Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ježíšek je lotr!

Ondřej Veselý
Ondřej Veselý
17. 12. 2010

Tenhle článek bude výjimečný. Je totiž o Vánocích, ale neřeší se v něm, kolik má být cukroví, jak velký bude kapr a zda koupit smrček, nebo jedličku. Ano, jsou to moc hezké věci a k Vánocům patří. Mají však jedno společné. Jde o věci pomíjivé, krátkodobé. Cukroví se sní nebo rozdá, kapr bude usmažen, povečeřen, poté posnídán a případně opět povečeřen a stromek nejpozději na Tři krále poputuje do kontejneru. Oholený, připlešlý, vypelichaný. Ano je to tak. Ať si ryba rybě říká, co chce, svět je krutý i o Vánocích.

Ježíšek je lotr!

Ale nejde jen o vyhřezlé vnitřnosti a jehličí na koberci, neméně krutý je i svět vánočních nákladů. Byl bych špatný finanční poradce, kdybych vás před Vánoci nevaroval! Tedy ne před Vánoci samotnými, ale především abyste po nich neskončili stejně oholení jako chudák stromek.

Kouzlo Vánoc

„Tak co, cos koupil na Vánoce za dárky? A komu co?“ ptají se mě známí a dodávají k tomu, nikým nepobízeni, kompletní seznam již zakoupených vlastních darů. Ufff. Doba zkrátka svádí k nepromyšleným unáhleným nákupům. Já si to raději pořádně promyslím, uklidňuji sám sebe, když se za nimi zabouchnou dveře. Jenže kouzlo Vánoc působí tak, že čím víc člověk přemýšlí, tím větší a hlavně dražší zbytečnosti ho napadají. Celý rok jsem jim nic pořádného nedopřál, teď si to vynahradím. Ženě auto, klukovi počítač a kolo, holce šaty od Dióra a já se odbudu, nedá se nic dělat, novou super 3D placatou obrazovkou. Tak a teď na to ještě někde vzít, žejo…

Atmosféra, chlubící se přátelé, bedna (ať už plochá, nebo ne) a touha někoho potěšit udělají svoje. Tohle si ještě koupím v hotovosti, tohle si vezmu na splátky, na tamto si půjčím u kamarádůz Providenta, vždyť ten jejich makléř si se mnou i popovídá… Jak milé. Navíc už mě tam odposledka dobře znají.

Kouzlo úroků

Jenže pokud si takhle vyhodíte z kopýtka, neskončí pro vás Vánoce ani s rozbalením posledního dárku, ani s posledním slevovým svetrem od Hilfigera, ani s prvním vyhozeným stromkem. Vánoce vám zalezou po kůži hůř, než tříkrálový mráz. A ve většině případů je nevyženou ani Vánoce další. Právě naopak. Ty potvory spolu krásně koexistují a škodí čím dál více. Když pak za pět let splatíte společně s úroky trojnásobek peněz, které jste si půjčili na Ježíška Prvního, už na vás Ježíšek Čtvrtý, hlava pomazaná, volá exekutora. Televize, kterou jste k prvním Vánocům koupili, už na vás přitom jen vybledle pomrkává. Auto na splátky se kupodivu prodražilo jen dvakrát, ale i tak jste si za ty peníze mohli koupit tu zatracenou oktávku.

První povánoční kocovina vás ale čeká ještě dřív. Vždyť já z těch věcí zas takovou radost nemám: Co ti kluci kecali, vždyť to není žádná bomba… Kolo leží ve sklepě a ten počítač se dá teď, v lednu, koupit za polovinu… Proč, proč, proč!? Takhle se na tu dovolenou u moře nikdy nepodíváme. Leda že bychom zavolali kamarádům z Providentu…

Federální poradenská ústředna radí, žádá, apeluje

Jménem všech finančních poradců bych vás chtěl požádat, abyste Vánoce strávili v klidu a pohodě, abyste se nenechali předvánoční masáží vyprovokovat k nepředloženým nákupům na splátky, které mají tendenci před Vánocemi vypadat mnohem snesitelněji než dalších několik let při splácení.

Když už půjčku, hledejte údaj RPSN. Čím nižší tento údaj, tím lépe. Třeba 20 % už je opravdu drahá záležitost. Nezapomeňte, že chvilková nákupní euforie se může protáhnout na několikaletou depresi. Snažte se vyhýbat spotřebitelským úvěrům, ty bývají velmi drahé a mnohdy je poskytují nebankovní instituce. Vyžijte raději bezúročné půjčky u jednotlivých prodejců. Snažte se využívat povánočních slev. Nové kolo sice nebudete mít pod stromečkem, stejně byste se na něm ale svezli maximálně po obýváku.…

Udělejte hezké Vánoce svým poradcům, kteří mnohem raději pracují na zhodnocování vašich prostředků, než na umořování předražených Vánoc.

Autor je vedoucím poradny na www.finmag.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Veselý

Ondřej Veselý

Na finančním trhu se pohybuje od roku 2003. Během této doby si doplnil vzdělání, získal zkušenosti v několika poradenských společnostech a v roce 2008 přestoupil z FIO RM-systém do nově rozjetého vlaku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo