich naopak hledají větší jistotu.

Rub i líc alternativních investic

Řadu investorů při nejistém vývoji zajímají alternativní investice. Sklenář ovšem upozorňuje, že problémy finančních trhů samozřejmě ovlivňují i tyto investice. Finanční krize totiž výrazně snižuje likviditu tohoto trhu, zejména s nemovitostmi a uměním.

Může být dlouhodobě zajímavý, v horizontu do dvou let ale přináší obdobná investice kvůli nízké likviditě velká rizika. U investic do umění zůstává samozřejmě velkým rizikem jeho kvalita.

Po prudkém poklesu cen přitahují pozornost hlavně nemovitosti a komodity. Právě posledně jmenované zůstávají v hledáčku části investorů. Sklenář pokládá za zajímavé zemědělské komodity, a to kvůli problematickému poměru spotřeby a zásob, stabilní poptávce a nejmenším dopadu ekonomického cyklu na tyto komodity. Za nejatraktivnější označil kukuřici, bavlnu a sóju.

Krátkodobě a střednědobě nepokládá Sklenář za příznivé vyhlídky trhu komodit spojených s ekonomickým cyklem, jako jsou ropa, energie nebo kovy. Na druhé straně byl propad jejich cen bezprecedentně vysoký a řada výrobců je pod úrovní produkčních nákladů, kteří proto omezují jejich produkci. Reálně tedy hrozí, že až se propad poptávky zastaví, mohou ceny řady těchto komodit prudce růst.

Jalový nedoporučuje k nákupům nic kromě umění, případně na konci roku nakupovat nemovitosti.

Předvídat, kudy se budou trhy v současné hektické době ubírat, je obtížné. Kdo měl pravdu, se dozvíme za rok. Jisté je jedno: bude to rok zajímavých příležitostí pro krátkodobé i dlouhodobé investory.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (11)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo