Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sentiment vs. fundament

Petr Zajíc
Petr Zajíc
15. 11. 2007

I když to na první pohled není zcela patrné, akciové trhy zažívají od poloviny července velice bouřlivé období. Klíčové evropské akciové indexy se jako celek po otřesu vyvolaném problémy na hypotečním trhu ve Spojených státech relativně rychle zotavily. Na konci října se přiblížily úrovním dosaženým před těmito problémy a v současnosti přinášejí od počátku roku zhodnocení přibližně kolem 6,6 % (index MSCI Europe). Pod povrchem, tedy na úrovni jednotlivých sektorů, to ale značně vře.

Sentiment vs. fundament
Akcie výrobců automobilů v letošním roce vzrostly průměrně téměř o 60 %, zatímco akcie realitních společností a developerů ztratily necelých 25 %. Pokud bychom toto relativně velmi roztříštěné rozdělení seskupili a podívali se na akciové trhy „optikou“ deseti hlavních odvětví, zjistíme, že osm z nich má pozitivní zhodnocení, a  pouze dvě jsou v letošním roce v záporných číslech.

Vedle zdravotnictví, které již druhým rokem zaostává, se letos v červených číslech možná trochu překvapivě objevilo také finančnictví. To v předchozích čtyřech letech táhlo index – od března 2003 do března letošního roku vzrostl index MSCI Financial o více než 130 %!

Ovšem v letošním roce je situace zcela jiná. Akcie finančních institucí v průměru poklesly o třináct procent a zaostávají tak za pan-evropským indexem o téměř 20 %. Samozřejmě finanční instituce jsou postiženy současnou kreditní krizí zdaleka nejvíce.

Zdražuje se jim financování a mohou čelit problémům klientů se splácením stále dražších úvěrů,  jejich hospodářské výsledky jsou značně citlivé na hospodářský cyklus atd., ale…

V současné době jsme však svědky až paradoxních situací. Jen několik příkladů. Britská banka Royal Bank of Scotland i podle názorů skeptických analytiků čelí odpisům z problematických úvěrů v objemu přibližně 500 milionů liber.

Tržní kapitalizace banky, jejíž současné PE ratio je 6, dividendový výnos 7,9 %, P/BV (tržní cena/ účetní hodnota) 0,94 (!), však poklesla od počátku kreditní krize o 18,5 miliardy liber (tedy téměř 37krát více, než byl objem problematických úvěrů).

Chcete další příklad? Francouzská banka BNP Paribas odepsala 300 milionů eur, přesto zisk za třetí čtvrtletí vzrostl oproti roku 2006 o 21 %. Ovšem cena akcií za rok poklesla o 15 % a hodnota banky se tak snížila o 16,8 miliardy eur, tj. 56krát více, než byl objem problémových investic.

Ano, bankovní tituly nejsou nyní příliš v kurzu. Jistě, miliardové odpisy některých bank, zejména amerických, působí strašidelně. Ovšem hrůza z nedostatečného odkrytí problémů v knihách těchto institucí zcela zakrývá investorům zdravý nadhled, paralyzuje jejich schopnost rozlišovat mezi jednotlivými tituly, a ti tak propadají negativnímu sentimentu a prodávají a prodávají vše od A do Z.

Na této panice se ještě přiživí hedgové fondy, které umí využít krátkodobých trendů. Ovšem pak přijde den, kdy se objeví analytická zpráva některé renomované investiční banky, která upozorní na výrazně podhodnocené ocenění těchto titulů, a stádo otočí.

A pak bude zase celý Bloomberg, Reuters a o rok později také české noviny plné článků o atraktivní investiční příležitosti skryté v bankovních titulech.

Autor je ředitelem investic Pioneer Investments v ČR.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Zajíc

Petr Zajíc

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo