Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Splasklá „finanční inteligence“

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
5. 1. 2009

Mějte pod kontrolou příjmy a výdaje! Vytvořte si pasivní příjem a peníze budou vydělávat za Vás. Nezní to krásně?

Splasklá „finanční inteligence“

Bohužel každá pohádka jednou skončí a tato má obzvlášť smutný konec. 

Hodně trendů „finanční inteligence“ mělo bublinovitý charakter a spojovala je nezdolná víra v optimismus. Američané si nyní uvědomují, že se hodně přepočítali.

Řada lidí se například vydala cestou Roberta Kiyosakiho a řídila se jeho slavnou knížkou „Bohatý táta, chudý táta“ – začali nakupovat či pronajímat nemovitosti. Dnes už se dá tvrdit, že tato kniha, jež se ve Spojených státech stala bestsellerem a koneckonců i u nás se těšila nebývalé popularitě, přispěla nemalým dílem ke vzniku nemovitostní bubliny v USA.

Stejně jako Kiyosaki i spousta Američanů propadla snu, že růst cen nemovitostí o více než 10 % je reálný a opodstatněný a může trvat donekonečna. V současné době na některých místech spadla cena nemovitostí o více než třetinu a lidé nevědí, kdy se pád zastaví.

Probuzení ze sna

Spojené státy americké však nebyly jediné, kdo propadl snům. Do mnohem hlubšího snění upadlo Irsko a Španělsko, kde v posledních deseti letech rostla cena nemovitostí nesmyslným tempem. V posledních dvou třech letech pak tento trend postihl i Ukrajinu nebo Bulharsko.

Na problémy doplatil i Kiyosakiho přítel Donald Trump, spoluautor knížky „Proč chceme, abyste byli bohatí“. V současné době čelí velkým problémům se splácením úvěru a hrozí mu další bankrot, který už jednou zažil, a to na počátku 90. let.

Dalším neochvějným optimistou byl i Jim Rogers, autor knihy „Žhavé komodity“, který předpovídal růstový trend u komodit. Své argumenty hájil na historických datech a jednotlivé grafy a křivky upravené pro vlastní potřebu mu „na oko“ dávaly za pravdu. Kniha u nás byla vydána v době, kdy ceny komodit mířily ke svým vrcholům. Kdo se tedy řídil radami od Jima, mohl přijít o nemalou část svých peněz…

Jediná střízlivá knížka, kterou bych doporučoval k přečtení v jakémkoliv období, je „Peníze a burza“ od André Kostolanyho. Ve dvacátých letech, kdy Kostolany začal poprvé investovat, zvolil zcela odlišnou strategii než ostatní a začal spekulovat na pokles u nadhodnocených akcií. Jeho strategie se mu velice vyplatila, protože přišel černý pátek na burze a vzápětí masivní výprodeje.

Kostolany tak vydělal obrovské peníze v nastupující době deflace. Taková představa je jistě lákavá pro každého. Viděl však i utrpení a bídu všude kolem sebe, včetně toho, že se zhroutilo několik jeho přátel burziánů. Tato zkušenost na něj zapůsobila natolik, že na pokles pak už nikdy nespekuloval. Kostolany bohužel už nežije, nicméně jeho názory na právě probíhající finanční krizi by byly jistě velice zajímavé a přínosné.

V současné době přicházejí ke slovu lidé s opravdovou dávkou „finanční inteligence“, kteří nebyli netrpěliví a dokázali si počkat na správnou příležitost, jež se jim nyní naskytla. Panika zachvátila i relativně zdravé společnosti. Jejich akcie jsou tak k mání za výprodejové ceny.

Aneb zatímco všichni počítají ztráty a panikaří, vy nakupujte! Až krize za několik let skončí a lidé zase podlehnou optimismu, přijde růst akciových trhů a slušné zhodnocení investic finančně inteligentních lidí. Waren Buffet už se těší. Co Vy?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo