Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
19. 7. 2014
 23 651

U policie vyšetřoval hospodářskou kriminalitu, praní špinavých peněz nebo podezření z financování terorismu. Když byla finanční policie zrušena, odešel do největší české pojišťovny a postupně se vypracoval na šéfa útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti. Jak se loví pojistní podvodníci? Čtěte ve druhé části rozhovoru s Jaromírem Kaděrou z České pojišťovny.

Na lovu pojistných podvodů s šéfvyšetřovatelem České pojišťovny

První díl rozhovoru: Šéf pojistných detektivů: Na neodhalených podvodech se ročně vyplatí miliardy

Jak se vlastně v praxi odhaluje pojistný podvod. Můžete mi to krok za krokem přiblížit?

Obecně tak, že data o všech pojistných událostech, které jsou nahlášeny a zaslány do pojišťovny, putují do datového skladu, nad kterým funguje nějaký detekční systém. Ten podle zadaných algoritmů vybírá případy, které jsou něčím podezřelé. Poté tyto případy detailněji procházejí specializovaní likvidátoři nebo přímo lidé z mého týmu. Když se jim na tom pořád něco nezdá, mají možnost vyžádat si další dokumenty, promluvit si s klientem a případně i se svědky, vyjet na místo události, použít další nástroje jako například software Virtual Crash a podobně. Zkrátka probíhá klasické detailní šetření.

U případů, které nelze zcela jednoduše detekovat na datech, což jsou třeba renty nebo závažná zranění, jsou předem určené procesní rizikové indikátory, na jejichž základě likvidátor oznamuje případ vyšetřovateli a dál už to řeší společně. Stanovují verze, zajišťují dokumentaci, stopy a důkazy a tak dále. To se týká i vyšetřování škod například na rozsáhlejších technologických celcích nebo požárů větších prostor a hal. Tam už v podstatě vyjíždí vyšetřovatel automaticky.

Jaromír Kaděra

Jaromír Kaděra

Vystudoval práva na Masarykově univerzitě v Brně. Profesní kariéru začal u policie jako vyšetřovatel hospodářské kriminality na okresní a krajské úrovni. Pak působil na policejním prezidiu v národní jednotce Europolu a později se přesunul k finanční policii, kde řešil praní špinavých peněz, finanční machinace, ale také například podezření z financování terorismu. Když byla tehdejší finanční policie zrušena, rozhodl se odejít od policie úplně. Nejdřív pracoval pro GE Money, kde měl na starosti větší komerční podvody a organizovanou trestnou činnost. Nakonec přesídlil do České pojišťovny, kde se postupně vypracoval do pozice ředitele útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti.

Jak často vyráží detektiv pojišťovny do terénu?

Před nějakými pěti lety byli detektivové usedlejší a řešili spoustu případů „od stolu“. To se za poslední dobu změnilo. Dnes mám lidi v kanceláři jeden až dva dny v týdnu a jinak jsou v terénu.

Pojišťovny jsou často kritizovány za to, že nehlásí všechny podvodníky policii a neženou je před soud. Proč to tak je?

Pojišťovny mají i jiné nástroje, jak s podvodníky jednat. Můžou pojistné plnění v oprávněných případech krátit nebo úplně odmítat. Navíc policie zažívá už několik let vlnu odchodů zkušených vyšetřovatelů, což je zkrátka znát. Spousta případů je pak zbytečně odložena, i když to tak nutně nemuselo být. Pro nás je potom nejhorší situace, kdy pachatel pojistného podvodu přiběhne s dokumentem, který říká, že policie případ odložila, a dožaduje se pojistného plnění. Pak nás žaluje u civilních soudů a ty často věc interpretují tak, že když policie případ odložila, tak by měla pojišťovna platit.

Říkáte, že na podvodníky máte i jiné nástroje a že jim například krátíte nebo zcela zamítáte pojistné plnění. To ale z mého pohledu není skoro žádný trest. Je to podle vás opravdu dostatečné klepnutí přes prsty, které podvodníky odradí od dalších podobných pokusů?

Samozřejmě, že pokud jde o notorického podvodníka nebo někoho zapojeného do organizovaného zločinu, tak ho tento postup neodradí, takové osoby na policii hlásíme vždy.

Co se pak týče běžných lidí, kteří využili příležitosti a jednou to na pojišťovnu zkusili nahrát a neprošlo jim to, tak jsme přesvědčeni o tom, že se už do podobných dobrodružství znovu nepustí. Stačí, když panu XY řeknete, že šlápl vedle a že příště už to nebude tak milé a příjemné jako teď. Zkušenost nám říká, že tomu tak skutečně je a že to málokdo zkusí podruhé.

Příležitost dělá podvodníka

I když je podle odhadů procento neodhalených pojistných podvodů poměrně velké, jsou pojišťovny v „chytání“ podvodníků rok od roku úspěšnější. A to přesto, že podvody bývají důvtipnější a ne tak naivní jako dřív. I dnes ale narazíte na „experty“, kteří neviděli učebnici fyziky pro základní školy ani z vlaku.

Jen menšina pojistných podvodů je od začátku promyšlených. Nebývá to zkrátka tak, jak by si snad laik představoval, že si člověk řekne Nemám peníze, zapálím stodolu, pojišťovna mi to zaplatí. Nejčastěji skutečně dojde k nějaké nehodě a člověk se chytá příležitosti: snaží se pojišťovnu přesvědčit, že to všecko bylo jinak.

Jsou legislativa a soudy k podvodníkům příliš mírné?

Právní úprava je podle mě v podstatě dostačující, i když z mého pohledu není příliš vhodné, že z nového občanského zákoníku zmizela zásada, že podvod devalvuje pojištění jako celek. Horší je to už ale se zkušenostmi z praxe orgánů činných v trestním řízení. Tam jsou opravdu ještě rezervy. Nechtěl bych to ale příliš paušalizovat. S některými policejními útvary máme naopak velmi dobré zkušenosti.

V jakých oblastech dochází nejčastěji k pojistným podvodům, které jsou na první pohled viditelné?

Většinou jde o automobily. Tam je skutečně neuvěřitelné, co všechno lidi někdy zkoušejí. Měli jsme třeba případ, kdy klient tvrdil, že má auto odřené od svodidel. Na místě ale zjistíte, že svodidla jsou půl metru vysoká, zatímco auto je odřené ve výšce jeden metr. Jindy vám zase řidič hlásí čelní střet se stromem, ale hned vidíte, že auto je úplně jinak deformované, než kdyby do něčeho vrazilo čelně, nebo že na místě nehody je auto dost poničené, ale na kůře stromu není ani škrábanec. Někdy to vážně vypadá, že podvodník nechodil na fyziku ani na základní škole.

Pojišťovny ale ve svých tiskových zprávách většinou uvádějí, že jsou podvodníci stále sofistikovanější…

Někteří skutečně jsou. A je pravda, že těch naivních pojistných podvodů u autopojištění ubývá. Pokusy, kdy do nepojízdného auta ve stodole párkrát praštíte kladivem, pak ho na valníku dovezete k nejbližšímu stromu a čekáte, že vám to pojišťovna zbaští, už skoro nejsou. Teď už podvodníci do těch stromů alespoň skutečně narazí. Ale i v těchto případech je vidět, že jsou výukou fyziky netknutí. Někdy to totiž přeženou s rychlostí a mají pocit, že když narazí v padesátce do stromu, tak budou naprosto v pohodě. Nakonec to dopadne tak, že mají na krku vyšetřovatele pojišťovny, policii a ještě si poleží v nemocnici.

Stává se vám někdy, že musíte vyplatit pojistné plnění za událost, o které si myslíte, že na vás byla nahraná, ale k prokázání vám chybí dostatek důkazů?

Ano stává, i když musím zaklepat na dřevo, že je to velmi zřídka. Asi jsme natolik houževnatí, že když narazíme na podezřelý případ, tak ho dokážeme dotáhnout do konce.

Propojeno!

Nejsme jiní!

Ani náhodou. Když nám přijdou statistiky, o kolik víc se odhalilo podvodů, píšeme o tom. Když se k nám dostanou brutální historky o tom, co lidé na pojišťovny zkoušejí, vychutnáme si je a pošleme dál.

Jak jste se vlastně k práci vyšetřovatele pojistných podvodů dostal?

Rád bych vám vyprávěl romantický příběh o tom, jak jsem o téhle práci snil už od pěti let, ale tak to bohužel nebylo. Šest let jsem pracoval u policie, nejprve jako vyšetřovatel hospodářské kriminality na okresní a pak na krajské úrovni. Později jsem přešel na policejní prezidium na národní jednotku Europolu a nakonec jsem skončil na tehdejší finanční policii, kde jsme řešili praní špinavých peněz, nejrůznější finanční machinace a také podezření z financování terorismu.

Na konci roku 2006 bohužel tehdejší ministr finanční policii zrušil. Najednou jsem stál před rozhodnutím, jestli se vrátit na policejní prezidium na útvar vyšetřování, což je spíš metodický útvar. Na ten jsem se ale cítil být ještě příliš mladý a příliš akční. Mohl jsem také přejít na útvar odhalování korupce, který funguje dodnes a se kterým se vlastně původní finanční policie sloučila. Byl jsem ale tehdejším nedostatkem vize a koncepce u policie natolik frustrovaný, že jsem se rozhodl úplně odejít a svůj potenciál využít u privátních subjektů.

V čem se liší metody detektivů pojišťovny a policejních vyšetřovatelů?

Řekl bych, že metody jsou hodně podobné. V případě policie máte všechny postupy a mantinely přesně dané zákonem, zatímco privátní sféra je v tomto směru o něco volnější. Vše ale samozřejmě musí být v mezích zákona. Můj tým je plný bývalých policejních vyšetřovatelů, takže mají zkušenosti jak s forenzními postupy, tak s analýzou dat a podobně.

Mohl by dělat detektiva v pojišťovně člověk, který dřív nepracoval u policie?

Asi ano. Ale bylo by to pro něj složitější. Práce u policie vám dá spoustu zkušeností, naučíte se správně komunikovat s lidmi, které vyšetřujete, a také pracovat s informacemi, daty a důkazy.

A ve vašem týmu vyšetřovatelů někdo takový je?

Přímo v týmu vyšetřovatelů ne. Tam jsou opravdu jen lidé, kteří mají s prací vyšetřovatele bohaté zkušenosti. Musím se přiznat, že mám slabost pro členy bývalé finanční a protikorupční policie, protože znají dobře zákony, mají silné právní vědomí, orientují se v policejním prostředí a kriminalistických metodách. Člověk se je pak nemusí bát vyslat do terénu, za klientem nebo k soudu jako zástupce České pojišťovny.

Víte o někom, komu prošel pojistný podvod?

Vzpomenete si na nějaké kuriózní pojistné podvody, které na vás v posledních letech zapůsobily?

Vyloženě kuriózních případů zase tolik není, ale je pravda, že se vždycky nějaké najdou. Jednou jsme například řešili na první pohled banální nehodu. Jednalo se o čelní náraz osobního automobilu do zadní části druhého vozu. Neobyčejnou se pro nás nehoda stala až ve chvíli, kdy poškozený uplatňoval nejen škodu na zdraví a na zničené zadní části svého automobilu, ale navíc i finanční újmu ve výši téměř milionu amerických dolarů. Tato suma prý měla představovat jeho ušlý zisk, protože nebyl vzhledem ke svému zranění schopný dostát svým závazkům a vyrobit pro zahraničního zákazníka pozlacené tenisové rakety zdobené drahými kameny. Do celé věci se vložili naši vyšetřovatelé, kteří ověřovali autenticitu předložené obchodní dokumentace a další informace ve vztahu k zahraniční. Výsledek jejich šetření, které probíhalo i v zámoří, potvrdil naše podezření. Údajným odběratelem zboží byla totiž takzvaná shell company, tedy jen formálně založená obchodní společnost, nevykazující žádnou obchodní činnost. V registrovaném sídle firmy v jednom z daňových rájů o ní nikdo nikdy neslyšel a chyběla i jakákoliv historie společnosti ve smyslu obchodním a reklamním. Zakladatel této domnělé společnosti si dokonce ani nedal práci s vytvořením alespoň nějakých webových stránek a vůbec mu nevadily hrubé pravopisné chyby v anglické gramatice vyskytující se nejen ve firemní prezentaci, ale i v předložené obchodní smlouvě. Závěr tohoto příběhu byl tedy takový, že pojistné plnění za požadovaný ušlý zisk bylo zamítnuto a motorista mohl na vymyšlené miliony zapomenout.

Drsnou pojistnou událost jsme řešili také v jižních Čechách. Mladá dívka nahlásila zranění intimních partií, které jí prý způsobil kolotoč na místní pouti. Škodu ve výši několika desítek tisíc pak chtěla zaplatit z odpovědnostní pojistky provozovatele této pouťové atrakce. Specialisté pojišťovny ale nakonec zjistili, že na vině nebyl kolotoč. Ve skutečnosti se slečně pouťová zábava poněkud vymkla z rukou a nepříjemná poranění jí způsobila pětice mladíků, se kterými se rozhodla vyzkoušet netradiční sexuální praktiky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

česká asociace pojišťovenčeská pojišťovnahavarijní pojištěníkrizepojistné podvodypojišťovnypoliciepovinné ručení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo